Η εκλογή του Ιρλανδού υπουργού Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου στην προεδρία του Eurogroup, αναδεικνύει την χειραφέτηση των μικρών βόρειων πλούσιων χωρών της Ε.Ε. που κάνουν όλο και πιο αισθητή την παρουσία τους τα τελευταία χρόνια.
Ο Ιρλανδός 45χρονος κεντροδεξιός πολιτικός ήταν άουτσάιντερ, αφού οι μεγάλες χώρες υποστήριζαν την Ισπανίδα Νάντια Καλβίνο.
Όμως οι χώρες της λεγόμενης νέας Χανσεατικής λίγκας, στην οποία πρωτοστατεί η Ολλανδία εμπόδισαν την εκλογή της. Οι χώρες που στάθηκαν απέναντι στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, είναι περίπου οι ίδιες που έχουν μπλοκάρει και την απόφαση για το Ταμείο Ανάκαμψης, ζητώντας περισσότερα δάνεια και αυστηρότερους όρους και προϋποθέσεις.
Τις τελευταίες ημέρες, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμανουέλ Μακρόν έφτασαν σχεδόν να «παρακαλάνε» τον Ολλανδό πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε για να περάσει το σχέδιο του Ταμείου Ανάκαμψης και να υπάρξει απόφαση στην Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά την επόμενη Παρασκευή.
Η εκλογή του Πασκάλ Ντόναχιου δείχνει να «σφραγίζει» μια περίοδο κατά την οποία οι μκρές πλούσιες χώρες της Ε.Ε. θα κάνουν πιο αισθητή την παρουσία τους, αποστασιοποιούμενες πλέον από τη Γερμανία, με την οποία μέχρι τώρα ταυτίζονταν σχεδόν πλήρως στα θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής.
Στη νέα χανσεατική λίγκα, συμμετέχουν χώρες όπως η Ολλανδία και η Δανία, η Εσθονία, η Λετονία και η Λιθουανία που μέχρι τώρα κρατούσαν παρόμοια στάση με τη Βρετανία στα περισσότερα ζητήματα ευρωπαϊκής πολιτικής, βάζοντας φρένο, για παράδειγμα, στις διαδικασίες εμβάθυνσης, όπως π.χ. η τραπεζική ένωση.
Συχνά δε ήταν εμφανές ότι χώρες όπως η Ολλανδία, η Αυστρία ή Φινλανδία, η Σλοβακία, εξέφραζαν στην Ε.Ε. αντιρρήσεις σε διάφορες προτάσεις τις οποίες δεν ήθελε να εκφράσει η Γερμανία και έτσι οι μικρές αυτές χώρες θεωρούνται «λαγοί» του Βερολίνου.
Η Ελλάδα είχε γίνει αποδέκτης αυτής της τακτικής κατά την περίοδο των μνημονίων, όταν οι μικρές αυτές χώρες υιοθετούσαν την σκληρότερη στάση, για λογαριασμό της Γερμανίας όταν η τελευταία δεν ήθελε να βγει στην πρώτη γραμμή.
Η κατάσταση τώρα αλλάζει και είναι φανερό ότι η Ολλανδία χειραφετείται σε θέματα ευρωπαϊκής πολιτικής και αναλαμβάνει ηγετικό ρόλο στην ομάδα των μικρότερων χωρών που δείχνουν πλέον ότι τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται με εκείνα της Γερμανίας.
Το γεγονός αυτό δε, προοιωνίζει ότι και οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα ληφθούν ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα.