Η ίδια η Ευρωζώνη άλλα και οι μεγαλύτερες οικονομίες της θα αποφύγουν την ύφεση, καθώς επιστρέφει η ανάπτυξη στο τέλος του έτους, χάρη και στην επιβράδυνση του πληθωρισμού και στην ανθεκτική αγορά εργασίας, σύμφωνα με τις νέες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παραγωγή στο μπλοκ των 20 χωρών θα αυξηθεί κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωση κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Ακόμα και η Γερμανία, η οποία έχει τα πάει χειρότερα από τα άλλα κράτη, εν μέσω μιας παρατεταμένης ύφεσης στον κλάδο μεταποίησης, προβλέπεται να αποφύγει την ύφεση.

Για το σύνολο του έτους, ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ βλέπει τώρα ανάπτυξη 0,6%, από 0,8% που προέβλεπε τον Σεπτέμβριο. Ο ρυθμός ανάπτυξης αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,2% το 2024 και στο 1,6% το 2025 – μια ελαφρώς πιο αισιόδοξη άποψη από εκείνη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

«Οι ισχυρές πιέσεις στις τιμές και η νομισματική σύσφιγξη που απαιτείται για τον περιορισμό τους, καθώς και η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση, έχουν επιβαρύνει τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι. «Κοιτάζοντας προς το 2024, αναμένουμε μια μέτρια άνοδο της ανάπτυξης, καθώς ο πληθωρισμός χαλαρώνει περαιτέρω και η αγορά εργασίας παραμένει ανθεκτική», μεταδίδει το Bloomberg.

Ακρίβεια

Η αύξηση των τιμών θα είναι κατά μέσο όρο 5,6% φέτος και θα υποχωρήσει στο 3,2% το 2024 και στο 2,2% το 2025. Η εκτίμηση είναι κοντά στην πρόβλεψη της ΕΚΤ και μια αναθεώρηση προς τα πάνω για το επόμενο έτος σε σύγκριση με την πρόβλεψη της ΕΕ του Σεπτεμβρίου, η οποία προκλήθηκε από το υψηλότερο κόστος της ενέργειας και των βασικών προϊόντων διατροφής.

«Παρόλα αυτά, οι πιέσεις στις τιμές που σχετίζονται με τις μη ενεργειακές κατηγορίες κατανάλωσης αναμένεται να εκτονωθούν, σε γενικές γραμμές σύμφωνα με την προηγούμενη πρόβλεψη και σε ένα πλαίσιο ελαφρώς αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης, συγκρατημένης αύξησης των μισθών και εξομάλυνσης των περιθωρίων κέρδους», ανέφερε η Επιτροπή.

Ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,9% τον περασμένο μήνα, από την κορύφωσή του που ξεπερνούσε το 10%, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο εφησυχασμού, καθώς η αύξηση των τιμών μπορεί να επιταχυνθεί και πάλι τους επόμενους μήνες. Διατήρησαν τα επιτόκια αμετάβλητα τον Οκτώβριο, λέγοντας ότι το σημερινό επίπεδο θα βοηθήσει στην επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο του 2% – αν διατηρηθεί για αρκετό χρονικό διάστημα.

Το υψηλό κόστος διαβίωσης και η πρωτοφανής εκστρατεία σύσφιγξης της ΕΚΤ που ξεκίνησε στα μέσα του 2022 «είχαν βαρύτερο τίμημα από ό,τι αναμενόταν», ανέφερε η Επιτροπή.

Δημόσιο χρέος

Οι αξιωματούχοι προειδοποίησαν επίσης για την καθυστέρηση στις προσπάθειες μείωσης του δημόσιου χρέους σε ορισμένες από τις μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ. Το χρέος της Ιταλίας εκτιμάται ότι θα αυξηθεί ξανά πάνω από το 140% του ΑΕΠ τα επόμενα δύο χρόνια, ενώ άνοδος το 2025 αναμένεται και στη Γαλλία ύστερα από μια μικρή πτώση το προηγούμενο έτος.

Αν και αρχικά βοηθήθηκε από τον πληθωρισμό, η μείωση του χρέους θα γίνει πιο δύσκολη καθώς η αύξηση των τιμών επιβραδύνεται, το κόστος δανεισμού αυξάνεται και η ανάπτυξη παραμένει υποτονική, ανέφερε η Επιτροπή.

Το δημόσιο χρέος της ευρωζώνης έχει γίνει ολοένα και μεγαλύτερη πηγή ανησυχίας, αφού οι κυβερνήσεις δανείστηκαν σε μεγάλο βαθμό κατά τη διάρκεια της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, ενώ το κόστος δανεισμού εκτοξεύθηκε για την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Ανεργία

Η αγορά εργασίας υπήρξε μέχρι στιγμής ένα φωτεινό σημείο αναφοράς, με την ανεργία να αυξάνεται ελάχιστα, ακόμη και όταν η οικονομία αγωνιζόταν. Ενώ ορισμένα κράτη μέλη έχουν εν τω μεταξύ σημειώσει άνοδο, τα ποσοστά ανεργίας «αναμένεται να παραμείνουν σε γενικές γραμμές σταθερά», δήλωσε η Επιτροπή.

Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή σημαίνουν ότι η αβεβαιότητα γύρω από τις οικονομικές προοπτικές έχει αυξηθεί, πρόσθεσε. Οι μελλοντικές επιδόσεις της οικονομίας της  Κίνας και η μετάδοση της νομισματικής σύσφιγξης εντός της ζώνης του ευρώ αποτελούν επίσης κινδύνους.

Η έκθεση κάλυψε την Ουκρανία για πρώτη φορά μετά την υπαγωγή της χώρας σε καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη στην ΕΕ. Η Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη 3,7% το επόμενο έτος και 6,1% το 2025 – έπειτα από μια πτώση 29% το 2022.

Διαβάστε ακόμη

Κομισιόν: Ανάπτυξη 2,4% το 2023 – Πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο η Ελλάδα

Ebury: Ο πληθωρισμός έκπληξη στη Βρετανία ουσιαστικά αποκλείει νέα αύξηση στα επιτόκια

Πανευρωπαϊκή έρευνα: Μείωση των μισθών, εκτόξευση των κερδών – Η εικόνα στην Ελλάδα (πίνακας)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ