search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Γιατί διχάζει η οδηγία για την προστασία των παιδιών στο διαδίκτυο

Τι περιλαμβάνει η οδηγία για την προστασία του παιδιού σε εφαρμογές όπως WhatsApp και Messenger. Οι επικριτές κάνουν λόγο για πρωτοφανή επιτήρηση των τηλεπικοινωνιών

Οι προσπάθειες για την καταπολέμηση του εκφοβισμού των παιδιών και της σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο μπορεί να μας οδηγήσουν σε σκοτεινές ατραπούς και μία άνευ προηγουμένου επιτήρηση της online επικοινωνίας; Αυτό το ερώτημα αποτελεί τον πυρήνα της συζήτησης για τη νέα οδηγία της ΕΕ με στόχο την προστασία των ανηλίκων στο διαδίκτυο, που θα συζητηθεί από τους αρμόδιους υπουργούς στις 10 Οκτωβρίου.

Η νέα νομοθεσία υποχρεώνει πλατφόρμες, όπως οι WhatsApp, iMessage και Signal, να «σκανάρουν» ύποπτο περιεχόμενο και να ενημερώνουν σχετικά τις αρχές, με δική τους ευθύνη. Οι εμπνευστές της νέας οδηγίας υποστηρίζουν ότι μόνο έτσι θα μπει τέλος στη συνεχή αύξηση των περιστατικών παρενόχλησης και σεξουαλικής βίας. Στο στόχαστρο θα είναι ιδιαίτερα το αποκαλούμενο cybergrooming. Πρόκειται για μία αρχική, δήθεν φιλική προσέγγιση ανηλίκων μέσω διαδικτύου, με στόχο την αποπλάνηση και τη σεξουαλική κακοποίηση στο μέλλον.

Οι επικριτές, από την άλλη πλευρά, σημαίνουν συναγερμό και προειδοποιούν ότι η νέα νομοθεσία όχι μόνο θα είναι αναποτελεσματική και επιρρεπής σε σφάλματα, αλλά θα επιφέρει την κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικής σφαίρας εκατοντάδων εκατομμυρίων Ευρωπαίων.

«Φαίνεται ότι είναι πρόφαση…»

«Προφανώς όλοι συμφωνούμε, ως κοινωνία, ότι είναι σημαντικό να καταπολεμήσουμε το ακατάλληλο περιεχόμενο» λέει η Άνια Λέμαν, καθηγήτρια για την Ασφάλεια στον Κυβερνοχώρο στο Ινστιτούτο «Χάσο Πλάτνερ» με έδρα το Πότσνταμ. «Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία αξιόπιστη ένδειξη ότι τα προτεινόμενα μέτρα θα είναι πράγματι αποτελεσματικά. Για μία ακόμη φορά φαίνεται ότι η καταπολέμηση αυτών των ποινικών αδικημάτων αποτελεί πρόφαση για να παραβιαστεί η ασφαλής κρυπτογράφηση της online επικοινωνίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Αντρέ Χάουγκ, αντιπρόεδρος του Γερμανικού Δικηγορικού Συλλόγου, που εκπροσωπεί περίπου 166.000 δικηγόρους σε όλη τη χώρα, ξεκαθαρίζει ότι «αυτή η οδηγία συνεπάγεται μαζικές παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων, σε αυτό συμφωνούν όλοι οι νομικοί».

Διαβάστε τη συνέχεια στη DW

Exit mobile version