Τρεισήμισι μήνες έχουν περάσει από τη σαρωτική νίκη του ακροδεξιού κόμματος «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD) στο ανατολικογερμανικό κρατίδιο της Θουριγγίας. Με 32,8% των ψήφων η AfD είχε κατακτήσει την πρωτιά, με μεγάλη διαφορά από τους Χριστιανοδημοκράτες (CDU) που περιορίστηκαν στο 23,6%. Στην τρίτη και τέταρτη θέση βρέθηκαν το νέο αριστερό κόμμα «Συμμαχία Σάρα Βάγκενκνεχτ» (BSW) και το παλαιό Κόμμα της Αριστεράς (Die Linke) με 15,8% και 13,1% αντιστοίχως.
Για «πολιτικό σεισμό» έκαναν λόγο οι αναλυτές. Και δικαίως, καθώς, όχι μόνο η AfD κέρδισε τοπικές εκλογές για πρώτη φορά, αλλά επιπλέον καταποντίστηκαν τα κόμματα της συγκυβέρνησης του Βερολίνου: μόλις 6,1% πήραν οι σοσιαλδημοκράτες (SPD) του καγκελάριου Όλαφ Σολτς, Πράσινοι και Φιλελεύθεροι (FDP) έμειναν εκτός Βουλής. Από την πρώτη στιγμή η AfD διεκδίκησε την πρωθυπουργία, καθώς είχε αναδείξει τη μεγαλύτερη Κοινοβουλευτική Ομάδα στην τοπική Βουλή της Ερφούρτης.
Τελικά όμως, όπως έγινε προ ημερών και στο κρατίδιο της Σαξονίας, τα κόμματα του «δημοκρατικού τόξου» κατάφεραν να συνεργαστούν αρμονικά και στη Θουριγγία, αλλάζοντας τις μεταβλητές της δυσεπίλυτης εξίσωσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης, αναδεικνύοντας πρωθυπουργό τον χριστιανοδημοκράτη Μάριο Φόιγκτ και αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την AfD. Την Παρασκευή η τοπική Βουλή ενέκρινε την κυβέρνηση Φόιγκτ από την πρώτη (μυστική) ψηφοφορία με 51 ψήφους, επί συνόλου 88.
Ρυθμιστές τα αριστερά κόμματα
Ήταν μία νίκη πιο άνετη από ό,τι περίμενε και ο ίδιος ο Φόιγκτ. Και αυτό γιατί τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνησή του (CDU, SPD και BSW) συγκεντρώνουν από κοινού μόλις 44 έδρες, άρα δεν διαθέτουν απόλυτη πλειοψηφία. Από που προέκυψαν λοιπόν οι υπόλοιπες επτά ψήφοι; Όλα δείχνουν ότι υπέρ του Φόιγκτ ψήφισαν και μερικοί από τους βουλευτές της Linke, έστω και με «μισή καρδιά». Τα παλαιό Κόμμα της Αριστεράς, που κατά τα λοιπά διανύει περίοδο κρίσης, κατάφερε να συγκεντρώσει στη Θουριγγία το υψηλότερο ποσοστό του σε όλη τη Γερμανία (13,1%), αλλά κατόπιν αυτού βρέθηκε ενώπιον διλήμματος: Να οχυρωθεί πίσω από τη νοοτροπία της μετωπικής αντιπολίτευσης ή να συμπλεύσει με άλλους, έτσι ώστε όχι μόνο να αποκλείσει την AfD από την κυβέρνηση, αλλά και να μην της προσφέρει ευκαιρία να επωμιστεί ρόλο «ρυθμιστή» για την εκλογή πρωθυπουργού; Διότι πιθανώς αυτό θα συνέβαινε, εάν ο Φόιγκτ εκλεγόταν στην τρίτη ψηφοφορία, μη έχοντας συγκεντρώσει απόλυτη πλειοψηφία στις δύο προηγούμενες.
Η απόφαση δεν ήταν εύκολη, καθώς μάλιστα το νέο αριστερό σχήμα BSW της Σάρα Βάγκενκνεχτ έχει ουσιαστικά αποσχιστεί από τον παραδοσιακό φορέα της Αριστεράς (Die Linke) και τα δύο κόμματα βρίσκονται σήμερα «στα χαρακώματα». Τελικά επήλθε μία συμφωνία της τελευταίας στιγμής, η οποία μάλιστα έχει και «ουρές», δηλαδή προβλέπει ότι η Linke θα συνδιαλέγεται με την κυβέρνηση Φόιγκτ και στο μέλλον, αν και επισήμως δεν συμμετέχει σε αυτή.
Διαβάστε περισσότερα στην Deutsche Welle