search icon

Ευρώπη

Ερευνα κατά της Meta δρομολογεί η Κομισιόν – Στο επίκεντρο η παραπληροφόρηση του Κρεμλίνου

Στο στόχαστρο της Κομισιόν η αδυναμία της εταιρείας που ελέγχει το Facebook και το Instagram να μπλοκάρει παρεμβάσεις και fake news από ρωσικά συμφέροντα που επιχειρούν να επηρεάσουν το κοινό ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου

Τη διεξαγωγή επίσημης έρευνας κατά της Meta Platforms πρόκειται να ανακοινώσει μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα την Τρίτη, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.

Στο στόχαστρο της Κομισιόν βρίσκεται κυρίως η αδυναμία της εταιρείας που ελέγχει το Facebook και το Instagram να καταπολεμήσει φαινόμενα παραπληροφόρησης από ρωσικά συμφέροντα ενόψει των κρίσιμων ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Η αμερικανική τεχνολογική κατηγορείται επίσης πως δεν ελέγχει αποτελεσματικά τις πληροφορίες που έχουν πολιτικό ή προεκλογικό περιεχόμενο και πως δεν παρεμποδίζει επαρκώς τα fake news.

Μάλιστα, οι αξιωματούχοι των Βρυξελλών θεωρούν πως ο μηχανισμός που εφαρμόζει η Meta για να επιτρέπει στους χρήστες να επισημάνουν παράνομο περιεχόμενο δεν είναι εύκολα προσβάσιμο, ούτε φιλικό για το χρήση, με αποτέλεσμα να κινείται κάτω από τον πήχη που θέτει η νέα ψηφιακή νομοθεσία του Digital Services Act.

Σύμφωνα με τους FT, η απόφαση της Κομισιόν δεν αναμένεται να αναφέρεται ονομαστικά στη Ρωσία, κάνοντας μόνο μια γενικόλογη αναφορά σε χειραγώγηση των ειδήσεων από ξένους παίκτες. Όμως, είναι σαφές πως οι παρεμβάσεις του Κρεμλίνου και η πρόθεση του να επηρεάσει το ευρωπαϊκό κοινό ενόψει των ευρωεκλογών είναι σαφώς το νούμερο ένα ζήτημα που απασχολεί σφόδρα τις Βρυξέλλες.

Η έρευνα κατά της Meta θα έρθει να προστεθεί σε μια συνεχώς αυξανόμενη λίστα παρεμβάσεων από την Κομισιόν κατά των αμερικανικών Big Tech ειδικά σε σχέση με τη διασπορά fake news και deepfakes που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τη δημοκρατική διαδικασία των εκλογών του Ιουνίου.

Μάλιστα, ειδικά για το σκοπό αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή «έτρεξε» μια σειρά από stress tests στις πλατφόρμες social media, ακριβώς με σκοπό να διαπιστώσει τις δικλείδες ασφαλείας που διαθέτουν οι εταιρείες για να μπλοκάρουν φαινόμενα παραπληροφόρησης από ρωσικά κέντρα.

Ειδικά για την περίπτωση της Meta, η Κομισιόν φαίνεται αποφασισμένη να δώσει στην εταιρεία ένα πολύ αυστηρό περιθώριο μόνο πέντε εργάσιμων ημερών ώστε να της εξηγήσει πως μπορεί να τροποποιήσει την κατάσταση, αλλιώς θα την απειλήσει με ανάληψη μέτρων, όπως αυτά ορίζονται από την ψηφιακή νομοθεσία.

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης στο υπουργικό: Μπόνους 15% στους δημοσίους υπαλλήλους που πετυχαίνουν τους στόχους

Νέα αύξηση για τον πληθωρισμό στη Γερμανία – Ενα ακόμη «αγκάθι» για την ΕΚΤ

ΕΨΑ: Στη SMERC του Νίκου Καραμούζη το ποσοστό της Ηπειρωτικής Βιομηχανίας Εμφιαλώσεων

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version