Η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 2,8% από 2,6%, σύμφωνα με την έρευνα της ΕΚΤ για τις καταναλωτικές προσδοκίες.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα της κεντρικής τράπεζας τον περασμένο Δεκέμβριο, σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2024:
- η μέση εκτίμηση των καταναλωτών για τον πληθωρισμό του προηγούμενου 12μήνου αυξήθηκε για δεύτερο διαδοχικό μήνα, όπως και η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό του επόμενου 12μήνου, ενώ η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό της επόμενης 3ετίας παρέμεινε αμετάβλητη.
- οι προσδοκίες για την αύξηση του εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, όπως και οι προσδοκίες για την αύξηση των δαπανών το επόμενο 12μηνο,
- οι προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, ενώ αντίθετα μειώθηκε το εκτιμώμενο ποσοστό ανεργίας σε βάθος 12μήνου,
- οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών των κατοικιών τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες, όπως και οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων.
Πληθωρισμός
Ο μέσος ρυθμός του εκτιμώμενου πληθωρισμού κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε τον Δεκέμβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, στο 3,5%, από 3,4% τον Νοέμβριο. Η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες αυξήθηκε, για τρίτο συνεχόμενο μήνα, στο 2,8% από 2,6%. Η μέση εκτίμηση για τον πληθωρισμό σε βάθος τριετίας παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,4% τον Δεκέμβριο. Έτσι, οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό σε ορίζοντα ενός έτους και τριών ετών παρέμειναν κάτω από τον εκτιμώμενο ρυθμό πληθωρισμού στο παρελθόν.
Η αβεβαιότητα σχετικά με τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό τους επόμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη, για πέμπτο διαδοχικό μήνα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022. Ενώ η ευρεία εξέλιξη των αντιλήψεων και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό παρέμεινε στενά ευθυγραμμισμένη μεταξύ των εισοδηματικών ομάδων, οι προσδοκίες για τα πεμπτημόρια (quintiles) με χαμηλότερο εισόδημα ήταν ελαφρώς υψηλότερες από εκείνες για τα quintiles με υψηλότερο εισόδημα. Οι νεότεροι ερωτηθέντες (ηλικίας 18-34 ετών) συνέχισαν να αναφέρουν χαμηλότερες αντιλήψεις και προσδοκίες για τον πληθωρισμό απ’ ό,τι οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες (ηλικίας 35-54 και 55-70 ετών), αν και σε μικρότερο βαθμό απ’ ό,τι τα προηγούμενα έτη.
Εισόδημα και κατανάλωση
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για την αύξηση του εισοδήματος τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν αμετάβλητες στο 1,1% τον Δεκέμβριο. Οι προσδοκίες για την αύξηση του εισοδήματος του χαμηλότερου quintile αυξήθηκαν περισσότερο από τις προσδοκίες όλων των άλλων quintiles, διευρύνοντας τη θετική διαφορά με τα άλλα quintiles που είχε διαμορφωθεί τους προηγούμενους μήνες. Η αντιληπτή αύξηση των δαπανών τους προηγούμενους 12 μήνες παρέμεινε αμετάβλητη στο 5,2% τον Δεκέμβριο, όπως και η αναμενόμενη αύξηση των δαπανών τους επόμενους 12 μήνες στο 3,5%.
Οικονομική ανάπτυξη και αγορά εργασίας
Οι προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους 12 μήνες παρέμειναν σταθερές τον Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στο -1,3%. Οι εκτιμήσεις για το ποσοστό ανεργίας 12 μήνες πριν μειώθηκαν στο 10,5%, από 10,6% το Νοέμβριο. Οι καταναλωτές αναμένουν ακόμη ότι το μελλοντικό ποσοστό ανεργίας θα είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντιληπτό τρέχον ποσοστό ανεργίας (9,9%), υποδηλώνοντας μία σε γενικές γραμμές σταθερή αγορά εργασίας. Το χαμηλότερο εισοδηματικό quintile συνέχισε να αναφέρει τα υψηλότερα αναμενόμενα και αντιληπτά ποσοστά ανεργίας, καθώς και τις χαμηλότερες προσδοκίες για την οικονομική ανάπτυξη.
Στέγαση και πιστωτική πρόσβαση
Οι καταναλωτές ανέμεναν ότι η τιμή της κατοικίας τους θα αυξηθεί κατά 2,9% τους επόμενους 12 μήνες, ποσοστό που παρέμεινε αμετάβλητο από τον Νοέμβριο. Τα νοικοκυριά στο χαμηλότερο εισοδηματικό quintile συνέχισαν να αναμένουν υψηλότερη αύξηση των τιμών των κατοικιών απ’ ό,τι εκείνα στο υψηλότερο εισοδηματικό quintile (3,5% και 2,7% αντίστοιχα).
Οι εκτιμήσεις για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων 12 μήνες πριν παρέμειναν επίσης αμετάβλητες, στο 4,6% – το επίπεδό τους από τον Οκτώβριο του 2024. Όπως και τους προηγούμενους μήνες, τα νοικοκυριά με το χαμηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα υψηλότερα επιτόκια στεγαστικών δανείων 12 μήνες μπροστά (5,2%), ενώ τα νοικοκυριά με το υψηλότερο εισόδημα ανέμεναν τα χαμηλότερα επιτόκια (4%).
Ενώ το καθαρό ποσοστό των νοικοκυριών που ανέφεραν αυστηροποίηση (σε σχέση με εκείνα που ανέφεραν χαλάρωση) της πρόσβασης σε δάνεια κατά τους προηγούμενους 12 μήνες αυξήθηκε ελαφρώς, το καθαρό ποσοστό εκείνων που ανέμεναν αυστηροποίηση κατά τους επόμενους 12 μήνες μειώθηκε.
Διαβάστε ακόμη
Όμιλος Πειραιώς: Εξετάζει νέες επενδύσεις – Στο επίκεντρο και η Εθνική Ασφαλιστική
Μαρία Κάλας ή βουνά και ποτάμια – Ποια όψη θα έχουν τα νέα χαρτονομίσματα ευρώ
H&M: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα με το πρώτο κατάστημα Arket
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα