Στην διαβεβαίωση πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σε ετοιμότητα προκειμένου να εγκρίνει εντός τριών ή τεσσάρων μηνών τα εμβόλια που μπορεί να βγουν για την μετάλλαξη Όμικρον, εάν φυσικά αυτό καταστεί αναγκαίο, προχώρησε η εκτελεστική διευθύντρια του οργανισμού, Έμερ Κουκ.
Μιλώντας στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η κυρία Κουκ σημείωσε πως τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη.
Ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων που βρέθηκαν στην παραλλαγή Όμικρον –ιδιαίτερα στην κρίσιμη πρωτεΐνη ακίδας- έχουν εγείρει ανησυχίες ότι μπορεί να παρακάμψει την ανοσία που χορηγείται από υπάρχοντα εμβόλια. «Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμίσουμε ότι είμαστε προετοιμασμένοι. Γνωρίζουμε ότι οι ιοί μεταλλάσσονται. Γνωρίζουμε ότι σε κάποιο στάδιο θα υπάρξει μία μετάλλαξη που σημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουμε την παρούσα προσέγγιση», ανέφερε χαρακτηριστικά η κυρία Κουκ.
«Την ίδια ώρα, πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες», υπογράμμισε η Έμερ Κουκ. Τόνισε δε πως οι κανονισμοί έχουν ήδη τεθεί σε ισχύ από τον Φεβρουάριο που επιτρέπουν στους κατασκευαστές εμβολίων να επιταχύνουν τη διαδικασία έγκρισης εάν χρειάζονται τροποποιημένα εμβόλια για τον κορωνοϊό.
Η Έμερ Κουκ
«Έχουμε σε εφαρμογή σχέδια έκτακτης ανάγκης», είπε η Κουκ, η οποία πρόσθεσε ότι ο οργανισμός συνεργάζεται με άλλες ρυθμιστικές αρχές, καθώς και με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων, για να προετοιμαστούν για κάθε χειρότερο σενάριο.
Η ίδια προσέθεσε ότι «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά ενάντια στις παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Ευρώπη». Παράλληλα σημείωσε ότι δεν είναι γνωστό προς το παρόν εάν αυτό θα συνεχιστεί με την μετάλλαξη Όμικρον κι ότι θα χρειαστεί να γίνει μία διαδικασία, η «διασταυρούμενη εξουδετέρωση εμβολίων», η οποία χρειάζεται περίπου δύο εβδομάδες. «Είναι έλεγχος στο εργαστήριο για να δούμε εάν τα υπάρχοντα εμβόλια παρέχουν προστασία εναντίον της νέας μετάλλαξης», επεσήμανε η Έμερ Κουκ.
Η επικεφαλής του ΕΜΑ υπογράμμισε ότι υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη, όπως για παράδειγμα ότι στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων ενηλίκων.
Η επικεφαλής του EMA πρόσθεσε ότι σε σύγκριση με τον περασμένο χειμώνα η ΕΕ ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με «περισσότερα εργαλεία». Περιέγραψε δε πώς λειτουργούσαν τα εμβόλια – δείχνοντας τη χώρα καταγωγής της, την Ιρλανδία, όπου το 93 τοις εκατό του ενήλικου πληθυσμού ήταν ανοσοποιημένο. Οι θάνατοι ανά εκατομμύριο COVID-19 στην Ιρλανδία ανήλθαν σε 15, έναντι 250 ανά εκατομμύριο που καταγράφηκαν σε δύο χώρες της ΕΕ που δεν κατονομάζονται με ποσοστά εμβολιασμού κάτω από 50 τοις εκατό.
Επικεφαλής Moderna: Πολύ λιγότερο αποτελεσματικά τα εμβόλια στην «Όμικρον»
«Τα υπάρχοντα εμβόλια έναντι του κορωνοϊού θα είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης “Όμικρον” από ό,τι τα προηγούμενα στελέχη», τόνισε νωρίτερα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna.
Μιλώντας στους Financial Times, o Stephane Bancel, προειδοποίησε ότι θα χρειαστούν μήνες προτού οι φαρμακευτικές εταιρείες μπορέσουν να παρασκευάσουν νέα εμβόλια ειδικά για την παραλλαγή «Όμικρον», ενώ δήλωσε πως ο υψηλός αριθμός των μεταλλάξεων της Όμικρον στην πρωτεΐνη ακίδα, που χρησιμοποιεί ο ιός για να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα, και η ταχεία εξάπλωση της παραλλαγής στη Νότια Αφρική, υποδηλώνουν πως τα εμβόλια που υπάρχουν τώρα ίσως χρειαστεί να τροποποιηθούν το επόμενο έτος.
«Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, νομίζω, η αποτελεσματικότητα να είναι στο ίδιο επίπεδο… που είχαμε με τη Δέλτα», δήλωσε σε συνέντευξή του στους Financial Times.
Ο επικεφαλής της Moderna, Stephane Bancel
Πρόσθεσε πως «νομίζω ότι θα υπάρxει μια ουσιαστική πτώση. Απλώς δεν ξέρω πόση, επειδή πρέπει να περιμένουμε για τα δεδομένα. Αλλά όλοι οι επιστήμονες με τους οποίους έχω μιλήσει… λένε ‘δεν θα είναι καλά τα πράγματα’».
Ο κ. Bancel είπε ότι τα στοιχεία που θα δώσουν μια ένδειξη για το πώς λειτουργούν τα υπάρχοντα εμβόλια κατά της παραλλαγής Όμικρον θα είναι πιθανότατα διαθέσιμα εντός δύο εβδομάδων.
Ωστόσο, είπε ότι θα χρειαστούν αρκετοί μήνες για να μπορέσει να παραχθεί μαζικά ένα εμβόλιο ειδικό για την «Όμικρον».
«Η Moderna και η Pfizer δεν μπορούν να λάβουν ένα δισεκατομμύριο δόσεις την επόμενη εβδομάδα. Τα μαθηματικά δεν βγαίνουν. Θα μπορούσαμε όμως να βγάλουμε δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το καλοκαίρι; Σίγουρα», είπε ο κ. Bancel, ο οποίος προέβλεψε ότι η Moderna θα μπορούσε να παράγει συνολικά 2-3 δισεκατομμύρια δόσεις το 2022.
Ωστόσο, είπε ότι θα ήταν επικίνδυνο να μετατοπιστεί ολόκληρη η παραγωγική ικανότητα της Moderna σε ένα στοχευμένο εμβόλιο κατά της «Όμικρον» τη στιγμή που άλλα στελέχη του ιού εξακολουθούν να κυκλοφορούν.
Διαβάστε ακόμη:
Μαρία Αγγελικούση: «Είμαι εδώ και θα παραμείνω εδώ» – Τα σχέδια για την επόμενη μέρα