Πλώρη για το πιο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα εδώ και μια δεκαετία έβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας τις… υπογραφές για την κατασκευή ενός δικτύου δορυφόρων αξίας 10,6 δισ. ευρώ, το οποίο φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί το δίκτυο Starlink του Έλον Μασκ.
To όνομα του προγράμματος είναι Iris2 και αποτελεί το τρίτο εμβληματικό πρόγραμμα που δρομολογεί η Ευρώπη στο χώρο του διαστήματος μετά το σύστημα navigation Galileo και το Copernicus, που είναι το μεγαλύτερο σύστημα παρακολούθησης της Γης.
🛰️ Connecting you from space – to every corner of Europe and the world. Securely.
Today, we’ve signed the contract for IRIS² to offer:
📶 Internet from anywhere
📱 Secure satellite communication
🛡️ Critical support for Europe’s defenceSecure gigabit connectivity, made in 🇪🇺 ↓
— European Commission (@EU_Commission) December 16, 2024
Σύμφωνα με την Κομισιόν, στόχος του Iris2 είναι να προσφέρει σταθερές και κυρίως ασφαλείς υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών στα κράτη μέλη της ΕΕ, αναζωπυρώνοντας παράλληλα το πρόγραμμα διαστημικής καινοτομίας της ενωμένης Ευρώπης. Ειδικά η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιών, που περιλαμβάνουν και τις κρατικές υπηρεσίες και τις ένοπλες δυνάμεις, μπήκε στην κορυφή της ατζέντας μετά την πρόκληση που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και η εκτόξευση των κυβερνοεπιθέσεων από χάκερς.
Η τεχνολογική πρόοδος, όπως αναφέρει η EE, σημαίνει ότι το δίκτυο των 290 δορυφόρων υψηλής και χαμηλότερης ισχύος του Iris2 θα είναι ισοδύναμο με 1.000 δορυφόρους του Starlink.
“IRIS² is a landmark initiative that embodies Europe’s commitment to digital sovereignty, resilience, and strategic autonomy.
“Eutelsat is uniquely positioned to bring unparalleled expertise to this mission, leveraging our unique LEO expertise and spectrum priority.” pic.twitter.com/WnkWpSjFTJ
— Eutelsat Group (@EutelsatGroup) December 16, 2024
Το ευρωπαϊκό δίκτυο θα περιλαμβάνει δύο τύπους δορυφόρων που θα λειτουργούν σε χαμηλή τροχιά και σε μέσο ύψος. Αναμένεται δε, να τεθεί σταδιακά σε λειτουργία από το 2030.
Αυτή τη στιγμή η Ευρώπη εξυπηρετείται από ένα συνδυασμό δορυφορικών δικτύων με κρατική άδεια για τηλεόραση, Διαδίκτυο και άμυνα, μετεωρολογία και επιτήρηση των συνόρων.
Το 61% των κονδυλίων του προγράμματος θα προέλθει από κρατική χρηματοδότηση, ενώ θα συμμετέχει και ο ιδιωτικός τομέας μέσα από τη βιομηχανική κοινοπραξία της SpaceRise. Στην SpaceRise έχει ενταχθεί η “αφρόκρεμα” των ευρωπαϊκών εταιρειών του κλάδου, όπως ο όμιλος Airbus, η γαλλική Deutsche Telekom, η γαλλική Thales Alenia Space και η ιταλική Telespazio.
Διαβάστε ακόμη
Αναλυτές: Οι μετοχές των Magnificent Seven μπορεί να συνεχίσουν το ράλι τους το 2025
Προσοχή στα αρωματικά κεριά: Μπορεί να επηρεάσουν την ποιότητα του αέρα
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο Θέμα