«Η Πράγα είναι το αντίστοιχο των Παρισίων στην Ανατολική Ευρώπη. Η ιστορία της αγγίζει τα χίλια χρόνια και η μπύρα της είναι η καλύτερη της Ευρώπης». Πρόκειται για φράση που ακούγεται σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Η πρωτεύουσα της Τσεχίας, που στη μακραίωνη ιστορία της έχει καταφέρει να συγκεράσει γερμανικά, σλαβικά και ασιατικά στοιχεία, θα συγκεντρώσει τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ένα άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η Τσεχία ασκεί την εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλιου της ΕΕ.
Πρόκειται για μια Σύνοδο Κορυφής, η οποία θα κρίνει το άμεσο μέλλον της ΕΕ, όχι απλώς στο ζήτημα της ενεργειακής επάρκειας, αλλά κυρίως στο εάν και κατά πόσον οι 27 είναι έτοιμοι να δείξουν στην πράξη ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν είναι μια ακόμα φράση, αλλά μια πραγματικότητα.
Bohemian Rhapsody
Στην ιστορική περιοχή της Βοημίας, η ΕΕ θα προσπαθήσει να τετραγωνίσει τον κύκλο, ώστε να βρει έναν συμβιβασμό για τη διαχείριση της ενεργειακής κρίσης, την ώρα που η Γερμανία βρίσκεται σχεδόν μόνη της, καθώς ακόμα και οι πλέον φειδωλές χώρες του ευρωπαϊκού βορρά δεν κρύβουν τον εκνευρισμό ή ακόμα και την οργή τους για τις μονομερείς ενέργειες του Βερολίνου, μετά την ανακοίνωση από τον Καγκελάριο Όλαφ Σολτς ενός πακέτου 200 δισ. ευρώ για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Ένα ποσό πολύ μεγαλύτερο από ό,τι μπορεί να αντέξει η οικονομία οποιασδήποτε άλλη χώρα της ΕΕ.
Ωστόσο, η πρώτη ημέρα της άτυπης αυτής Συνόδου Κορυφής θα αφιερωθεί στη λεγόμενη Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα. Πρόκειται για το πνευματικό τέκνο του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, δηλαδή μια νέα σύναξη κρατών, όμορων της ΕΕ, ώστε να υφίσταται ένα φόρουμ ιδεών, πριν η ΕΕ και οι γειτονικές της χώρες λάβουν οποιοσδήποτε αποφάσεις.
Παρόλο που υφίστανται ήδη διεθνείς οργανισμοί (εκτός ΕΕ) που υποτίθεται έχουν ως σκοπό τον συντονισμό των πολιτικών αποφάσεων στην ευρωπαϊκή ήπειρο, όπως το Συμβούλιο της Ευρώπης και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), η ιδέα του Προέδρου Μακρόν για τη δημιουργία του εν λόγω οργανισμού πηγαίνει λίγο πιο μακριά από τα ισχύοντα.
Ο Πρόεδρος Μακρόν επέβαλε την Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στον Σαρλ Μισέλ, ο οποίος, ενώ θεωρητικά είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στην πράξη θεωρείται ως μια μαριονέτα του Γάλλου Προέδρου. Η αυριανή σύνοδος αυτού του νέου οργανισμού αναμένεται να εξελιχθεί σε μια πρώτη μάχη ανάμεσα σε Παρίσι και Λονδίνο, περίπου έξι χρόνια μετά το Brexit.
Ωστόσο, την Παρασκευή οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συναντηθούν για να μιλήσουν για τα φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την ΕΕ: Ενεργειακή κρίση. Διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Τιθάσευση των τιμών της ενέργειας και υποστήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Η ανακοίνωση του κολοσσιαίου πακέτου των 200 δισ. ευρώ από τον Καγκελάριο Σολτς προκάλεσε την οργή όχι μόνο των κρατών – μελών του ευρωπαϊκού Νότου, αλλά ακόμα και των παραδοσιακά φειδωλών χωρών, όπως η Ολλανδία και η Δανία, οι οποίες αν και αντιτίθενται στην επιβολή πλαφόν για το φυσικό αέριο, εμφανίζονται ολοένα και πιο διαλλακτικές απέναντι στο ενδεχόμενο ενός κοινού ενεργειακού ταμείου για την προστασία των θέσεων εργασίας λόγω της ενεργειακής κρίσης.
Η απόφαση της Γερμανίας να ενεργοποιήσει ένα πακέτο 200 δισ. και κυρίως οι έντονες αντιδράσεις των λοιπών κρατών – μελών της ΕΕ αναγκάζουν εκ των πραγμάτων την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ερευνήσει τις προθέσεις του Βερολίνου. Αυτή θα είναι η αποστολή της εκτελεστικής αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, αρμόδιας για την πολιτική ανταγωνισμού.
Παρόλο που η Επιτροπή έχει χαλαρώσει τους όρους για τις κρατικές ενεισχύσεις κατά τη διάρκεια των συνεχών κρίσεων, το νομικό πλαίσιο της ΕΕ στοχεύει να διατηρήσει την εσωτερική αγορά, με σκοπό οι εταιρείες και οι βιομηχανίες να παράγουν εκεί που είναι περισσότερο παραγωγικές και όχι εκεί που οι εθνικές κυβερνήσεις προσφέρουν περισσότερες επιδοτήσεις.
Παρόλο που η Κομισιόν, δια τους εκπροσώπου της, αποστασιοποιήθηκε από την πρόταση Μπρετόν – Τζεντιλόνι, η πρόεδρος του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι η επιστολή της προς τους «27» θα περιλαμβάνει τις εξείς προτάσεις:
- Διαπραγμάτευση με αξιόπιστους εταίρους, όπως η Νορβηγία, για τη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου
- Κοινές αγορές
- Ανώτατο όριο τιμής φυσικού αερίου για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
- Πλαφόν για το φυσικό αέριο
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής, οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ αναμένεται να ασκήσουν πολύ μεγάλη πίεση στο Βερολίνο, καθώς οι μονομερείς αποφάσεις του δεν δικαιολογούνται ούτε από τις εσωτερικές εξελίξεις στη Γερμανία.
Μπορεί ο Καγκελάριος Σολτς να δέχεται ισχυρές πιέσεις από τη βιομηχανία και τους καταναλωτές –και τους ψηφοφόρους στις περιφερειακές εκλογές που θα λάβουν χώρα στην Κάτω Σαξονία την Κυριακή– ωστόσο αυτήν τη φορά το Βερολίνο φαίνεται να προσέρχεται σε ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σχεδόν χωρίς συμμάχους.
Διαβάστε ακόμη
Appodixi: Πώς έστησαν τη «μηχανή» οι επαγγελματίες της φοροδιαφυγής
Ο ματιασμένος, η Τράπεζα Πειραιώς, το distress deal της Προοδευτικής και τα πωλητήρια…
Ενέργεια: Αντίθετη η Ελλάδα στο πλαφόν για το αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή