Προς καθυστέρηση οδεύει το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, καθώς – σύμφωνα με δημοσίευμα των «Financial Times» – η Γερμανία, η Γαλλία και η Ολλανδία υποστήριξαν πως τα ηλεκτρονικά συστήματα της περιοχής δεν είναι έτοιμα.

Συγκεκριμένα ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επανεξετάσει το πλάνο για την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, από τις 10 Νοεμβρίου, εκφράζοντας φόβους πως τα ηλεκτρονικά συστήματα δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν και ο ταξιδιωτικός κλάδος μπορεί να διαταραχθεί.

Η Γαλλία, η Γερμανία και η Ολλανδία αναλογούν περίπου στο 40% της ταξιδιωτικής κίνησης στην ΕΕ, οπότε η Κομισιόν δεν θα μπορέσει να προχωρήσει με τα σχέδια της, τα οποία ήδη έχουν αναβληθεί επανειλημμένως, δίχως την συναίνεση τους.

Το θέμα συζητήθηκε και στη συνάντηση που είχαν την Πέμπτη οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ με την αρμόδια επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον να φέρεται να παραδέχεται πως ο στόχος της 10ης Νοεμβρίου δεν είναι εφικτός, οπότε αναζητείται και πάλι νέα ημερομηνία.

Στο τραπέζι βρίσκεται, πάντως, και η ιδέα το νέο σύστημα να ενεργοποιηθεί σε διαδοχικά στάδια, αντί απευθείας, κυρίως για να ξεπεραστούν τα πρακτικά προβλήματα που έχουν προκύψει με τους νέους ελέγχους με βιομετρικά στοιχεία. Αν και οποιαδήποτε σημαντική αλλαγή απαιτεί τόσο συμφωνία του ευρωπαϊκού συμβουλίου όσο και έγκριση από την Ευρωβουλή, κάτι που μπορεί να χρειαστεί μήνες.

Επιφυλάξεις έχουν εκφράσει, πάντως, τόσο οι αεροπορικές εταιρείες όσο και οι διαχειριστές αεροδρομίων, προειδοποιώντας για τεράστιες ουρές στα σημεία εισόδου.

Θυμίζουμε πως το νέο σύστημα εισόδου/εξόδου (ΣΕΕ) έχει σαν στόχο να επιταχύνει αλλά και να καταστήσει πιο αποτελεσματικούς για λόγους ασφαλείας τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα της ζώνης Σένγκεν καταγράφοντας όλους τους ταξιδιώτες από χώρες εκτός ΕΕ που στοχεύουν σε βραχεία παραμονή στην περιοχή.

Το ΣΕΕ, το οποίο θα καταχωρεί λεπτομερώς τα προσωπικά στοιχεία των υπηκόων τρίτων χωρών (ακόμη και δαχτυλικά αποτυπώματα και μετρικά στοιχεία προσώπου), θα ισχύει τόσο για τους ταξιδιώτες που χρειάζονται βίζα για να εισέλθουν στην ΕΕ όσο και γι’ αυτούς που απαλλάσσονται από την υποχρέωση θεώρησης.

Τα επόμενα νομικά βήματα που θα αποφασιστούν, όπως βέβαια και η νέα ημερομηνία για την πρεμιέρα του συστήματος, θα συζητηθούν πιο αναλυτικά την ερχόμενη εβδομάδα, σε συνεδρίαση του συμβουλίου της αρμόδιας υπηρεσίας EU-LISA, η οποία είναι υπεύθυνη για τα μεγάλης κλίμακας IT συστήματα της ΕΕ και την ανταλλαγή πληροφοριών ανάμεσα σε στρατηγικές υπηρεσίες των κρατών μελών.

Διαβάστε ακόμη

Ουραγός η Ευρώπη για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου – Τι αναφέρει η νέα έκθεση του ΠΟΕ (tweet + πίνακες)

Σε δύο άξονες η συζήτηση τραπεζών και θεσμών – Χρέος και Ανάπτυξη (πίνακες)

Πορτογαλία: Φρένο στο brain drain με γενναίες φοροελαφρύνσεις σε νέους κάτω των 35 ετών

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα