search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Πυρηνική ενέργεια και e-fuels προστέθηκαν στη λίστα προώθησης καθαρής ενέργειας

Η ένταξη τους στη λίστα των στρατηγικών τεχνολογιών που θα επιδοτούνται στο πλαίσιο του Net-Zero Industry Act διασφαλίστηκε χάρη στην ισχυρή πίεση Γαλλίας και Γερμανίας

Σε συμφωνία για να προστεθούν η πυρηνική ενέργεια και τα βιώσιμα καύσιμα στη λίστα των στρατηγικής σημασίας τεχνολογιών μηδενικών ρύπων τα οποία η ΕΕ έχει αποφασίσει να προωθήσει και να υποστηρίξει στο πλαίσιο του ανταγωνισμού της με την Κίνα και τις ΗΠΑ, κατέληξαν τα κράτη μέλη της ΕΕ. Πρόκειται για ένα deal που έχει σαφώς την… υπογραφή του γαλλο-γερμανικού άξονα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, οι υπουργοί των «27» συμφώνησαν κατά τη συνάντηση τους στις Βρυξέλλες να εντάξουν την πυρηνική ενέργεια και τα e-fuels στη συγκεκριμένη λίστα, παρά τις ενστάσεις που έχουν κατά καιρούς ακουστεί και τις συνεχιζόμενες αντιδράσεις από ακτιβιστικές οργανώσεις.

Ειδικά για την πυρηνική ενέργεια η συζήτηση ήταν έντονη, καθώς πολλά μέλη εξέφραζαν την αντίθεση τους, ωστόσο το θέμα τελικά πέρασε χάρη στην πίεση χωρών με ισχυρή παρουσία στον κλάδο όπως η Γαλλία.

Αντιστοίχως η Γερμανία έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στα βιώσιμα καύσιμα και μάλιστα για την προώθηση τους είχε πιέσει και πετύχει να εξαιρεθούν από τη νομοθεσία που αφορά και στην απαγόρευση της πώλησης, από το 2035 σε όλη την ΕΕ, αυτοκινήτων που παράγουν ρύπους CO2.

Η νομοθεσία του Net-Zero Industry Act (NZIA) που τέθηκε επί τάπητος από τους υπουργούς αποτελεί βασικό τμήμα της στρατηγικής που έχει χαράξει η ΕΕ προκειμένου ότι μόνο να «πιάσει» τους περιβαλλοντολογικούς της στόχους για τη μείωση των ρύπων που τροφοδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, αλλά να ενισχύσει την πράσινη μετάβαση της οικονομίας δημιουργώντας μια παραγωγική βάση καθαρών τεχνολογιών.

Ο στόχος που έχει θέσει είναι πως, μέχρι το 2030, θα έχει καταφέρει να παράγει η ίδια τουλάχιστον το 40% των προϊόντων που χρειάζεται για την πράσινη μετάβαση, όπως ηλιακά πάνελ και κυψέλες καυσίμων.

Μέσω του ΝΖΙΑ, οι επιδοτήσεις θα δρομολογούνται με ταχύτατους ρυθμούς, περιορίζοντας στους 18 μήνες διαδικασίες για project που μπορεί να χρειάζονται ακόμη και χρόνια για να λάβουν έγκριση. Επίσης καθορίζονται συγκεκριμένα και αυστηρά κριτήρια για την ανάθεση των συμβολαίων για τεχνολογίες καθαρής ενέργειας.

Σήμερα για σημαντικά προϊόντα του κλάδου, όπως τα ηλιακά πάνελ, η εξάρτηση από την Κίνα κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις βρίσκονται, πάντως, ακόμη σε φάση διαπραγματεύσεων με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την τελική μορφή της νομοθεσίας που ελπίζεται να τεθεί σε ισχύ από την επόμενη χρονιά.

Διαβάστε ακόμη

Επιτόκια: Αρνητική επίδοση για την Ελλάδα στο κόστος αγοράς στέγης – Τι ισχύει με τις καταθέσεις

Γερμανία: Απροσδόκητη συρρίκνωση της βιομηχανικής παραγωγής – Φόβοι για ύφεση

Φίλιππος Φιλής: Η Lemissoler Navigation ναυπηγεί το πρώτο φορτηγό πλοίο Ultramax με καύσιμο τη μεθανόλη

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version