Ραγδαίες εξελίξεις τόσο σε επίπεδο κρατιδίων όσο και σε ομοσπονδιακό επίπεδο φαίνεται ότι πυροδοτεί η ιστορική απώλεια εκλογικής δύναμης της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) στις εκλογές της Βαυαρίας.

Με ποσοστό 37,2% (σύμφωνα με το δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF) και απώλεια της αυτοδυναμίας της, η CSU, η οποία, πάντως, παραμένει πρώτη δύναμη στην Βαυαρία, αναζητεί απόψε τα αίτια της ήττας, αλλά και τον κυβερνητικό εταίρο της.

«Καθόλου ευχαριστημένος» από το αποτέλεσμα δήλωσε ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ και έκανε λόγο για «μια όχι εύκολη μέρα» για το κόμμα του, το οποίο όμως, όπως είπε, έλαβε καθαρή εντολή σχηματισμού κυβέρνησης. Έσπευσε, ωστόσο, να πάρει αποστάσεις από το δεύτερο κόμμα και μεγάλο κερδισμένο της σημερινής αναμέτρησης, τους “Πράσινους”, οι οποίοι συγκέντρωσαν ποσοστό 17,5% ενισχυόμενοι κατά σχεδόν 10 μονάδες από τις εκλογές του 2013.

Στην τρίτη θέση αναδεικνύονται οι Ελεύθεροι Ψηφοφόροι με 11,6%, ενώ η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD) εξασφάλισε άνετα την είσοδό της στο τοπικό Κοινοβούλιο, συγκεντρώνοντας 11%, αλλά μένοντας μακριά από τα ποσοστά κοντά στο 15% που της έδιναν οι δημοσκοπήσεις.

Οι Φιλελεύθεροι φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να μπουν στην τοπική Βουλή με ποσοστό 5,1%, ενώ εκτός Κοινοβουλίου μένει η Αριστερά, με 3,2%.

Δραματικές, πάντως, είναι οι απώλειες και για το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), το οποίο έχασε 9,4% από τις εκλογές του 2013, με την αρχηγό του, Αντρέα Νάλες να αποδίδει το χαμηλό ποσοστό στις επιδόσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και να ζητεί την ενδελεχή ανάλυση των αιτίων της αποτυχίας.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενήργησε την Κυριακή το ARD, το 68% των ψηφοφόρων της Βαυαρίας δηλώνει δυσαρεστημένο από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ το 69% θεωρεί ότι το κλίμα που επικρατεί στο Βερολίνο επηρεάζει και το εκλογικό αποτέλεσμα στο κρατίδιο.

Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, το 56% των ψηφοφόρων θεωρεί τον αρχηγό της CSU και ομοσπονδιακό υπουργό Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ ως βασικό υπεύθυνο για την πτώση των ποσοστών του κόμματος, ενώ μόλις το 24% επιρρίπτει την ευθύνη στην Άνγκελα Μέρκελ. Ο ίδιος ο κ. Ζεεχόφερ, ο οποίος είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ημέρες να αποστασιοποιηθεί από την προεκλογική στρατηγική του κόμματος, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξουν εξελίξεις λόγω του δυσμενούς αποτελέσματος, αλλά απέφυγε να μιλήσει για δική του αποχώρηση από την ηγεσία του κόμματος και περιορίστηκε να τονίσει ότι προέχει ο σχηματισμός κυβέρνησης στην Βαυαρία, αλλά και ότι δική του ευθύνη αποτελεί η διατήρηση της συνοχής του κόμματός του.

«Το Βερολίνο πρέπει να γίνει λίγο σταθερότερο, εποικοδομητικότερο και ισχυρότερο, βρίσκονται όλοι στην ίδια βάρκα», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Σέντερ, ερωτώμενος σχετικά με τα μηνύματα των εκλογών σε ό,τι αφορά την ομοσπονδιακή κυβέρνηση, ενώ ο πρώην αρχηγός της CSU Έρβιν Χούμπερ ζήτησε από τον κ. Ζεεχόφερ να αναλάβει την ευθύνη του αποτελέσματος και να παραιτηθεί.

Όπως πάντως δείχνουν τα στοιχεία του ARD, περίπου 200.000 ψηφοφόροι της CSU και του SPD ψήφισαν αυτή τη φορά τους “Πράσινους”, οι οποίοι προσέλκυσαν 140.000 νέους ψηφοφόρους.

Από την άλλη πλευρά η AfD προσέλκυσε μεταξύ άλλων 200.000 ψηφοφόρους από την CSU και άλλους τόσους νέους ψηφοφόρους.

Πλέον, το κόμμα των Χριστιανοκοινωνιστών, που είχε συνηθίσει να κυβερνά μόνο του, θα πρέπει να αναζητήσει συμμάχους για μια κυβέρνηση συνασπισμού.

Ο πρωθυπουργός του κρατιδίου, Μάρκους Σέντερ (επίσης μέλος του CSU) θα ήθελε έναν μεγάλο συνασπισμό με τους κερδισμένους της εκλογικής αναμέτρησης, τους Πράσινους, κάτι ωστόσο που δύσκολα θα μπορέσει να επιτευχθεί, καθώς οι πολιτικές ατζέντες των δύο παρατάξεων απέχουν κατά πολύ. Καθώς, δε, το κυβερνών κόμμα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν εξετάζει καν το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ξενοφοβικό και ρατσιστικό AfD, η μόνη κυβέρνηση συνασπισμού που θα μπορούσε να προκύψει είναι αυτή με τους Ελεύθερους Ψηφοφόρους και -υπό προϋποθέσεις- με τους Φιλελεύθερους.

Η εκλογική καθίζηση του CSU αναμένεται να έχει επιπτώσεις για τη συνοχή του κυβερνητικού συνασπισμού και στο Βερολίνο.

«Πρέπει να γίνουμε καλύτεροι, να περιορίσουμε τις μεταξύ μας αντιπαραθέσεις και να επιτύχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα» δηλώνει ο Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ηγετικό στέλεχος του κυβερνώντος χριστιανοδημοκρατικού κόμματος (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ, στο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Πάντως δεν αναμένονται άμεσες διορθωτικές κινήσεις, καθώς οι Χριστιανοδημοκράτες επιστρατεύουν τις δυνάμεις τους για μία τελευταία κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση τη μεθεπόμενη Κυριακή στο κρατίδιο της Έσσης. Εάν υποστεί και εκεί ήττα το κυβερνητικό στρατόπεδο της Μέρκελ, όλα είναι πλέον ανοιχτά και «θα έχουμε πολλές συζητήσεις», όπως είχε δηλώσει το βράδυ του Σαββάτου σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο πρόεδρος της Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προειδοποιώντας μάλιστα ότι ο ρόλος της Άνγκελα Μέρκελ «δεν είναι πλέον αδιαμφισβήτητος».

Αλλά και στο Μόναχο τίθεται το ερώτημα, εάν ο επί σειρά ετών πρωθυπουργός της Βαυαρίας και σημερινός υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας, Χορστ Ζέεχοφερ, μπορεί να βγει αλώβητος από το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής.

Σε σχετικό ερώτημα της γερμανικής τηλεόρασης (ARD) o γενικός γραμματέας του CSU, Μαρκ Μπλούμε, δεν έδωσε σαφή απάντηση, λέγοντας ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε σαν να μη συμβαίνει τίποτα», αλλά από την άλλη πλευρά «πρέπει να αναλύσουμε πρώτα το εκλογικό αποτέλεσμα».

Ο ίδιος ο Ζέεχοφερ δηλώνει ότι είναι διατεθειμένος να συζητήσει το ζήτημα, αλλά «όχι απόψε».