search icon

Ευρώπη

Eίναι απίστευτο: Σε αυτή τη χώρα της Ευρώπης κορυφώνεται ο «πόλεμος» για τα ναρκωτικά (tweet)

Σχέδιο απαγωγής του υπουργού Δικαιοσύνης του Βελγίου απέτρεψαν οι αρχές, ενώ η μαφία των ναρκωτικών κλιμακώνει τις συγκρούσεις της με το βέλγικο κράτος

Θα μπορούσε να είναι σενάριο βγαλμένο από αστυνομική ταινία αλλά δεν είναι. Στο Βέλγιο πριν από λίγες ημέρες οι αρχές απέτρεψαν την απαγωγή του υπουργού Δικαιοσύνης Βίνσεντ Βαν Κβικενμπόρνε από την μαφία των ναρκωτικών.

Κοντά στο σπίτι του εντοπίστηκε αυτοκίνητο με καλάσνικοφ και άλλα όπλα. Το σοκ είναι μεγάλο αλλά ο ίδιος δεν αποθαρρύνεται:

«Δεν θα ενδώσουμε στη βία», δήλωσε σε σχόλιό του στο Twitter. Οι αρχές κάνουν λόγο για «σοβαρή απειλή» προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος πρόσφατα κήρυξε τον πόλεμο στο έγκλημα που σχετίζεται με τα ναρκωτικά.

Με πληθυσμό μόλις 11,5 εκατομμύρια κατοίκους, το Βέλγιο αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους κόμβους διακίνησης ναρκωτικών στην Ευρώπη. Ξεκινώντας από το λιμάνι της Αμβέρσας, τα ναρκωτικά φθάνουν εκεί και διανέμονται ύστερα σε όλη την ήπειρο, την Ασία, τη Μέση Ανατολή ή την Αυστραλία.

Το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι εισαγωγής κοκαΐνης είναι το Ρότερνταμ. Τα λιμάνια είναι πολύ ελκυστικά για τις διεθνείς συμμορίες διακίνησης ναρκωτικών.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, οι πωλήσεις κοκαΐνης στην ΕΕ το 2020 ήταν τουλάχιστον 10,5 δισ. ευρώ, ενώ από το 2017 σημειώνονται ρεκόρ ποσοτήτων κατάσχεσης ναρκωτικών κάθε χρόνο.

Μόνο την άνοιξη του 2021 τα βελγικά τελωνεία κατάσχεσαν 27,64 τόνους κοκαΐνης στο λιμάνι της Αμβέρσας μέσα σε έξι εβδομάδες. Αυτή η επιτυχία οφείλεται κυρίως στην αποκρυπτογράφηση μηνυμάτων του δίκτυου επικοινωνιών Sky ECC.

Μεγάλο δίκτυο ναρκωτικών στο Βέλγιο και την Ολλανδία

Ως εκ τούτου περισσότεροι από 1.200 ύποπτοι συνελήφθησαν στο Βέλγιο. Ωστόσο τέτοια ευρήματα δεν έχουν αντίκτυπο στην αγορά παρά το ότι είναι ενοχλητικά για τις συμμορίες των ναρκωτικών.

Το μεγάλο ποσοστό της διαφθοράς κάνει δυνατή αυτή την πραγματικότητα, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιες αρχές της ΕΕ . Λιμενεργάτες, ιδιωτική βιομηχανία, αλλά και δημόσιοι υπάλληλοι – όλοι συμμετέχουν εν μέρει.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

Exit mobile version