Στις αρχές του έτους, η EFAMA δημοσίευσε τη νέα μελέτη της πάνω στην «πρόοδο που σημείωσαν τα τελευταία χρόνια τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά στη διάθεση μεγαλύτερου μέρους του χρηματοοικονομικού τους πλούτου σε χρηματοοικονομικά εργαλεία (συνταξιοδοτικά προγράμματα, ασφάλειες ζωής, επενδυτικά κεφάλαια, χρεόγραφα και μετοχές) και λιγότερο σε μετρητά και τραπεζικές καταθέσεις.»
Όπως αποδεικνύουν τα στατιστικά στοιχεία, η πρόοδος αυτή είναι ελάχιστη. Αντίθετα, καταγράφεται μία επιδείνωση στη σχέση επενδύσεων/ καταθέσεων.
Γιατί χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις και λιγότερες καταθέσεις
Η EFAMA (European Fund and Asset Management Association, Ευρωπαϊκή Ένωση Διαχείρισης Ταμείων και Περιουσιακών Στοιχείων) είναι «η φωνή της ευρωπαϊκής βιομηχανίας διαχείρισης επενδύσεων». Το συνολικό ύψος των κεφαλαίων που διαχειρίζεται ξεπερνά τα 28 τρισεκατομμύρια ευρώ.
Το τελευταίο διάστημα επιμένει ότι είναι ανάγκη οι Ευρωπαίοι πολίτες να διαθέσουν μεγαλύτερο μέρος του πλούτου τους στις αγορές κεφαλαίων, ώστε να δοθεί ώθηση στην ευρωπαϊκή οικονομία.
«To 34% των περιουσιακών στοιχείων των νοικοκυριών μας βρίσκονται σε τραπεζικές καταθέσεις» δήλωσε πριν λίγες μέρες ο Francesco Ceccato, διευθύνων σύμβουλος της Barclays Europe στο euronews. «Αν μπορούσαμε να διοχετεύσουμε έστω και ένα 5% αυτού του ποσού, θα προσθέταμε σχεδόν 2 τρισεκατομμύρια ευρώ σε παραγωγικά κεφάλαια μέσα στην ΕΕ. Οι επιχειρήσεις έχουν ανάγκη από το οξυγόνο των κεφαλαιαγορών ώστε να επενδύουν σε ανάπτυξη και καινοτομία.»
Την ανάγκη να «αποδεσμευτεί χρηματοδότηση ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη και να δημιουργηθούν επενδυτικές ευκαιρίες για τους πολίτες» αναγνωρίζει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει υποσχεθεί τη δημιουργία μίας πραγματικά ενιαίας αγοράς κεφαλαίων για την απρόσκοπτη και μεγαλύτερη ροή επενδύσεων και αποταμιεύσεων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.
Η χρηματοδότηση αυτή είναι κρίσιμη καθώς η Ευρώπη προσπαθεί να υλοποιήσει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Είναι επίσης κρίσιμη καθώς η δημογραφική κρίση καθιστά απαραίτητο για τους πολίτες να φροντίσουν να εξασφαλίσουν επαρκές εισόδημα μετά τη συνταξιοδότησή τους.
Πριν από έναν χρόνο, η Κομισιόν υιοθέτησε τη Στρατηγική Λιανικών Επενδύσεων, με προτάσεις για μέτρα που θα βοηθήσουν τους Ευρωπαίους πολίτες να κάνουν πιο ενημερωμένες και συμφέρουσες επιλογές τοποθέτησης των κεφαλαίων τους.
«Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές δεν λαμβάνουν ακόμη την καλύτερη συμφωνία στις επενδυτικές τους επιλογές» είχε παραδεχθεί ο Βάλντις Ντομπροβσκις, αντιπρόεδρος της ΕΕ. «Αυτό έχει σημασία εάν θέλουμε να τονώσουμε τις ιδιωτικές επενδύσεις για τη χρηματοδότηση της ευρύτερης οικονομίας της ΕΕ.»
14 δισεκατομμύρια «κάθονται» σε συρτάρια και βιβλιάρια
Όμως, τα περισσότερα μέτρα δεν έχουν ακόμα υλοποιηθεί και οι Ευρωπαίοι πολίτες παραμένουν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί.
Τη μεγαλύτερη επιφυλακτικότητα δείχνουν οι Έλληνες, αφού επιλέγουν να κρατούν το 83% του πλούτου τους σε τραπεζικές καταθέσεις– το υψηλότερο και με διαφορά ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας μελέτης της EFAMA:
– τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά αύξησαν τα μετρητά και τις τραπεζικές τους καταθέσεις από 10,260 δισεκατομμύρια ευρώ το 2015 σε 13,944 δισεκατομμύρια ευρώ το 2022 (δηλαδή από 36,7% του χρηματοοικονομικού τους πλούτου σε 41,1%).
– η αναλογία μεταξύ εργαλείων κεφαλαιαγοράς και μετρητών/τραπεζικών καταθέσεων που κατέχουν τα νοικοκυριά μειώθηκε από 1,73 το 2015 σε 1,43 το 2022.
– παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στον τρόπο με τον οποίο τα νοικοκυριά κατανέμουν τις αποταμιεύσεις τους. Στη Δανία, τη Σουηδία και την Ολλανδία, τα νοικοκυριά κατέχουν λιγότερο από το 30% του χρηματοοικονομικού τους πλούτου σε καταθέσεις. Ωστόσο, το 2022 το μερίδιο των καταθέσεων ξεπέρασε το 70% σε Μάλτα, Πορτογαλία, Λιθουανία, Βουλγαρία, Σλοβενία, Πολωνία, Κύπρο και Ελλάδα.
Όπως παραδέχονται οι παράγοντες των κεφαλαιαγορών, οι πολίτες διστάζουν να τοποθετήσουν τα κεφάλαιά τους σε χρηματοδοτικά εργαλεία και προτιμούν την ασφάλεια των τραπεζών- έστω και με μηδαμινές αποδόσεις. Αποδεικνύονται λιγότεροι πρόθυμοι να επενδύσεις στις αγορές κεφαλαίων σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες οικονομίες, κυρίως τις Ηνωμένες Πολιτείες.
«Η Στρατηγική Λιανικών Επενδύσεων της Ε. Επιτροπής θα πρέπει να διασφαλίζει ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές έχουν πρόσβαση σε οικονομικά προσιτές και ποιοτικές συμβουλές, ότι διευκολύνεται η ψηφιακή διανομή επενδυτικών προϊόντων και ότι οι όροι είναι κατανοητοί και χρήσιμοι για τη λήψη αποφάσεων» δήλωσε ο γενικός διευθυντής της EFAMA, Tanguy van de Werve.
Διαβάστε ακόμη:
Κεφάλαια 52 δισ. ευρώ την περίοδο 2024 – 2026 στον κλάδο των κατασκευών
Εφορία: Προς παράταση έως 2 Απρίλιου οι πληρωμές φόρων και δόσεων
Εφοδιαστική αλυσίδα: Χάος προκαλεί η κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ