search icon

Ευρώπη

Ελληνική συμμετοχή σε 4 από 23 νέα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα συνολικής επιχορήγησης €128 εκατ. 

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι υπέγραψε τις συμφωνίες επιχορήγησης 23 νέων ερευνητικών έργων για την αντιμετώπιση της συνεχιζόμενης πανδημίας του κορωνοϊού, με συνολικά 128 εκατ. ευρώ. Aνάμεσα τους βρίσκονται τέσσερα ερευνητικά προγράμματα στα οποία υπάρχει ελληνική συμμετοχή: τα impure (συντονιστής το ΕΜΠ), RESERVIST, COVINFORM και SHARE-COVID.

Στα έργα συμμετέχουν συνολικά 344 ερευνητικές ομάδες από 39 χώρες, εκ των οποίων οι 32 συμμετέχοντες είναι από 15 χώρες εκτός ΕΕ. Η επιλογή των έργων που θα επιχορηγηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος «Ορίζων 2020», είχε ανακοινωθεί τον Αύγουστο.

Η χρηματοδότηση θα επιτρέψει τη διεξαγωγή επιπλέον ερευνών με στόχο την ενίσχυση και την προσαρμογή της βιομηχανικής ικανότητας παραγωγής και διανομής ιατρικού εξοπλισμού όπως αναπνευστήρων, την πρόληψη και θεραπεία του κορωνοϊού, την ανάπτυξη ιατρικών τεχνολογιών και ψηφιακών εργαλείων, όπως φορητών διαγνωστικών συστημάτων, την καλύτερη κατανόηση των κοινωνικών επιπτώσεων της πανδημίας, πχ στις ευάλωτες και περιθωριοποιημένες ομάδες και την άντληση γνώσεων από μεγάλες ομάδες ασθενών σε όλη την Ευρώπη για τη βελτίωση των θεραπειών.

Η νέα χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας «Ορίζων 2020» εντάσσεται στη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να διαθέσει συνολικά 1,4 δισ. ευρώ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Παγκόσμια Αντίδραση κατά του Κορωνοϊού», η οποία εγκαινιάστηκε τον Μάιο και συμπληρώνει προηγούμενες προσπάθειες για την ανάπτυξη διαγνωστικών και θεραπευτικών μέσων και εμβολίων.

Επίσης η ΕΕ ανακοίνωσε ότι 34 ερευνητικές ομάδες θα λάβουν επιχορηγήσεις συνέργειας (Synergy Grants), συνολικού ύψους 350 εκατ. ευρώ, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (ERC), στο πλαίσιο του προγράμματος έρευνας και καινοτομίας της ΕΕ «Ορίζων 2020», με στόχο την αντιμετώπιση ορισμένων από τα πλέον σύνθετα ερευνητικά προβλήματα στον κόσμο. Σε μία ερευνητική ομάδα (Water-Futures), που αφορά τον σχεδιασμό «έξυπνων» συστημάτων ύδρευσης για το μέλλον, υπάρχει συμμετοχή από την Ελλάδα (Ερευνητικό Κέντρο Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και την Κύπρο (Πανεπιστήμιο Κύπρου).

Οι επιχορηγήσεις θα δοθούν σε ομάδες αποτελούμενες από δύο έως τέσσερις ερευνητές, επιτρέποντάς τους να συνεργαστούν σε ένα ευρύ φάσμα επιστημονικών πεδίων: από την αποκάλυψη των μυστικών του ανοσοποιητικού συστήματος του εγκεφάλου ως την έρευνα των ιστορικών αλληλεπιδράσεων του ανθρώπου με τους ωκεανούς, τη βελτίωση της μέτρησης των αστρονομικών αποστάσεων ώστε να βελτιώσουμε τις γνώσεις μας για το σύμπαν, κ.ά.

Στα 34 έργα που επελέγησαν για χρηματοδότηση, συμμετέχουν 116 ερευνητές από 86 πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα σε 22 χώρες εντός και εκτός Ευρώπης. Οι επιχορηγήσεις, αξίας περίπου 10 εκατ. ευρώ η κάθε μία, θα συμβάλουν στη δημιουργία περίπου 1.000 θέσεων εργασίας για μεταδιδακτορικούς υπότροφους, διδακτορικούς φοιτητές και λοιπό προσωπικό.

Exit mobile version