Την ώρα που ο σχεδιαστής των ρωσικών drone – καμικάζι «Lancet», Αλεξάντρ Ζαχάροφ, εξοπλίζει τον στρατό της Ρωσίας, ο γιoς του, Λαβρέντιι, εργάζεται στο Ινστιτούτο προβλημάτων αφοπλισμού του ΟΗΕ, και ζει με τη μητέρα του, Σβετλάνα, σε ένα πανάκριβο διαμέρισμα (αξίας 1,5 εκατ. λιρών) στο Λονδίνο, με θέα το Μπινγκ Μπεν και σε απόσταση ενός χιλιομέτρου από τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ.
Τα παραπάνω γράφει σε σημερινό του δημοσίευμα – έρευνα ο ιστότοπος ερευνητικής δημοσιογραφίας Vaznie istorii (Σημαντικές Ιστορίες) για τον Ζαχάροφ, ο οποίος στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-1 αναφέρεται ως «ο δεύτερος Καλάσνικοφ».
Η εταιρεία του, CST, είναι πράγματι μέρος του ομίλου Kalashnikov, αλλά ο Ζαχάροφ κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών. Η Βρετανία έχει επιβάλει κυρώσεις στην κατασκευάστρια εταιρεία των μη επανδρωμένων αεροσκαφών CST, αλλά όχι στην οικογένεια Ζαχάροφ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του κτηματολογίου, οι Σβετλάνα και Λαβρέντιι Ζαχάροφ, δηλαδή η σύζυγός και ο νεότερος γιός του σχεδιαστή των «Lancet», είναι ιδιοκτήτες διαμερίσματος στο Λονδίνο αξίας 1,5 εκατ. στερλινών από το 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του LinkedIn, ο Λαβρέντιι Ζαχάροφ ζει στο εξωτερικό από το 2016, δηλαδή από ηλικία 15 ετών. Λέγεται -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ότι τέλειωσε το σχολείο στη Βρετανία, όπου και σπούδασε. Από τον Ιούλιο 2021 εργαζόταν στις υπηρεσίες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και στη Ρώμη, ενώ από τον Μάιο 2023 εργάζεται στο Ινστιτούτο του ΟΗΕ για την έρευνα προβλημάτων αφοπλισμού (UNIDIR) στη Γενεύη.
Όπως γράφει ο ιστότοπος Vaznie istorii, ο Αλεξάντρ Ζαχάροφ επί τουλάχιστον 15 χρόνια ασχολείται με τον σχεδιασμό και την παραγωγή μη επανδρωμένων αεροσκαφών και είναι ο δημιουργός του drone «Lancet», το οποίο μεταφέρει τα πυρομαχικά απευθείας στον στόχο. Μάλιστα, επισημαίνει ότι η CST, κατά τον ενάμιση χρόνο της διάρκειας του πολέμου, έχει πουλήσει στο υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μη επανδρωμένα αεροσκάφη αξίας 5,3 δισ. ρουβλίων.
Με βάση τα στοιχεία που έχει στη διάθεση του ο ιστότοπος, η Σβετλάνα και τα μεγαλύτερα παιδιά του Αλεξάντρ Ζαχάροφ, Νικήτα και Μαρία, συμμετέχουν στην επιχειρηματική δραστηριότητά του με δικές τους εταιρείες, που είναι και οι κύριοι προμηθευτές της.
Ο Λαβρέντιι δεν εμπλέκεται στην επιχειρηματική δραστηριότητα του πατέρα του, ωστόσο η δουλειά του δεν θα μπορούσε να του διασφαλίσει σημαντικά έσοδα για να αποκτήσει ένα τέτοιο διαμέρισμα στο Λονδίνο, επισημαίνει ο Vaznie istorii. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Σβετλάνα και ο Λαβρέντιι δεν ανταποκρίθηκαν στο αίτημα να σχολιάσουν το δημοσίευμα.
Παλαιότερα, ο ιστότοπος Vaznie istorii είχε διευκρινίσει ότι προμηθεύονται εξαρτήματα για τα «Lancet» από την Κίνα, ίσως ακόμη και από την Ευρώπη. Στην έρευνα αναφέρεται ότι οι εταιρείες διαμεσολάβησης, μέσω των οποίων αγοράζονται εξαρτήματα για τα drone, έχουν προσβάσεις στις αγορές τη Κίνας, της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ινδίας.
Οι ερευνητές κατάφεραν να διαπιστώσουν ότι οι κινητήρες, τα μπουλόνια και τα παξιμάδια για τα «Lancet» εισάγονταν από την Κίνα.
Διαβάστε ακόμη
Εμπορεύματα: Οι προβλέψεις για τις τιμές και τα 5 γραφήματα-κλειδιά (πίνακες)
Βρετανία: Η τράπεζα Coutts έκλεισε τους λογαριασμούς του Νάιτζελ Φάρατζ (tweet + vid)
Ουκρανία: Δημιουργεί προσωρινή θαλάσσια διαδρομή μεταφοράς για τα σιτηρά προς τη Ρουμανία (upd)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ