search icon

Ευρώπη

EKT: Αμετάβλητα τα βασικά επιτόκια – Τι αναφέρει για τη μείωσή τους και τον πληθωρισμό

Αναθεωρεί προς τα κάτω την πρόβλεψη για ανάπτυξη - Βλέπει χαμηλότερο πληθωρισμό 2,4% για το 2024, αλλά επισημαίνει ότι οι πιέσεις παραμένουν υψηλές - Μείωση επιτοκίων: Στάση αναμονής από την ΕΚΤ – Χαμηλώνουν τον πήχη οι επενδυτές (γραφήματα)

Αμεταβλητα, για τέταρτη συνεχή φορά άφησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) τα βασικά επιτόκια, μετά από δέκα διαδοχικές αυξήσεις, μεταξύ Ιουλίου 2022 και Σεπτεμβρίου 2023.

H τελευταία αύξηση των επιτοκίων αποφασίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2023, με αύξηση 25 μονάδων βάσης, ανεβάζοντας το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων στο 4%, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 4,50% και 4,75% αντίστοιχα. Μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, οι αγορές ήταν βέβαιες ότι η συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο θα οδηγούσε σε μείωση των επιτοκίων.

Ορισμένοι κεντρικοί τραπεζίτες, ιδιαίτερα στη νότια Ευρώπη, συμφώνησαν προς αυτή την κατεύθυνση, πιστεύοντας ότι οι συνθήκες ήταν ώριμες για μια αρχική χαλάρωση του κόστους δανεισμού. Ωστόσο κάποιοι κεντρικοί τραπεζίτες, όπως ο Αυστριακός Robert Holzmann της Εθνικής Τράπεζας της Αυστρίας, αρνήθηκαν μια τέτοια εξέλιξη

Στη σημερινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου , η ΕΚΤ δείχνει επιφυλακτική να αποφανθεί για τη μείωση των επιτοκίων, τουλάχιστον, μέχρι τη συνεδρίαση της 6ης Ιουνίου. Σε κάθε περίπτωση, η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής θεωρείται βέβαιη, ωστόσο άπαντες, αναμένουν το πότε αυτή θα ανακοινωθεί.

Αυτές οι επιφυλάξεις που μπορούν να διαγνωσθούν στο ΔΣ της ΕΚΤ, έχουν να κάνουν με εξελίξεις που δεν περίμενε σχεδόν κανείς στην ΕΕ. Την περασμένη Παρασκευή, οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ήταν υψηλότερες του αναμενόμενου. Η αύξηση των τιμών διαμορφώθηκε στο 2,6% τον περασμένο μήνα και με εξαίρεση τον πληθωρισμό στην ενέργεια και τα τρόφιμα, η πραγματική αύξηση των τιμών άγγιξε το 3,1%. Τιμές πολύ υψηλότερες από τον στόχο της ΕΚΤ, ήτοι το 2%.

Η πιο ανησυχητική συνιστώσα του πληθωρισμού εντοπίζεται στις υπηρεσίες , ενώ οι τιμές των αγαθών έχουν υποχωρήσει. Οι υπηρεσίες επηρεάζονται περισσότερο από τους μισθούς , επειδή η εργασία αντιπροσωπεύει ένα μεγάλο μέρος του κόστους. Το τελευταίο τρίμηνο του 2023, η αύξηση των μισθών , σύμφωνα με τη μέτρηση της ΕΚΤ, ήταν στο 4,5%. Χαμηλότερο από το 4,7% του προηγούμενου τριμήνου.

Η ανακοίνωση της ΕΚΤ

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε σήμερα να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια της ΕΚΤ. Μετά την τελευταία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός υποχώρησε περαιτέρω. Στις πιο πρόσφατες προβολές των εμπειρογνωμόνων της ΕΚΤ, ο πληθωρισμός έχει αναθεωρηθεί προς τα κάτω, ιδίως για το 2024, πράγμα που αντανακλά κυρίως μια μικρότερη συμβολή των τιμών της ενέργειας.

Σύμφωνα με τις προβολές, ο πληθωρισμός αναμένεται πλέον να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο σε 2,3% το 2024, 2,0% το 2025 και 1,9% το 2026. Οι προβολές για τον πληθωρισμό χωρίς τις τιμές της ενέργειας και των ειδών διατροφής έχουν επίσης αναθεωρηθεί προς τα κάτω και θα διαμορφωθούν κατά μέσο όρο σε 2,6% για το 2024, 2,1% για το 2025 και 2,0% για το 2026. Αν και οι περισσότεροι δείκτες μέτρησης του υποκείμενου πληθωρισμού έχουν εξασθενήσει περαιτέρω, οι εγχώριες πιέσεις στις τιμές παραμένουν υψηλές, εν μέρει λόγω της έντονης αύξησης των μισθών.

Οι συνθήκες χρηματοδότησης είναι περιοριστικές και οι προηγούμενες αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να επιδρούν ανασταλτικά στη ζήτηση, συμβάλλοντας στην ώθηση του πληθωρισμού προς τα κάτω. Οι εμπειρογνώμονες έχουν αναθεωρήσει προς τα κάτω την προβολή όσον αφορά την ανάπτυξη, σε 0,6% για το 2024, και η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να παραμείνει υποτονική σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στη συνέχεια, οι εμπειρογνώμονες αναμένουν ότι η οικονομία θα ανακάμψει και θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,5% το 2025 και 1,6% το 2026, υποβοηθούμενη αρχικά από την κατανάλωση και αργότερα και από τις επενδύσεις.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι αποφασισμένο να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει εγκαίρως στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%. Με βάση την τρέχουσα αξιολόγησή του, το Διοικητικό Συμβούλιο θεωρεί ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ βρίσκονται σε επίπεδα τα οποία, αν διατηρηθούν για επαρκώς μακρό χρονικό διάστημα, θα έχουν σημαντική συμβολή σε αυτόν τον στόχο. Οι μελλοντικές αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου θα διασφαλίσουν ότι τα επιτόκια πολιτικής θα διαμορφωθούν σε επαρκώς περιοριστικά επίπεδα για όσο χρονικό διάστημα κρίνεται απαραίτητο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να ακολουθεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα στοιχεία για τον καθορισμό του κατάλληλου επιπέδου και της κατάλληλης διάρκειας της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής. Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τα επιτόκια θα βασίζονται στην αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά τις προοπτικές για τον πληθωρισμό υπό το πρίσμα των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ένταση με την οποία μεταδίδεται η νομισματική πολιτική.

Βασικά επιτόκια της ΕΚΤ

Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 4,50%, 4,75% και 4,00% αντιστοίχως. Πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού (APP) και έκτακτο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού λόγω πανδημίας (PEPP)

Το χαρτοφυλάκιο APP μειώνεται με μετρημένο και προβλέψιμο ρυθμό, καθώς το Ευρωσύστημα δεν επανεπενδύει πλέον τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να συνεχίσει να επανεπενδύει πλήρως τα ποσά κεφαλαίου από την εξόφληση τίτλων που αποκτήθηκαν στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP κατά τη λήξη τους στη διάρκεια του α΄ εξαμήνου του 2024. Στη διάρκεια του β΄ εξαμήνου του έτους, σκοπεύει να μειώσει το χαρτοφυλάκιο PEPP κατά 7,5 δισεκ. ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο. Το Διοικητικό Συμβούλιο σκοπεύει να τερματίσει τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος PEPP στο τέλος του 2024.

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεχίσει να εφαρμόζει ευελιξία στις επανεπενδύσεις ποσών από την εξόφληση τίτλων του χαρτοφυλακίου PEPP καθώς φθάνουν στη λήξη τους, με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι για τον μηχανισμό μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής που σχετίζονται με την πανδημία.

Πράξεις αναχρηματοδότησης

Καθώς οι τράπεζες αποπληρώνουν τα ποσά που δανείστηκαν στο πλαίσιο των στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης, το Διοικητικό Συμβούλιο θα αξιολογεί τακτικά το πώς οι στοχευμένες πράξεις χρηματοδότησης και η συνεχιζόμενη αποπληρωμή τους συνεισφέρουν στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής του.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή του εντός των ορίων της εντολής που του έχει ανατεθεί, προκειμένου να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα και να διαφυλάξει την ομαλή λειτουργία του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής. Επιπλέον, το μέσο για την προστασία της μετάδοσης (Transmission Protection Instrument – TPI) είναι διαθέσιμο για να αντισταθμίζει ανεπιθύμητες, άτακτες εξελίξεις στην αγορά που θέτουν σοβαρή απειλή για τη μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ, επιτρέποντας έτσι στο Διοικητικό Συμβούλιο να εκπληρώνει πιο αποτελεσματικά την αποστολή του για σταθερότητα των τιμών.

Διαβάστε ακόμη:

ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ: Η πρώτη «πράσινη» σύμβαση για ρεύμα με εταιρεία Δημοσίου

Στουρνάρας για Τράπεζα Πειραιώς: Η μεγάλη επιτυχία αντανακλά την πορεία της ελληνικής οικονομίας

Ψάλτης: «Υπέρβαση των στόχων για κερδοφορία, κεφαλαιακή επάρκεια και δείκτη ΜΕΑ» – Το νέο τριετές business plan

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

 

Exit mobile version