Μεγάλες προσδοκίες, αλλά και… μικρό καλάθι. Αυτές είναι οι πληροφορίες που διαχέονται το τελευταίο 24ωρο, αναφορικά με το σημερινό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης των αρμοδίων υπουργών Ενέργειας και Τηλεπικοινωνιών.
Τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ θέλουν να συμφωνήσουν σε κοινά μέτρα κατά των εκρηκτικών τιμών της ενέργειας, καθώς αυτή τη στιγμή κάθε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα παλεύει μόνη της για να αντιμετωπίσει μια κρίση, που εξ ορισμού, η απάντηση δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκή.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε την πρώτη επίσημη πρόταση την Τετάρτη και υποσχέθηκε μια «διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ». Η Επιτροπή προσπαθεί να βρει την χρυσή τομή ανάμεσα στις απαιτήσεις των κρατών – μελών και στην ίδια τη δομή της εσωτερικής κοινής αγοράς, η οποία παραμένει δέσμια των αποφάσεων της δεκαετίας του 1990.
Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, κατάφερε να εκπλήξει ακόμα μια φορά αρκετές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ανακοινώνοντας μια σειρά μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.
Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας, σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της ΕΕ. Ανώτατο όριο στα έσοδα των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος, μια παρόμοια διαδικασία για τα απροσδόκητα κέρδη των εταιρειών ορυκτών καυσίμων και πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Σχεδόν κάθε πρόταση των Βρυξελλών εγείρει ενστάσεις από τα 27 κράτη -μέλη της ΕΕ, τα οποία, εν τέλει, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα λάβουν τις όποιες αποφάσεις.
Έξυπνη εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας: Η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Πολωνία εκφράζουν έντονες αντιρρήσεις στην πρόθεση της Κομισιόν να επιβάλει υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας. Τα συγκεκριμένα κράτη – μέλη της ΕΕ θα προτιμούσαν εθελοντικά μέτρα, καθώς η Κομισιόν ζητεί περαιτέρω εξουσίες ώστε να επιβάλει έκτακτα μέτρα σε περίπτωση που διαταραχθούν οι αλυσίδες εφοδιασμού
Επιδότηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) με φόρους που θα επιβληθούν σε εταιρείες που παράγουν φθηνά καύσιμα (πυρηνικές μονάδες, ανανεώσιμες πηγές). Ορισμένα κράτη – μέλη, όπως η Σουηδία, βρίσκονται αντιμέτωπα με την κατάρρευση των ΥΚΩ και συνεπώς είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα υπερψηφίσουν την εν λόγω πρόταση. Πλαφόν στις τιμές των εταιρειών που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με χαμηλό κόστος. Δεν υφίστανται ιδιαίτερες διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη -μέλη
Και φυσικά το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου.
Το μεγαλύτερο αγκάθι στην αποψινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της ΕΕ. «Το ρωσικό αέριο δεν υπόκειται σε κυρώσεις. Ήταν οι Ρώσοι που επέλεξαν να μην τιμούν πλέον τις δεσμεύσεις τους. Η Ρωσία συνεχίζει να μας παραδίδει μέσω Turkstream, αλλά έχει μειώσει σημαντικά αυτές τις παραδόσεις».
«Έπρεπε λοιπόν να ψάξουμε αλλού. Εκτός από την Αλγερία, λαμβάνουμε LNG από τη Μέση Ανατολή, το Αζερμπαϊτζάν και φυσικά τη Νορβηγία. Όταν εξαρτάσαι από ένα εμπόρευμα και ο προμηθευτής σε απειλεί, ψάχνεις άλλες αγορές» υπογραμμίζει στο newmoney.gr, ανώτατη ευρωπαϊκή πηγή.
Το εν λόγω ζήτημα, ήτοι το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, προκαλεί προς το παρόν τις περισσότερες αντιδράσεις. Είτε πρόκειται για την Αθήνα, η οποία θεωρεί ότι υφίσταται κίνδυνος διακοπής των ροών μέσω Turkstream, είτε για το Βερολίνο που που θεωρεί ότι θα πρέπει να μοιραστεί τα αποθέματά του με άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ, οι υπουργοί Ενέργειας των «27» θα πρέπει να βρουν ξανά τον τρόπο να τετραγωνίσουν τον κύκλο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως υποστηρίζουν ευρωπαϊκές πηγές, η απόφαση της προέδρου Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν να ανακοινώσει τις προτάσεις της Κομισιόν, πριν το Συμβούλιο της ΕΕ και μάλιστα την ώρα που η αρμόδια Επίτροπος Ενέργειας Κάντρι Σίμσον απουσίαζε από τις Βρυξέλλες, καθώς βρισκόταν σε επίσημη αποστολή στο Νέο Δελχί της Ινδίας, είναι ένα σήμα προς τις 27 πρωτεύουσες να βρουν μια λύση έστω μέχρι την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της 6ης και 7ης Οκτωβρίου, που θα λάβει χώρα στην Τσεχία.
Διαβάστε ακόμη
Οικογένεια Πατρώνη: Τέσσερα νέα σφυριά για τα οικόπεδα – «φιλέτα» στη Μύκονο (pics)