search icon

Ευρώπη

Eυρώ: Αλλάζουν τα χαρτονομίσματα – Ποιες προσωπικότητες θέλει να απεικονίζουν η Λαγκάρντ

Τι είπε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για το «υπέροχο νέο ψηφιακό ευρώ» και τα κρυπτονομίσματα

Τον περασμένο Δεκέμβριο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε την πρόθεσή της να επανασχεδιάσει τα χαρτονομίσματα του ευρώ, με την τελική απόφαση για τη νέα εμφάνισή τους να αναμένεται το 2024.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε η επικεφαλής της τράπεζας κ. Κριστίν Λαγκάρντ στη γερμανική RND, σημείωσε για τα τωρινά χαρτονομίσματα ότι «οι δομές που φαίνονται σε αυτά δεν υπάρχουν στην πραγματικότητα. Είκοσι χρόνια μετά την εισαγωγή του ευρώ, είναι καιρός να αναρωτηθούμε εάν υπάρχει κάτι με το οποίο οι Ευρωπαίοι μπορούν να ταυτιστούν ακόμη περισσότερο. Κάτι που όλοι βλέπουμε ως τυπικά ευρωπαϊκό, κάτι που μας ενώνει».

Ερωτηθείσα εάν έχει κάποιους Ευρωπαίους υπόψιν για τα νέα χαρτονομίσματα, η κ. Λαγκάρντ απάντησε ότι «προσωπικά, μπορώ να οραματιστώ την απεικόνιση διάσημων Ευρωπαίων: Λεονάρντο ντα Βίντσι, Λούντβιχ βαν Μπετόβεν, Τζέιμς Τζόις. Έχω όμορφες αναμνήσεις από το τραπεζογραμμάτιο των πέντε γαλλικών φράγκων το οποίο απεικόνιζε τον Βίκτωρ Ουγκώ και κυκλοφορούσε στη Γαλλία πριν από 50 χρόνια. Αλλά είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν άλλοι τρόποι για να δείξουμε την ευρωπαϊκή ταυτότητα, για παράδειγμα με έναν διάσημο πίνακα ή ένα αρχιτεκτονικό μνημείο.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ακόμη ότι «ο επανασχεδιασμός των τραπεζογραμματίων είναι μια καλή ευκαιρία για να επιδείξουμε ενότητα». Γιατί «αυτό ακριβώς είναι το ευρωπαϊκό εγχείρημα: να ξεπεραστούν τα εθνικά σύνορα για να είμαστε οικονομικά ισχυροί μαζί και να αποτρέψουμε τους πολέμους. Θα ήταν λάθος αν ξεκινούσαμε να διαφοροποιούμαστε ξανά ανά χώρα τώρα. Πρέπει να βρούμε τι μας ενώνει και μας συνδέει – όχι τι μας χωρίζει», σημειώνει χαρακτηριστικά η πρόεδρος της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται ότι την Ελλάδα στη συμβουλευτική επιτροπή για τη θεματολογία των νέων χαρτονομισμάτων εκπροσωπεί ο κ. Κώστας Βαρώτσος (Ελλάδα – καλλιτέχνης και καθηγητής, Τμήμα Αρχιτεκτονικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης).

Ψηφιακό ευρώ και κρυπτονομίσματα

Μιλώντας για το project του ψηφιακού ευρώ η κ. Λαγκάρντ ανέφερε «σε ορισμένες χώρες, οι περισσότερες συναλλαγές είναι πλέον χωρίς μετρητά και στους Ευρωπαίους αρέσει να πραγματοποιούν πληρωμές στους υπολογιστές και τα smartphone τους. Ταυτόχρονα, υπάρχουν ιδιωτικοί πάροχοι που προσπαθούν να δημιουργήσουν κρυπτονομίσματα. Πρέπει να έχουμε απάντηση σε αυτό. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη δημιουργία εσόδων από τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών. Επιπλέον, η τεχνολογία που χρησιμοποιείται στα ιδιωτικά ψηφιακά νομίσματα δημιουργεί επίσης νέους, ανησυχητικούς κινδύνους, π.χ. για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας και το ξέπλυμα χρήματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η δημιουργία ενός ψηφιακού ευρώ πρέπει να είναι ένα δημόσιο έργο. Ενισχύει επίσης την κυριαρχία της Ευρώπης» και πρόσθεσε:

«Πολλές ψηφιακές πληρωμές γίνονται πλέον με χρήση μη ευρωπαϊκών συστημάτων, όπως Visa, Mastercard ή American Express. Αν κοιτάξετε την κατάσταση γύρω από την προμήθεια πετρελαίου, φυσικού αερίου ή μικροτσίπ, παρατηρείτε την υψηλή τιμή της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές. Εδώ, μας λείπει η αυτονομία. Νομίζω ότι πρέπει να είμαστε εξίσου προσεκτικοί στον τομέα των οικονομικών».

Η κ. Λαγκάρντ υπενθύμισε ότι η ΕΚΤ θα παραμείνει ο θεματοφύλακας του ευρώ, είτε είναι ψηφιακό είτε αναλογικό. «Θα εξακολουθεί να είναι δουλειά μας να παρέχουμε μετρητά. Ακόμα κι αν αποκτήσουμε ένα υπέροχο νέο ψηφιακό ευρώ», τα τραπεζογραμμάτια και τα κέρματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Οι άνθρωποι έχουν συνηθίσει στα μετρητά και δεν είναι διατεθειμένοι να τα παρατήσουν. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν νομίζω ότι χρειάζεται να κάνουμε μια συζήτηση για την κατάργηση των μετρητών. Μου αρέσει επίσης να έχω χαρτονομίσματα στην τσάντα μου. Και τώρα έχουν και την υπογραφή μου πάνω τους».

Διαβάστε ακόμα:

Business Insider: Οι 7 εταιρείες εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που βγαίνουν κερδισμένες από το ράλι του Bitcoin

Χρυσός: Κέρδη για το πολύτιμο μέταλλο

Blueground: Ένας ελληνικός «μονόκερος» σε… αναμονή (pics)

Exit mobile version