Μια σειρά από στοιχεία που θα αποτυπωθούν στις ανακοινώσεις αυτής της εβδομάδας θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στις αποφάσεις της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο για το εάν θα προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων ή θα κρατήσει στάση αναμονής. Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Τετάρτη αναμένεται να δείξουν πληθωρισμό στο 2,5% για δεύτερο μήνα, σύμφωνα με την πρόβλεψη 36 οικονομολόγων σε έρευνα του Bloomberg. Ο βασικός δείκτης του πληθωρισμού που εξαιρεί ενέργεια και τρόφιμα ενδεχομένως θα δώσει μια ανάσα καθώς οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα υποχωρήσει στο 2,8%.
Δεδομένου ότι η ΕΚΤ άφησε τα επιτόκια σε… αναμονή αυτόν τον μήνα, οι αξιωματούχοι έχουν τονίσει ότι η επόμενη απόφαση τον Σεπτέμβριο εξαρτάται από μια σειρά οικονομικών δεδομένων. Οι επενδυτές αναμένουν ότι θα υπάρξει μείωση, στοιχηματίζοντας στο 90% την πιθανότητα μιας τέτοιας κίνησης. Αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν επίσης τα στοιχεία για την οικονομική ανάπτυξη του δεύτερου τριμήνου, τα οποία ενδέχεται να δείξουν ότι η ανάκαμψη από την πολύμηνη στασιμότητα αποδεικνύεται λιγότερο δυναμική από ό,τι αρχικά αναμενόταν.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και το BE Nowcast, η παραγωγή πιθανότατα αυξήθηκε κατά 0,2% στο μπλοκ των 20 χωρών, από 0,3% τους πρώτους τρεις μήνες του έτους. Ομως η δυναμική στη Γερμανία, την Ιταλία και την Ισπανία θα δείξει πιθανότατα επιβράδυνση.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε τη σημασία αυτών των στοιχείων όταν δήλωσε ότι όλα είναι ανοικτά για την επόμενη απόφαση. «Είναι σαφές ότι από τώρα μέχρι τον Σεπτέμβριο θα λάβουμε πολλές πληροφορίες», δήλωσε. Ο αντιπρόεδρος Λουίς ντε Γκίντος είπε ότι «από πλευράς δεδομένων, ο Σεπτέμβριος είναι ένας πολύ πιο βολικός μήνας για τη λήψη αποφάσεων», ενώ ο Σλοβάκος Πέτερ Καζιμίρ πρότεινε να περιμένουμε το «πολυαναμενόμενο τσεκ απ του Σεπτεμβρίου».
Οι ευνοϊκές επιδράσεις της ενεργειακής βάσης θα πρέπει να αφήσουν τον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή σε απόσταση αναπνοής από τον στόχο της ΕΚΤ για το 2% στα στοιχεία Αυγούστου και πιθανότατα θα υπάρξουν περισσότερες ενδείξεις ότι οι υποκείμενες πιέσεις στις τιμές χαλαρώνουν, τόσο στον πληθωρισμό υπηρεσιών όσο και στα στοιχεία για τους μισθούς». Η παραγωγή του ιδιωτικού τομέα μάλλον δεν κατάφερε να αυξηθεί τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις έρευνες της S&P Global για τις επιχειρήσεις, ενώ η μηνιαία έρευνα της Ifo έδειξε ότι το κλίμα στις γερμανικές επιχειρήσεις έχει σκοτεινιάσει.
Η διαφαινόμενη εικόνα της ασθμαίνουσας ανάκαμψης και της επίμονης πίεσης στις τιμές μπορεί να αποδειχθεί πρόκληση για τους αξιωματούχους της ΕΚΤ . Αλλά οι λεπτομέρειες έχουν μεγαλύτερη σημασία από ό,τι συνήθως, προσδίδοντας πρόσθετη βαρύτητα στις τελικές μετρήσεις του πληθωρισμού.
Προς το παρόν, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει βασικό κριτήριο, καθώς το κόστος εργασίας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο σε αυτόν τον τομέα. Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Ιζαμπέλ Σνάμπελ δήλωσε ότι η επιμονή αυτού του δείκτη είναι μια βασική αιτία για την οποία το τελευταίο μίλι εξακολουθεί να αποδεικνύεται δύσκολο.
«Μια επαναλαμβανόμενη έκπληξη στον πληθωρισμό των υπηρεσιών είναι τουλάχιστον ένας λόγος για να ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung σε συνέντευξή της την περασμένη εβδομάδα.
Ο δείκτης των υπηρεσιών παρέμεινε κολλημένος στο 4,1% τον Ιούνιο, υπερδιπλάσιος του συνολικού στόχου – γεγονός που τον καθιστά κεντρικό σημείο στην πορεία προς την απόφαση του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τον οικονομολόγο της ING Κάρστεν Μπρζέσκι.
Η ΕΚΤ προβλέπει επί του παρόντος ότι ο πληθωρισμός θα φθάσει τον στόχο της το τελευταίο τρίμηνο του 2025. Είναι σημαντικό η επικαιροποίηση μετά το καλοκαίρι να εξακολουθεί να δείχνει ότι ο πληθωρισμός εκείνη την περίοδο θα είναι στο 2% ή χαμηλότερα, σύμφωνα με τον Μπρζέσκι.
Ο οικονομολόγος Τομας Βιελάντεκ της T. Rowe Price συμφωνεί ότι οι πιέσεις στον τομέα των υπηρεσιών μπορεί τελικά να διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο. «Εάν λάβουν δύο ακόμη θετικές μετρήσεις, αυτό θα είναι ένα ισχυρό μήνυμα αποπληθωρισμού και θα υποστηρίξει μια μείωση τον Σεπτέμβριο», δήλωσε. Εάν τα στοιχεία για την ανάπτυξη παραμείνουν επίσης αδύναμα, θα μπορούσε να υπάρξει ακόμη και συζήτηση «για ταχύτερο ρυθμό περικοπών ή μεγαλύτερη μείωση τον Σεπτέμβριο», είπε. Οι μισθοί παραμένουν κεντρικό ζήτημα, καθώς η επιβράδυνση σε πιο βιώσιμα επίπεδα θεωρείται προϋπόθεση για την επιστροφή του πληθωρισμού στο στόχο.
Διαβάστε ακόμη:
Σε φάση stress tests εισέρχονται οι ελληνικές τράπεζες
Γ. Ρέτσος: Να μη δαιμονοποιείται ο τουρισμός – Ζητούμενο η ενιαία, κεντρική στρατηγική
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ