Τους νέους περιβαλλοντολογικούς στόχους της ΕΕ με στόχο η περιοχή να γίνει η πρώτη κλιματική ουδέτερη ήπειρος στον κόσμο έως το 2050 παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο εν μέσω των μαζικών κινητοποιήσεων των αγροτών σε πολλές χώρες, η Κομισιόν ανέκρουσε πρύμναν όσον αφορά στις πράσινες υποχρεώσεις του αγροτικού και κτηνοτροφικού κλάδου.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν, ο πήχης τοποθετείται στην ανάγκη περικοπής των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 90% έως το 2040, σε σχέση μα τα επίπεδα του 1990.
Για την επίτευξη του φιλόδοξου αυτού στόχου που θα κρατήσει την ΕΕ ευθυγραμμισμένη με τα όσα ορίζει η Συνθήκη του Παρισιού για το Κλίμα για τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη κάτω από τους 2 βαθμούς Κελσίου θα δρομολογηθούν σημαντικές επενδύσεις και αλλαγές σε σειρά κλάδων.
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει εκτεταμένη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εντατικοποίηση των μέτρων απολιγνιτοποίησης, σταδιακή κατάργηση της χρήσης φυσικού αερίου από το ενεργειακό σύστημα της ΕΕ, καθώς και ριζικές αλλαγές στους κλάδους μεταφορών, τροφίμων, κατασκευών, αλλά και διαχείρισης απορριμμάτων.
Ειδικά όσον αφορά το ενεργειακό μείγμα της ΕΕ, ο στόχος του 2040 επικεντρώνεται στην πλήρη κατάργηση της χρήσης άνθρακα και στη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων κατά 80% με την παράλληλη αντικατάσταση των ενεργειακών αναγκών μέσω ΑΠΕ και πυρηνικής ενέργειας.
Renewables and energy efficiency remain central on the road to climate neutrality.
But to reach net zero emissions, we will also need technologies to capture, store and use CO2.
Today, we present a set of actions to establish an 🇪🇺 market for CO2.
More info ↓
— European Commission (@EU_Commission) February 6, 2024
Το σχέδιο, μάλιστα, κάνει μνεία στο οικονομικό κόστος της αποτυχίας να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της κλιματικής αλλαγής μέσα από την περαιτέρω έξαρση των ακραίων καιρικών φαινομένων εκτιμώντας πως θα σημάνει επιπλέον δαπάνες ύψους 2,4 τρισ. ευρώ για την ΕΕ, μέχρι το 2050.
«Θέτοντας τον κλιματικό στόχο για το 2040 βοηθάμε την ευρωπαϊκή βιομηχανία, τους επενδυτές, τους πολίτες και τις κυβερνήσεις να λάβουν αποφάσεις μέσα στην επόμενη δεκαετία με τρόπο που θα κρατήσει την ΕΕ στο δρόμο για την επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050» εξήγησε η Κομισιόν.
Σημειωτέον πως η παρουσίαση του σχεδίου πυροδοτεί την έναρξη του πολιτικού διαλόγου για την τελική μορφή του κειμένου και των στόχων μεταξύ κυβερνήσεων, Κομισιόν και Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ειδικά σε επίπεδο Ευρωβουλής η διαδικασία θα ξεκινήσει από το νέο Σώμα που θα προκύψει από τις ευρωεκλογές του Ιουνίου, κάτι που ενδεχομένως να φέρει σημαντικές αλλαγές στη διαπραγμάτευση δεδομένου πως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν περαιτέρω ισχυροποίηση των υπερσυντηρητικών δυνάμεων στα έδρανα.
Πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις (όπως η γερμανική και η γαλλική) ήδη έχουν σπεύσει να «δείξουν» δάχτυλο της ακροδεξιάς πίσω από τις μεγάλες αγροτικές κινητοποιήσεις που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες. Είτε αυτό ισχύει είτε όχι, είναι γεγονός πως οι Βρυξέλλες δεν τόλμησαν να αγνοήσουν την αγροτική… εξέγερση και επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά έσπευσαν ήδη να προχωρήσουν σε διορθωτικές κινήσεις και στο σχέδιο των κλιματικών στόχων.
Πραγματικά θορυβημένη από το μέγεθος της οργής του αγροτικού κόσμου σε πολλές χώρες της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε μια σημαντική υπαναχώρηση όσον αφορά την πρόθεση της να υποχρεώσει και τον αγροτικό και κτηνοτροφικό κλάδο να μπει στο πακέτο των μέτρων και υποχρεώσεων όσον αφορά στην εκπομπή των αερίων.
The EU is leading on climate action.
We should stay the course, creating opportunities for European industry to thrive in new global markets for clean technology.
Today, we recommended a 2040 climate target and set out a number of enabling policy conditions to achieve it ↓
— European Commission (@EU_Commission) February 6, 2024
Λαμβάνοντας υπόψη πως ο κλάδος ευθύνεται για έως και το 10% των εκπομπών αερίων που παράγονται στην ΕΕ, το μέχρι τώρα σχέδιο όριζε πως αγρότες και κτηνοτρόφοι θα ήταν υποχρεωμένοι να μειώσουν τους ρύπους (όπως μεθανίου και αζώτου) κατά 30% μέχρι το 2040, με βάση τα επίπεδα του 2015.
Τελικά υπό την πίεση των κινητοποιήσεων το εν λόγω μέτρο διαγράφηκε τελείως από την τελική πρόταση της Κομισιόν, επιτρέποντας έτσι στον αγροτικό κλάδο να «πέσει» στα μαλακά όσον αφορά τις περιβαλλοντολογικές του υποχρεώσεις.
Πέραν αυτού η ίδια η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε ομιλία της το πρωί της Τρίτης στην Ευρωβουλή, επέλεξε να ανακοινώσει προσωπικά τη διαγραφή και της πρότασης που είχε κάνει η Κομισιόν για τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων κατά 50% μέχρι το 2030, καθώς και την πλήρη κατάργηση της χρήσης φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιβαλλοντολογικά περιοχές (αστικού πρασίνου, περιοχές Natura 2000 κλπ).
Η λεγόμενη νομοθεσία SUR (Sustainable Use of Pesticides) αφότου είχε παρουσιαστεί, τον Ιούνιο του 2022, είχε πυροδοτήσει σφοδρές αντιδράσεις και μια πλήρη ενεργοποίηση της μηχανής lobbying του αγροτικού κλάδου, η οποία είχε πετύχει την καταρχάς απόρριψη του από την Ευρωβουλή πέρυσι. Ωστόσο, η πρόταση παρέμενε στην ατζέντα του Green Deal, μέχρι την σημερινή ανακοίνωση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την οριστική διαγραφή της.
Effective nature protection must offer generous incentives.
Only if farmers can live off the land will they invest in the future
Only if we meet our climate & environment goals will farmers be able to make a living
Farmers are aware of this. We should place more trust in them. pic.twitter.com/t1W3nOJKYY
— Ursula von der Leyen (@vonderleyen) February 6, 2024
Πολιτικοί αναλυτές σχολίασαν πως για την ίδια την πρόεδρο της Κομισιόν η διαγραφή της SUR και των στόχων για τον αγροτικό κλάδο ήταν μια σημαντική υποχώρηση, δεδομένου πως η πράσινη ατζέντα βρισκόταν στον πυρήνα του μανιφέστου της για την εκλογή της στην ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 2019. Έκτοτε, ωστόσο, η αλλαγή των συνθηκών που έφερε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση επηρέασε και τις πολιτικές ισορροπίες.
«Μόνο αν οι αγρότες μας συνεχίζουν να ζουν από τη γη τους, θα συνεχίσουν να επενδύουν σε αυτή και στο μέλλον. Αλλά και μόνο αν πετύχουμε τους κλιματικούς στόχους όλοι μαζί, θα μπορέσουν και οι αγρότες να συνεχίσουν να διασφαλίζουν τα προς το ζην» τόνισε προειδοποιητικά στην ομιλία της.
Πάντως, αναλυτές και ακτιβιστικές οργανώσεις έσπευσαν να επισημάνουν πως η ΕΕ αντιμετωπίζει μια σοβαρότατη πρόκληση όσον αφορά τις επενδύσεις στον αγροτικό κλάδο, εφόσον θέλει να «πιάσει» τους κλιματικούς στόχους που έθεσε, δεδομένης της εξαίρεσης των αγροτών από την υποχρεωτική μείωση των εκπομπών. Κοινώς το κενό που δημιουργείται στα επίπεδα ρύπων από το αρχικό πλάνο θα πρέπει κάπως να ισοσκελιστεί!
Διαβάστε ακόμη
Νέοι κανόνες για Airbnb και Golden Visa αλλάζουν τον χάρτη σε επενδύσεις ακινήτων
Το car terminal στον Πειραιά απογειώνει τον ΟΛΠ – Επένδυση €20 εκατ. (pics)
Επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα: Πότε θα γίνει η έκπτωση από 45 έως 480 ευρώ στους λογαριασμούς
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ