search icon

Ευρώπη

Έρευνα: Η Fraport παραμένει στο αεροδρόμιο της Αγ. Πετρούπολης παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γερμανική δημοσιογραφική έρευνα έδειξε ότι η εταιρεία κρατά μερίδιο στο αεροδρόμιο Πούλκοβο, παρόλο που χρησιμοποιείται και για τον πόλεμο

Λίγο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πλήθος γερμανικοί και διεθνείς όμιλοι επιχειρήσεων αποσύρθηκαν από τη Ρωσία. Ο γερμανικός όμιλος διαχείρισης αεροδρομίων Fraport, o oποίος διαχειρίζεται και 14 αεροδρόμια στην Ελλάδα, εξακολουθεί ωστόσο να κρατά μερίδιο στο αεροδρόμιο Πούλκοβο της Αγ. Πετρούπολης.

Έρευνα της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας WDR, της Βορειογερμανικής Ραδιοφωνίας NDR και της εφημερίδας Süddeutsche Zeitung δείχνει τώρα για πρώτη φορά ότι το ρωσικό αεροδρόμιο χρησιμοποιήθηκε τους τελευταίους μήνες και από στρατιωτικά αεροσκάφη για πτήσεις, οι οποίες σχετίζονται πιθανότατα με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Fraport έχει μερίδιο 25% στην εταιρία που διαχειρίζεται το αεροδρόμιο Πούλκοβο και δέχεται εδώ και καιρό ισχυρές πιέσεις επειδή δεν αποσύρεται από τη Ρωσία. Διαβεβαιώνει ωστόσο ότι ανέστειλε τις δραστηριότητές της μετά την έναρξη του πολέμου και υπενθυμίζει ότι το Πούλκοβο είναι πολιτικό αεροδρόμιο.

Η Έσση έχει μερίδιο 30% στην Fraport

Από τότε που οι ραδιοφωνίες WDR και NDR, καθώς και η SZ ανέφεραν στο πλαίσιο των αποκαλύψεων για τα Pandora Papers ότι το Πούλκοβο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για στρατιωτικές πτήσεις, ξέσπασαν έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις στο ομόσπονδο κρατίδιο της Έσσης με αφορμή την επένδυση της Fraport.

Ας σημειωθεί ότι τo γερμανικό κρατίδιο κατέχει ποσοστό πάνω από 30% στην Fraport, ενώ παράλληλα ο δήμος Φρανκφούρτης έχει μερίδιο περίπου 20%. Συνεχώς ο πρόεδρος του εποπτικού συμβουλίου και ταυτόχρονα τοπικός υπουργός Οικονομικών, Μίχαελ Μπόντενμπεργκ, υπογραμμίζει ότι δεν δυνατόν να απαλλαγεί το κρατίδιο από το μερίδιο, εκτός εάν υπήρχαν αποδείξεις ότι το αεροδρόμιο χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version