Με τον ταχύτερο ρυθμό ανάπτυξης από τη δεκαετία του 1990 αυξήθηκαν οι μισθοί στην Ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πρόκειται για μια εξέλιξη που σαφώς περιπλέκει το τοπίο που καλείται να διαχειριστεί το συμβούλιο κατά την εφαρμογή της νομισματικής χαλάρωσης.
Συγκεκριμένα, οι (καθορισμένοι από συλλογική σύμβαση) μισθοί κατέγραψαν άλμα ύψους 5,4% σε ετήσια βάση σε σχέση με το 3,5% του δευτέρου τριμήνου. Πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από το 1993, ήτοι δηλαδή πριν και την εισαγωγή του κοινού νομίσματος.
Με τον τρόπο αυτό δικαιώνονται οι επιφυλάξεις που έχουν διατυπώσει τους τελευταίους μήνες αξιωματούχοι του συμβουλίου αναφορικά με την πορεία των μισθών, θεωρώντας πως τα υψηλά επίπεδα τους αποτελεί τροχοπέδη για τη συγκράτηση του πληθωρισμού και άρα για τη συνεχιζόμενη καθοδική τροχιά των επιτοκίων.
Πονοκέφαλο αποτελεί ειδικά η άνοδος των μισθών στη Γερμανία. Μάλιστα, το κορυφαίο συνδικάτο της χώρας, το IG Metall, πρόσφατα κατέληξε σε νέα συμφωνία με τους εργοδότες διασφαλίζοντας νέα αύξηση ύψους 5,5% για τους επόμενους 25 μήνες. Το ποσοστό αυτό είναι αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το 8,5% της προηγούμενης σύμβασης, ωστόσο θεωρείται και πάλι υψηλό.
Πάντως, η ΕΚΤ στις εκτιμήσεις της υποστήριξε πως «βλέπει» σημαντική αποκλιμάκωση του ρυθμού αύξησης των μισθών από το δεύτερο μισό του 2025, σε επίπεδα συμβατά με το μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% για τον πληθωρισμού.
Αναλόγως και ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, σε προηγούμενες δηλώσεις του έχει υποστηρίξει πως οι μισθοί μετά την ισχυρή άνοδο τους «έπιασαν» ταβάνι και θα αρχίσουν να επιβραδύνονται προς πολύ χαμηλότερα επίπεδα μέσα στο 2025 και το 2026.
Μια τέτοια εξέλιξη θα επιτρέψει την ΕΚΤ να συνεχίσει στο μονοπάτι που έχει χαράξει όσον αφορά τη στρατηγική νομισματικής χαλάρωσης.
Θυμίζουμε πως το συμβούλιο έχει προχωρήσει σε τρεις περικοπές των επιτοκίων φέτος με αποτέλεσμα την διαμόρφωση τους στο 3,25%, ενώ οι αγορές θεωρούν εξαιρετικά πιθανή και μια τέταρτη μείωση στη συνεδρίαση της 12ης Δεκεμβρίου.
Διαβάστε ακόμη
Εθνική Τράπεζα: Πρόγραμμα για «διπλή» εθελούσια έξοδο – Οι όροι και οι παροχές
DBRS για ελληνικές τράπεζες: Credit positive η ταχύτερη απόσβεση του DTC
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα