search icon

Ευρώπη

Ελβετία: Αντιμέτωπη με τον αποπληθωρισμό – Οι κινήσεις από την κεντρική τράπεζα (tweet)

Η Εθνική Τράπεζα (SNB) μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη την ισχύ του ασφαλούς νομίσματος ως βασικό παράγοντα μείωσης του πληθωρισμού της χώρας

Η Ελβετία βρίσκεται αντιμέτωπη με τη διολίσθηση σε αποπληθωριστικό έδαφος το 2025, καθώς το ισχυρό ελβετικό φράγκο δεν ευνοεί τις προσπάθειες των φορέων χάραξης πολιτικής να ελέγξουν την αύξηση των τιμών, όπως έγραψε το CNBC.

Η Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας (SNB) μείωσε τα επιτόκια για τρίτη φορά τον Σεπτέμβριο, επικαλούμενη την ισχύ του ασφαλούς νομίσματος ως βασικό παράγοντα μείωσης του πληθωρισμού της χώρας, παράλληλα με τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Η κεντρική τράπεζα αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις της, τοποθετώντας το μέσο ετήσιο ποσοστό πληθωρισμού για το 2024 στο 1,2% από 1,3%, ενώ προβλέπει ότι η αύξηση των τιμών θα κυμανθεί στο 0,6% το 2025, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 1,1%.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της SNB Τόμας Τζόρνταν είχε δηλώσει τότε, ότι το ισχυρό φράγκο είχε «ουσιαστικό αντίκτυπο» στις αναθεωρήσεις, αλλά υποβάθμισε τον κίνδυνο αποπληθωρισμού, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις παραμένουν «εντός του εύρους της σταθερότητας των τιμών». Πρόσθεσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής παραμένουν έτοιμοι να προσαρμόσουν περαιτέρω τη νομισματική πολιτική για να ελέγξουν τον πληθωρισμό.

Ωστόσο οι αναλυτές λένε ότι πλέον φαίνεται όλο και πιο πιθανό ότι η τράπεζα θα πρέπει να στηριχθεί σε παρεμβάσεις σε ξένο νόμισμα για να αποτρέψει τη διολίσθηση της χώρας σε αποπληθωριστικό περιβάλλον. «Υπάρχει κάποιο περιθώριο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, αλλά, δεδομένης της πιθανότητας η ανατίμηση του φράγκου να ωθήσει την Ελβετία σε έδαφος αποπληθωρισμού, θα ήταν λογικό η SNB να στοχεύσει άμεσα στην αποτίμηση του νομίσματος μέσω παρεμβάσεων σε συναλλαγματικές ισοτιμίες», δήλωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ο Adrian Prettejohn, οικονομολόγος στην Capital Economics.

Το ελβετικό φράγκο έχει σημειώσει ράλι τους τελευταίους μήνες και επί του παρόντος κυμαίνεται κοντά σε επίπεδα ρεκόρ, καθώς οι επενδυτές έχουν βρει καταφύγιο στο ασφαλές περιουσιακό στοιχείο εν μέσω της μεταβλητότητας των αγορών και της εκκαθάρισης του carry trade του γεν.

Εν τω μεταξύ, ο ελβετικός πληθωρισμός συνέχισε να μειώνεται. Η Ελβετία αποτελούσε εξαίρεση μεταξύ των μεγάλων οικονομιών με διψήφιο πληθωρισμό τα τελευταία έτη, με τις αυξήσεις των τιμών στη χώρα να κορυφώνονται σε υψηλό 29 ετών, στο 3,5%, τον Αύγουστο του 2022. Τον Μάρτιο, με τον πληθωρισμό στο 1,2%, η SNB έγινε η πρώτη μεγάλη δυτική κεντρική τράπεζα που μείωσε τα επιτόκια.

«Η παρέμβαση στο συναλλαγματικό ισοζύγιο μπορεί να γίνει ένα πιο κατάλληλο εργαλείο πολιτικής καθώς το επιτόκιο πολιτικής της SNB πλησιάζει το αποτελεσματικό κατώτατο όριο, κατά την άποψή μας», σύμφωνα με την BNP Paribas.

Παρ’ όλα αυτά, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανατίμησης του ελβετικού νομίσματος εξακολουθεί να τείνει αρκετά κάτω από τα μεγέθη του 2011 και του 2015, σύμφωνα με το CNBC.

Διαβάστε ακόμη

Deutsche Bank: O χάρτης των αμερικανικών εκλογών από το 2000 και η πορεία μετοχών και ομολόγων

ΔΕΗ: Νέα θυγατρική στον τομέα των πιστοποιήσεων – Ακύρωση επαναγοράς ιδίων μετοχών

Millenials – Boomers: Ποιοι σπαταλούν περισσότερα τρόφιμα

 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version