search icon

Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: To «γαλλικό πρόβλημα» υπονομεύει τα σχέδια της Ευρώπης για απεξάρτηση από τη Ρωσία

Η Γαλλία, η μεγαλύτερη παραγωγός ατομικής ενέργειας της Ευρώπης, η οποία συνήθως εξάγει φθηνή ενέργεια τον χειμώνα, ενδέχεται να αναγκαστεί να εισάγει φέτος - «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ισορροπία μπορεί να απειληθεί»

Ο μεγαλύτερος παραγωγός ατομικής ενέργειας της Ευρώπης, η Électricité de France SA (EDF) μείωσε τον στόχο πυρηνικής παραγωγής του για τρίτη φορά φέτος, το τελευταίο σημάδι ότι η κρίση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη επιδεινώνεται, απειλώντας να υπονομεύσει το σχέδιο της ηπείρου να γυρίσει την πλάτη στο ρωσικό αέριο.

Η EDF οποία συνήθως εξάγει φθηνή ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενδέχεται να αναγκαστεί να εισάγει φέτος. Το θέμα δεν είναι πρόβλημα μόνο για τη Γαλλία αλλά για χώρες όπως η γειτονική Γερμανία, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

«Έχουμε ένα γαλλικό πρόβλημα που συμβαίνει σε λάθος στιγμή, δεδομένης της γεωπολιτικής κατάστασης», δήλωσε ο Nicolas Leclerc, συνιδρυτής της συμβουλευτικής εταιρείας ενέργειας Omnegy με έδρα το Παρίσι. «Ολόκληρη η ευρωπαϊκή ισορροπία μπορεί να απειληθεί».

«Η Γαλλία θα απαιτήσει από όλες τις γειτονικές χώρες να έχουν τρόπους να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια», είπε ο Leclerc. «Είναι σημαντικό για εμάς η Γερμανία να μην είναι πολύ σε αντίθεση με τη Ρωσία. Εάν δεν έχουν πρόσβαση στο ρωσικό αέριο, δεν θα μπορούν να παράγουν την ηλεκτρική ενέργεια που χρειαζόμαστε».

Η Γερμανία δήλωσε την Τρίτη ότι θα επαναφέρει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με άνθρακα και πετρέλαιο, σε περίπτωση που υπολείπονται οι προμήθειες φυσικού αερίου. Αλλά η Ευρώπη εξαρτάται επίσης από τη Ρωσία για μεγάλο μέρος του θερμικού άνθρακά της, με τη Γερμανία να εξαρτάται ιδιαίτερα.

Περίπου οι μισοί από τους 56 αντιδραστήρες της EDF έχουν σταματήσει επί του παρόντος και η εταιρεία έχει εκτιμήσει ότι η παραγωγή φέτος θα είναι η χαμηλότερη σε περισσότερα από 30 χρόνια. Ενώ πολλά εργοστάσια είναι εκτός λειτουργίας για τακτική συντήρηση ή ανεφοδιασμό καυσίμων, δώδεκα βρίσκονται σε αδράνεια για ελέγχους και επισκευές, μετά την ανακάλυψη προβλημάτων διάβρωσης και καταπόνησης σε μονάδες στα τέλη του 2021. Επίσης, έχουν επιβεβαιωθεί ρωγμές σε βασικά συστήματα σωληνώσεων σε τέσσερις αντιδραστήρες.

Η EDF έχει υπολογίσει το οικονομικό κόστος των προβλημάτων σε περίπου 18,5 δισ. ευρώ φέτος.

Διαβάστε ακόμη:

Νέο poll από τον Έλον Μασκ: Οι δισεκατομμυριούχοι ή οι πολιτικοί είναι πιο αναξιόπιστοι;

Titan: Κάτω από το όριο του 10% το ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου της FMR LLC

Πετρέλαιο: Στα ύψη η τιμή του brent

Exit mobile version