search icon

Ευρώπη

ΕΕ: Έκτακτη σύνοδος κορυφής για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι λιγότερα - Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στο 1,3%, ενώ ορισμένες χώρες πιέζουν για λιγότερο από 1%

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ συγκάλεσε έκτακτη σύνοδο κορυφής των ηγετών των χωρών μελών της ΕΕ για τις 20 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητηθεί ο επόμενος επταετής προϋπολογισμός της Ένωσης, ένα θέμα που έχει διχάσει τις 27 χώρες, λόγω των διαφορετικών προτεραιοτήτων τους αλλά και εξαιτίας της αποχώρησης της Βρετανίας.

“Ήρθε ο καιρός να καταλήξουμε σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο”, τονίζει στην ανακοίνωσή του, αναφερόμενος στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-27.

“Οποιαδήποτε αναβολή θα δημιουργούσε σοβαρά πρακτικά και πολιτικά προβλήματα και θα έθετε σε κίνδυνο τη συνέχιση των τρεχόντων προγραμμάτων και των πολιτικών μας, αλλά και την έναρξη καινούριων”, συνέχισε, καλώντας όλες τις χώρες να συμβιβαστούν.

Ο επταετής προϋπολογισμός αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής της ΕΕ σύμφωνα με τον οποίο οι αγρότες θα μπορούν να ανταγωνίζονται τις εισαγωγές από τον αναπτυσσόμενο κόσμο, θα βοηθά τα φτωχότερα κράτη να καλύψουν το χάσμα με τα πλουσιότερα και θα στηρίζει σχέδια που δεσμεύουν όλη την ένωση.

Ωστόσο η συμφωνία για το ποσό και τον τρόπο που θα ξοδευτούν τα χρήματα είναι μια πηγή εντάσεων ανάμεσα στα μέλη της Ένωσης.

Η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ σημαίνει ότι τα διαθέσιμα χρήματα θα είναι λιγότερα, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ζητά να υπάρξει χρηματοδότηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και του μεταναστευτικού.

Η αποχώρηση δημιουργεί μια τρύπα στον προϋπολογισμό της ΕΕ με αποτέλεσμα να χρειαστεί μείωση δαπανών ή μεγαλύτερη συνεισφορά από κάποια κράτη – μέλη.

Ο Μισέλ αναφέρει στην ανακοίνωση ότι η σύνοδος θα ξεκινήσει στις 20 Φεβρουρίου, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μπορεί να διαρκέσει για πάνω από μία ημέρα.

Ενώ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προτείνει προϋπολογισμό 1,11% επί του ΑΕΠ των 27 κρατών μελών, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στοχεύει στο 1,3%, ενώ ορισμένες χώρες πιέζουν για λιγότερο από 1%, όπως αναφέρει το Reuters.

Exit mobile version