Το ζήτημα της πυρηνικής ενέργειας που έχει ως κύριο υπέρμαχο τη Γαλλία εξακολουθεί να αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των κρατών μελών αναφορικά με την πράσινη πολιτική της ΕΕ, όπως απέδειξε η εμπλοκή που παρουσιάστηκε την Τετάρτη στα τεχνικά κλιμάκια των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών.
Οι πρεσβευτές επρόκειτο να επικυρώσουν τη νέα οδηγία για τις ΑΠΕ (Renewable Energy Directive, REDIII) που είναι βασικό τμήμα της ναυαρχίδας του «Fit for 55» που αφορά την νέα περιβαλλοντολογική πολιτική της Ένωσης με στόχο τη μείωση των ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030. Κομβικό σημείο για την επίτευξη των στόχων είναι η κάθετη αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας στο 42,5%.
Η εμπλοκή στη διαδικασία, σύμφωνα με το Politico, παρουσιάστηκε μετά την κατάθεση μιας νέας πρότασης από τη σουηδική προεδρία που έχει στόχο να καταλαγιάσει τις ενστάσεις που έχει εγείρει το Παρίσι.
Τα κράτη μέλη και η Ευρωβουλή είχαν καταλήξει σε μια προκαταρκτική συμφωνία για το κείμενο το Μάρτιο, έκτοτε ωστόσο η Γαλλία δεν έχει σταματήσει να πιέζει για την περαιτέρω ενίσχυση του ρόλου της πυρηνικής ενέργειας. Μάλιστα, το Παρίσι, σε συνάντηση που οργάνωσε στις αρχές του μηνός, κατάφερε να σχηματίσει μια συμμαχία δέκα κρατών που ήταν θετικές στις απόψεις του και κάλεσε τη σουηδική προεδρία να προχωρήσει σε τροποποιήσεις.
Κατόπιν αυτού η Γαλλία σκλήρυνε τη στάση της απειλώντας να μπλοκάρει τη συμφωνία. Μάλιστα στις παρασκηνιακές συζητήσεις που έγιναν επεσήμανε ότι το ίδιο είχε κάνει και το Βερολίνο με την περίπτωση της νομοθεσίας για το φρένο στις νέες πωλήσεις οχημάτων ορυκτών καυσίμων από το 2035, αφού το θέμα είχε συμφωνηθεί και επικυρωθεί από την Ευρωβουλή.
Πραγματικά μετά από εβδομάδες αντεγκλήσεων η Γερμανία πέτυχε πράγματι κάποιες τροποποιήσεις στη νομοθεσία και το ίδιο τώρα σκοπεύει να κάνει και η Γαλλία για το ρόλο της πυρηνικής ενέργειας. Απαιτεί δε, επίσης η βιομηχανική παραγωγή αμμωνίας να εξαιρεθεί μερικώς από την επίτευξη των στόχων του πράσινου υδρογόνου.
Παρά τον εύλογο εκνευρισμό των έτερων κρατών μελών που βλέπουν τις μεγάλες δυνάμεις της Ένωσης να εκβιάζουν τις διαδικασίες κατά το δοκούν, η σουηδική προεδρία αναγκάστηκε να καταθέσει κάποιες τροποποιήσεις κυρίως όσον αφορά την παραγωγή αμμωνίας, οι οποίες θα συζητηθούν σε νέα συνάντηση των μονίμων αντιπροσώπων την Παρασκευή.
Αν και οποιαδήποτε αλλαγή στο κείμενο που είχε συμφωνηθεί από την Ευρωβουλή υπάρχει ο κίνδυνος να προκαλέσει την αντίδραση του Σώματος που μπορεί να απαιτήσει εκ νέου έναρξη διαπραγματεύσεων καθυστερώντας επ’ αόριστον το όλο θέμα.
Διαβάστε ακόμα
Επιτόκια: Η νέα αύξηση στα δάνεια, το spread έναντι των καταθέσεων και η «κόντρα» ΤτΕ – τραπεζών
Γιώργος Προκοπίου: Το «μπρα ντε φερ» με τον Μπερλουσκόνι για τη Villa Cristina στο Πορτοφίνο (pics)
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ