Την εφαρμογή των νέων φιλόδοξων κανόνων due diligence που έχει στα «σκαριά» η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι οποίοι έχουν σαν στόχο να καθιστούν υπεύθυνες και υπόλογες τις μεγάλες επιχειρήσεις για περιβαλλοντολογικές και εργασιακές παραβιάσεις κατά μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας απειλεί να τινάξει στον αέρα το Βερολίνο. Και μάλιστα όχι γενικά η γερμανική κυβέρνηση, αλλά ειδικά το σκληροπυρηνικό κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών του (υπουργού Οικονομικών) Κρίστιαν Λίντνερ με τρόπο που έχει προκαλέσει νέους τριγμούς στους κόλπους του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά και εκνευρισμό στις Βρυξέλλες.
Το πλαίσιο της ντιρεκτίβας «Corporate Sustainability Due Diligence» (CSDDD) έχει σαν στόχο να μειώσει φαινόμενα παραβίασης των περιβαλλοντολογικών κανόνων, αλλά και των ανθρώπινων και εργασιακών δικαιωμάτων (από την αποψίλωση των δασών έως την παιδική δουλεία) καθιστώντας τις επιχειρήσεις υπόλογες νομικά για παρατυπίες σε όλο το μήκος της εφοδιαστικής τους αλυσίδας. Με τον τρόπο αυτό εκτιμάται πως θα υπάρξει ριζική αντιμετώπιση και περιορισμός τέτοιων φαινομένων.
Από την άλλη πλευρά οι μεγάλες επιχειρήσεις και πολυεθνικές είναι άκρως δυσαρεστημένες με τους κανόνες θεωρώντας πως θα θίξουν τα επίπεδα ανταγωνιστικότητας τους επηρεάζοντας έτσι συνολικά την επίδοση των οικονομιών της ΕΕ. Και φυσικά τα λόμπι τους έχουν επιδοθεί σε ισχυρές πιέσεις προκειμένου να σταματήσουν τη διαδικασία.
Ειδικά στη Γερμανία όλες οι επιχειρηματικές και βιομηχανικές ενώσεις έχουν ενώσει τη φωνή τους κατά του πλαισίου του CSDDD ζητώντας από την κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς να υπαναχωρήσει από την πρόθεση της να στηρίξει τους κανόνες. Οι Σοσιαλδημοκράτες και οι Πράσινοι συμφωνούν με το νέο πλαίσιο, όμως το FDP αποφάσισε να διαχωρίσει τη θέση του. Μάλιστα, όχι μόνο διαφώνησε, αλλά δήλωσε πλέον επισήμως ότι απαιτεί από την κυβέρνηση να απέχει από την κρίσιμη ψηφοφορία για το νέο πλαίσιο που θα λάβει χώρα στις Βρυξέλλες, την επόμενη Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, στη σχετική συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των κρατών μελών.
Σημειωτέον πως βάσει της συμφωνίας που έχουν κάνει οι τρεις εταίροι για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στο Βερολίνο σε θέματα που έχουν να κάνουν με την ΕΕ απαιτείται ομοφωνία. Εφόσον λοιπόν το FDP διαφωνεί και επιμείνει στη γραμμή αυτή, η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να υπερψηφίσει το κείμενο.
Βεβαίως, στο μεταξύ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν εντατικά σε παρασκηνιακό επίπεδο και μάλιστα το θέμα θα τεθεί επισήμως στο υπουργικό συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης, σε μια προσπάθεια του Όλαφ Σολτς να φέρει τον Κρίστιαν Λίντνερ με τα… νερά του. Όμως, πολιτικοί αναλυτές το θεωρούν απίθανο.
Θεωρητικά ένα γερμανικό «όχι» δεν θα… σκότωνε αυτόματα το σχέδιο που σε πρώτη φάση απαιτεί πλειοψηφία από τα κράτη μέλη και έγκριση της Ευρωβουλής, η οποία από την πλευρά της έχει υιοθετήσει θετική στάση. Όμως, στις Βρυξέλλες ανησυχούν ότι, δίχως τη στήριξη του Βερολίνου, θα υπάρξει περαιτέρω… διαρροή ψήφων.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, Αυστρία, Σουηδία και Εσθονία επίσης δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα δεκτικές στο νέο πλαίσιο και θα μπορούσαν να βρουν αφορμή στις γερμανικές ενστάσεις, ώστε να κάνουν πίσω.
Το ίδιο ισχύει και με τη Ρώμη, καθώς δημοσιεύματα των ιταλικών media υποστηρίζουν πως και στους κόλπους της κυβέρνησης Μελόνι έχουν αυξηθεί, τις τελευταίες εβδομάδες, οι φωνές που εκφράζουν επιφυλακτικότητα για τους κανόνες κυρίως όσον αφορά στο περιβαλλοντολογικό πλαίσιο.
Το πρόβλημα είναι πως αν το κείμενο… μετριαστεί περαιτέρω, όπως έχει γίνει ήδη με την εξαίρεση των τραπεζών από τους κανόνες μετά από απαίτηση κυρίως της Γαλλίας, μπορεί να μην περάσει από την Ευρωβουλή. Και βέβαια ο χρόνος δεν κυλά προς όφελος των θεσμικών οργάνων δεδομένου πως οι εργασίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σταματούν τον Απρίλιο ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Διαβάστε ακόμη
Οδός Πειραιώς: Το παλιό εργοστάσιο της Βιοχάλκο στον Ταύρο μεταμορφώνεται
Reuters: Πωλητήριο σε project ΑΠΕ βάζει η TotalEnergies – Στη λίστα και η Ελλάδα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ