Οι υψηλές τιμές των εμπορευμάτων, η εμφάνιση της μετάλλαξης «Όμικρον» του κορωνοϊού και το ενδεχόμενο μιας ταχύτερης από το αναμενόμενο σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να επιβαρύνουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2022, προειδοποιεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο τελευταίο Οικονομικό Δελτίο που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
«Οι επίμονες διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες, η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων και η εμφάνιση της μετάλλαξης όμικρον του κορωνοϊού συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις βραχυπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές», αναφέρει η ΕΚΤ.
«Μία νωρίτερη και ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στις μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες ενδεχομένως να έχει αρνητικές επιπτώσεις στις χρηματοοικονομικές συνθήκες στις αναδυόμενες αγορές και αυτό μπορεί να αποτελέσει έναν καθοδικό κίνδυνο στην ανάπτυξη», προσθέτει.
Η ΕΚΤ σημειώνει ότι η μετάλλαξη «Όμικρον» αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση της μεταβλητότητας, ωστόσο επισημαίνει ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί πλήρως ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος στην οικονομία.
Ανάκαμψη της ανάπτυξης αλλά και του… πληθωρισμού
Ισχυρή ανάκαμψη της ανάπτυξης αλλά και διατήρηση του πληθωρισμού προβλέπει για την Ευρωζώνη το 2022 η ΕΚΤ.
Συγκεκριμένα σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις του Δεκεμβρίου αναμένεται ετήσια αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ σε 5,1% το 2021, 4,2% το 2022, 2,9% το 2023 και 1,6% το 2024. Σε σύγκριση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου, οι προοπτικές έχουν αναθεωρηθεί προς τα κάτω για το 2022 και προς τα πάνω για το 2023.
Όσον αφορά τον ετήσιο πληθωρισμό εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 2,6% το 2021, σε 3,2% το 2022, σε 1,8% το 2023 και σε 1,8% το 2024 – σημαντικά υψηλότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις του Σεπτεμβρίου. Ο πληθωρισμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας προβλέπεται να είναι κατά μέσο όρο 1,4% το 2021, 1,9% το 2022, 1,7% το 2023 και 1,8% το 2024, επίσης υψηλότερος από ό,τι στις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.
Η ΕΚΤ επισημαίνει ότι ο πληθωρισμός αναμένεται να παραμείνει υψηλός βραχυπρόθεσμα, αλλά κατά τη διάρκεια του έτους αναμένεται να αποκλιμακωθεί. Εκφράζει, δε, την αισιόδοξη εκτίμηση ότι κατά τη διάρκεια του 2022, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να σταθεροποιηθούν, η κατανάλωση να ομαλοποιηθεί και οι πιέσεις που ασκούνται στις τιμές από τις διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα να υποχωρήσουν.
Η ΕΚΤ θεωρεί ότι η οικονομική δραστηριότητα μπορεί να εξελιχθεί ακόμη καλύτερα, ξεπερνώντας τις προσδοκίες της, εάν οι καταναλωτές αποκτήσουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ώστε να αποταμιεύσουν λιγότερο από το αναμενόμενο και να ξοδέψουν περισσότερο. Αντίθετα, η πρόσφατη επιδείνωση της πανδημίας, συμπεριλαμβανομένης της εξάπλωσης νέων παραλλαγών, θα μπορούσε να αποδειχθεί πιο επίμονη τροχοπέδη στην ανάπτυξη.
Διαβάστε ακόμα:
Λύση για 300.000 ιδιοκτησίες που διεκδικεί το Δημόσιο
Πλειστηριασμοί: Άλλαξε χέρια η βίλα του “Mr. Raxevsky” Γ. Μουρτζούχου στην Εκάλη
Μπιλ Γκέιτς: Μετά την Όμικρον ο κορωνοϊός θα μοιάζει με εποχική γρίπη