Στο σχέδιο της ΕΕ για τη δημιουργία κοινού ταμείου για τη χρηματοδότηση κοινών αμυντικών project και την προμήθεια όπλων επανέρχονται οι «Financial Times» με νεότερες πληροφορίες, καθώς φαίνεται πως η επικείμενη ανάληψη της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ δημιουργεί ασφυκτικά χρονικά περιθώρια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για την ταχεία ανάληψη δράσης.
Μάλιστα, για το λόγο αυτό φαίνεται πως ακόμη και τα συνήθη δημοσιονομικά γεράκια (ήτοι Γερμανία, Ολλανδία και Δανία) εμφανίζονται πιο ευέλικτα ακόμη και στην προοπτική κοινού δανεισμού για την άντληση κονδυλίων για την αύξηση των αμυντικών δαπανών.
Σύμφωνα με τους FT, ανώτατοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που ασχολούνται με το σχέδιο έχουν επικεντρωθεί πλέον στη δημιουργία ενός μηχανισμού χρηματοδότησης για την άμυνα, το οποίο θα εκδίδει ομόλογα που θα υποστηρίζονται από εθνικές εγγυήσεις από τις συμμετέχουσες χώρες και όχι από την ΕΕ συνολικά.
Η διαφορά σε σχέση με παλαιότερες προτάσεις που είχαν να κάνουν με την έκδοση ευρωομολόγων για την άμυνα, είναι πως η συμμετοχή στο ταμείο θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική, ενώ θα είναι ανοιχτή και σε χώρες εκτός ΕΕ.
Ο εθελοντικός χαρακτήρας της συμμετοχής έχει σαν στόχο να διευκολύνει κράτη μέλη με καθεστώς στρατιωτικής ουδετερότητας, όπως η Αυστρία, η Μάλτα, η Ιρλανδία και η Κύπρος, που έτσι δεν θα χρειαστεί να πάρουν σαφή θέση και να θέσουν βέτο στο σχέδιο.
Όσον αφορά τη συμμετοχή μη μελών της ΕΕ, στόχος είναι στο ταμείο να προσκληθούν να συμμετέχουν και κράτη, όπως η Νορβηγία και κυρίως η Βρετανία, που πρώτον βρίσκεται σε φάση βελτίωσης των σχέσεων της με τις Βρυξέλλες και δεύτερον έχει επίσης λόγους να είναι… νευρική με τις προθέσεις του κ. Τραμπ. Αν και το Λονδίνο δεν έχει ακόμη δεσμευτεί για τη συμμετοχή του, με τις συζητήσεις να συνεχίζονται.
Εξάλλου, ο ακριβής στόχος δανεισμού δεν έχει επίσης συμφωνηθεί ακόμη. Ωστόσο, όσοι συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στους FT ότι θα πρέπει να κινηθεί πάνω από τα 500 δισ. ευρώ, ένα ποσό που είχε αναφέρει και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως το μίνιμουμ απαιτούμενο ποσό που χρειάζεται για την κάλυψη των αναγκών ασφάλειας της Ευρώπης για την επόμενη δεκαετία.
Παράλληλα, το νέο σχέδιο βάζει στο κάδρο και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η οποία θα αναλάβει να διαδραματίσει τεχνικό ρόλο, διαχειριζόμενη τις εθνικές εγγυήσεις και τις συναλλαγές με τις κεφαλαιαγορές.
Το δημοσίευμα των FT παραθέτει και δηλώσεις του Έλληνα πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη προς την εφημερίδα, ο οποίος είχε υπερασπιστεί νωρίτερα φέτος την ιδέα της έκδοσης ευρωομολόγων για την άμυνα, υπογραμμίζοντας μάλιστα την αλλαγή κλίματος μεταξύ των ηγετών της ΕΕ.
«Υπάρχει μια αυξανόμενη συναίνεση ότι πρέπει να δαπανήσουμε περισσότερα για την άμυνα και ίσως είναι καιρός να δημιουργηθεί ένας κοινός ευρωπαϊκός μηχανισμός για τη χρηματοδότηση έργων κοινού ενδιαφέροντος» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας πρωθυπουργός. Πρόσθεσε μάλιστα ότι η Γερμανία και η Γαλλία προφανώς θα επωφεληθούν από την αύξηση των ευρωπαϊκών δαπανών για την άμυνα, όπως και μεγάλοι «παίκτες» του κλάδου, όπως η Ιταλία και η Ισπανία.
Διαβάστε ακόμη
Alpha Finance: Οι συζητήσεις και τα «ντεσού» από το Greek Investment Conference στο Λονδίνο
Τα μετρητά όχι μόνο αντέχουν στην Ευρωζώνη αλλά ζουν και βασιλεύουν (pics)
Καλάθι Χριστουγέννων: Πρεμιέρα στις 11 Δεκεμβρίου – Ποια προϊόντα περιλαμβάνει
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα