search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Ψηφίζει για την επιβολή δασμών στα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα – Τα στρατόπεδα του «ναι» και του «όχι» και η στάση της Κομισιόν

Η πρόταση της Κομισιόν έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις καθώς τα κράτη-μέλη έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους, με τις 27 προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα «άδικα πλεονεκτήματα» από τα οποία επωφελούνται τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν αντίποινα από το Πεκίνο - Ορμπάν: Η ΕΕ κατευθύνεται σε έναν «οικονομικό ψυχρό πόλεμο» με τη Κίνα - Η Στοκχόλμη θα απέχει από την ψηφοφορία για την επιβολή δασμών

Σκληρό “bras de fer” ανάμεσα στα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να διεξαχθεί σήμερα στις Βρυξέλλες, καθώς 27 θα κληθούν να ψηφίσουν για την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιβολή πρόσθετων δασμών στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων (EVs) κατασκευασμένα στην Κίνα, οι οποίοι μπορεί να φτάσουν μέχρι και το 37,6% της αξίας τους.

Η συγκεκριμένη πρόταση της Κομισιόν έχει προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις με αποτέλεσμα οι πρωτεύουσες των κρατών – μελών της ΕΕ να έρχονται αντιμέτωπες μεταξύ τους, καθώς οι 27 προσπαθούν να αντισταθμίσουν τα «άδικα πλεονεκτήματα» από τα οποία επωφελούνται τα ηλεκτρικά οχήματα στην Κίνα, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν αντίποινα από το Πεκίνο, προκαλώντας έναν εμπορικό πόλεμο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ξεκινήσει μια έρευνα για τις κινεζικές επιδοτησεις πριν από περίπου έναν χρόνο και οι εμπειρογνώμονες της Κομισιόν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το Πεκίνο επιδοτούσε τους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν σε ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής, ήτοι από την εξόρυξη πρώτων υλών μέχρι τις μεταφορές των οχημάτων, μέσω ναυτιλιακών εταιρειών, με αποτέλεσμα τα κινεζικά ηλεκτρικά οχήματα να είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά. Η Κομισιόν ζήτησε την επιβολή πρόσθετων δασμών σε εταιρείες που κατασκευάζουν τα οχήματα στην Κίνα και συγκεκριμένα στον όμιλο BYD τη επιβολή δασμών ύψους 17,4%, στον όμιλο Geely 19,9% και στην εταιρεία SAIC ύψους 37,6%.

Σήμερα τα κράτη- μέλη της ΕΕ καλούνται να εγκρίνουν ή να απορρίψουν αυτήν την πρόταση, και η ψηφοφορία θα θα ακολουθήσει τους κανόνες της ειδικής πλειοψηφίας. Κάτι που σημαίνει ότι χρειάζονται 15 χώρες που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ.

Τα στρατόπεδα

Σε μια μη δεσμευτική ψηφοφορία που έλαβε χώρα τον περασμένο Ιούλιο 12 κράτη – μέλη της ΕΕ ψήφισαν υπέρ της επιβολής δασμών, 4 κατά και 11 κράτη – μέλη απείχαν από την ψηφοφορία. Ωστόσο η κατάσταση είναι πλέον διαφορετική. Χθες το βράδυ η Γερμανία, η οποία στην ψηφοφορία του Ιουλίου είχε επιλέξει την αποχή, ανακοίνωσε δια στόματος Όλαφ Σολτς, ότι θα καταψηφίσει την πρόταση της Κομισιόν, παρακάμπτοντας τις αντιδράσεις των Πρασίνων, που είχαν ταχθεί υπέρ της αποχής. Την ίδια στιγμή και η Ισπανία, η οποία τον Ιούλιο είχε υποστηρίξει την επιβολή δασμών, φαίνεται να υπαναχωρεί, ζητώντας από την Κομισιόν να επανεξετάσει την κατάσταση.

Ωστόσο η Γερμανία μόνη της δεν μπορεί να μπλοκάρει την πρόταση της Επιτροπής για την επιβολή δασμών, καθώς ακόμα και εάν όλες οι χώρες που απείχαν τον Ιούλιο, συνταχθούν με το Βερολίνο, δεν αρκούν για να φτάσουν το πληθυσμιακό όριο που ορίζουν οι κανόνες της ειδικής πλειοψηφίας.

Στο υποθετικό σενάριο στο οποίο ακόμα και η Ιταλία και Ισπανία βρεθούν στο πλευρό της Γερμανίας και καταψηφίσουν την πρόταση της Κομισιόν, δεν αρκούν για να την μπλοκάρουν, καθώς όλες οι χώρες αυτές θα αντιπροσωπεύουν μόλις το 61% του ευρωπαϊκού πληθυσμού, κάτω από το όριο της ειδικής πλειοψηφίας.

Ένα πιθανό σενάριο είναι ορισμένα κράτη – μέλη της ΕΕ να επιλέξουν την αποχή με αποτέλεσμα να μην βρεθεί πλειοψηφία, είτε για την έγκριση, είτε για την απόρριψη της πρότασης της Κομισιόν, με σκοπό να κερδίσουν χρόνο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, οπότε και αναμένεται να ληφθεί η τελική απόφαση.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή ψηφοφορία είναι ένα πρώτο ‘crash test’ για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία ελπίζει να θέσει νέους όρους στις σχέσεις ΕΕ – Κίνας, καθώς το Πεκίνο δεν αντιμετωπίζεται πλέον ως στενός εμπορικός εταίρος, αλλά και ως συστημικός αντίπαλος και ανταγωνιστής.

Διαβάστε ακόμη

Επιδόματα ΟΠΕΚΑ: Πόσοι θα τα χάσουν από τα περιουσιακά κριτήρια

Ιρλανδία: Προϋπολογισμό-«δώρο» σχεδιάζει η κυβέρνηση πριν τις εκλογές (πίνακες)

Οι χαμένοι «θησαυροί» των βυθών: Τι συμβαίνει στους ωκεανούς με τα χιλιάδες χαμένα εμπορευματοκιβώτια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα

Exit mobile version