Τα επιτόκια δανεισμού θα αρχίσουν να μειώνονται μετά τον Ιούλιο του 2024, όπως σημειώνουν 85 οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, την ώρα που θεωρούν βέβαιο ότι ολοκληρώθηκε ο κύκλος σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ.
Έχοντας ήδη ένα ιστορικό 10 συνεχόμενων αυξήσεων επιτοκίων, η κεντρική τράπεζα ετοιμάζεται να πατήσει «φρένο» στην πορεία νομισματική σύσφιγξης, αφήνοντας αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο στο 4,5% και το επιτόκιο καταθέσεων στο 4%.
Υπενθυμίζεται ότι στην πιο πρόσφατη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο η ΕΚΤ, προχώρησε σε 10η αύξηση, ανεβάζοντας περαιτέρω το επιτόκιο αναφοράς κατά 25 μονάδες βάσης.
Ειδικότερα, το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων ανέβηκε στο ύψος του 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης στο 4,5% και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,75%. Κανείς ωστόσο από τους 85 οικονομολόγους δεν αναμένει νέα αύξηση. Παρόλα αυτά υπάρχει αμφιβολία για το πότε θα αρχίσει να πέφτει το κόστος δανεισμού.
Τα συμπεράσματα της δημοσκόπησης
Στο πλαίσιο δημοσκόπησης που διενεργήθηκε έπειτα από τη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, οι 29 από τους 70 οικονομολόγους είχαν δηλώσει πως η πρώτη μείωση θα γίνει το δεύτερο τρίμηνο του 2024 ή νωρίτερα. Στην πιο πρόσφατη δημοσκόπηση, το 40% εκτίμησε ότι η πρώτη μείωση θα γίνει πριν τη συνεδρίαση του Ιουλίου.
Η ΕΚΤ θα κινηθεί αντίστοιχα όταν υπάρξει σαφής τάση αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού και ιδίως του δομικού πληθωρισμού -του δείκτη που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας, των τροφίμων και του καπνού- κατά μήκος της Ευρωζώνης.
Επίσης, θα πρέπει να υπάρχουν ευνοϊκά σημάδια και στην αγορά εργασίας.
Σύμφωνα με τη μέση πρόβλεψη και το 58% των ερωτηθέντων, η ΕΚΤ θα μειώσει το επιτόκιο δανεισμού το τρίτο τρίμηνο του 2024 ή αργότερα και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα ανέρχεται στο 3,5% μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη
Μείωση 9% στις πωλήσεις της Gucci – Γιατί η Kering «χάνει το τρένο» του ανταγωνισμού
Euroxx: Οι νέες τιμές στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες – Τι βλέπει για τα κέρδη του γ’ τριμήνου
Δημητριάδης (Υπερταμείο): Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 ο διαγωνισμός για τα 22 αεροδρόμια
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ