Σε κομβικό σημείο φτάνει το ζήτημα των περίφημων δασμών ύψους έως και 45% που σκοπεύει να επιβάλλει η ΕΕ προς τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται και εισάγονται από την Κίνα. Η κρίσιμη ψηφοφορία που θα λάβει χώρα το πρωί της Παρασκευής είτε θα «κλειδώσει» το μέτρο είτε αναγκαστικά θα ανοίξει και πάλι τη δύσκολη, πολιτικά, διαπραγμάτευση για το θέμα.

Πάντως, αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters προκάλεσε εκνευρισμό στις Βρυξέλλες, καθώς υποστηρίζει ότι η Γερμανία θα καταψηφίσει τελικά το μέτρο.

Σημειωτέον πως το Βερολίνο έχει δεχτεί πολύ ισχυρές πιέσεις από τις αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, που αντλούν έως και το ένα τρίτο των πωλήσεων τους από την κινεζική αγορά, αλλά και τα κορυφαία συνδικάτα, όπως το IG Metall, προκειμένου να πει «όχι» στους δασμούς, όμως οι μέχρι τώρα πληροφορίες έλεγαν ότι η χώρα θα απέχει της ψηφοφορίας, αντί να καταψηφίσει την πρόταση.

«Φυσικά χρειάζεται να προστατέψουμε την οικονομία μας από άδικες εμπορικές πρακτικές. Ωστόσο, η αντίδραση μας ως ΕΕ δεν θα πρέπει να μας οδηγήσει να προκαλέσουμε ζημιά στους ίδιους μας τους εαυτούς» δήλωσε προ ημερών ο Όλαφ Σολτς, ζητώντας την συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ ΕΕ και Κίνας.

Η επίμαχη ψηφοφορία αφορά τους 27 εκπροσώπους των κρατών μελών και σύμφωνα με τη διαδικασία απαιτείται ειδική πλειοψηφία – 15 μέλη που αντιπροσωπεύουν το 65% του πληθυσμού – για να μπλοκαριστεί το μέτρο. Ωστόσο, είναι σαφές ότι η συζήτηση θα γίνει σε τεταμένο κλίμα δεδομένου πως υπάρχουν επιφυλάξεις ή και ενστάσεις από αρκετές χώρες.

Η Γαλλία και η Ιταλία είναι από τους σταθερούς υποστηρικτές της πρότασης έχοντας από κοντά την Πολωνία και την Ολλανδία, ενώ και η Ελλάδα εκτιμάται πως θα την υπερψηφίσει. Αντιθέτως η Ουγγαρία είναι κατηγορηματικά αντίθετη και κάποια μέλη, όπως η Ισπανία, δεν έχουν κρύψει πως αμφιταλαντεύονται. Έτσι, ένα γερμανικό «όχι» μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες, ειδικά στην ομάδα των επιφυλακτικών.

Αν οι αποχές αποτρέψουν τη συνεδρίαση να καταλήξει σε μια σαφή θετική ή αρνητική ετυμηγορία, τότε εναπόκειται στην Κομισιόν να ενεργοποιήσει τις ειδικές εξουσίες που απολαμβάνει και να λύσει το αδιέξοδο, αποφασίζοντας αν θα προχωρήσει ή όχι στη δρομολόγηση των δασμών, που θα τεθούν σε εφαρμογή από τον ερχόμενο Νοέμβριο και για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Πάντως, για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν το θέμα έχει εξελιχτεί σε ένα από τα crash test της νέας θητείας της, δεδομένου ότι η πρόεδρος της Κομισιόν έχει υπερασπιστεί με ζέση την πρόταση. Μάλιστα, εμφανίζεται βέβαιη ότι έχει τις ψήφους που χρειάζεται, ώστε οι δασμοί να δρομολογηθούν.

«Οι διεθνείς αγορές έχουν πλημμυρίσει από φτηνά κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, η τιμή των οποίων κρατείται χαμηλά με τεχνητό τρόπο χάρη στις τεράστιες κρατικές επιχορηγήσεις. Αυτό προκαλεί στρέβλωση στην αγορά μας» είχε τονίσει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπερασπιζόμενη την πρόταση, που προέκυψε μετά από εντατική μελέτη και πόρισμα των αρμόδιων υπηρεσιών των Βρυξελλών.

Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής, αξιωματούχοι της Κομισιόν επισκέφτηκαν πάνω από 100 μονάδες κατασκευής αυτοκινήτων στην Κίνα. Και τελικά κατέληξαν να εντοπίσουν… ίχνη κρατικών επιδοτήσεων του Πεκίνου σε όλες κυριολεκτικά τις πτυχές του κλάδου, από την εξόρυξη των πρώτων υλών έως την παραγωγή των οχημάτων, αλλά και τη μεταφορά τους στο εξωτερικό.

Έτσι, το συμπέρασμα τους ήταν πως οι ευρωπαϊκές εταιρείες κινδυνεύουν να… εκδιωχθούν από τον κλάδο των EVs, γεγονός που θα έχει σημαντικές συνέπειες για τις εταιρείες, αλλά και τις θέσεις εργασίας επηρεάζοντας άμεσα έως και 2,5 εκατ. θέσεις εργασίας και έμμεσα άλλα 10,3 εκατ. θέσεις.

Ωστόσο οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες δεν συμφωνούν φοβούμενες τα αντίμετρα της Κίνας εναντίον τους, με το Βερολίνο να έχει ευρύτερα προσπαθήσει να κρατήσει μια συναινετική γραμμή απέναντι στο Πεκίνο σε όλα τα οικονομικά και εμπορικά ζητήματα. Μάλιστα, η στάση αυτή είναι ένα από τα αγκάθια του γαλλογερμανικού άξονα, δεδομένου πως το Παρίσι και ο Εμανουέλ Μακρόν τάσσονται υπέρ μιας πιο επιθετικής γραμμής έναντι της Κίνας, κυρίως δε, σε εμπορικά ζητήματα.

Διαβάστε ακόμη

Αττική Οδός: Μειώνονται τα διόδια – Αυτόματα η αλλαγή στα e-pass

Νέα εθελούσια από την Τράπεζα Πειραιώς

Ozempic: Πώς οι εταιρείες τροφίμων δεν το βλέπουν πια σαν απειλή αλλά σαν ευκαιρία

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα