Παραμένοντας εδώ και χρόνια στην αναμονή στις πόρτες της ΕΕ, οι ηγέτες των υποψήφιων για ένταξη χωρών των δυτικών Βαλκανίων δεν κρύβουν την πικρία τους για την επικείμενη χορήγηση του καθεστώτος αυτού στην Ουκρανία και την Μολδαβία.
Επισημαίνοντας το γεγονός ότι η Βόρεια Μακεδονία περιμένει μπροστά στην πύλη εδώ και 17 χρόνια και η Αλβανία εδώ και οκτώ χρόνια, ο Αλβανός πρωθυπουργός προειδοποίησε το Κίεβο να μην τρέφει αυταπάτες, αφού η διαδικασία θα είναι πολύ μακρά.
Όπως αναφέρει το Γαλλικό Πρακτορείο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε κατά την έναρξη των εργασιών της ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες ότι χορηγώντας το καθεστώς της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία η ΕΕ κάνει μια «γεωπολιτική επιλογή» και θα επιδιώξει να δώσει νέα πνοή στη διαδικασία ένταξης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων.
Η Γερμανία είναι ο θερμότερος υποστηρικτής των δυτικών Βαλκανίων. «Οι πολίτες τους περιμένουν εδώ και 20 χρόνια τη δυνατότητα να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι πολύ σημαντικό η υπόσχεση αυτή να γίνει αξιόπιστη», δήλωσε ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες μαζί με τους ομολόγους του των δυτικών Βαλκανίων, δήλωσε ότι δεν περιμένει τίποτε από αυτήν τη Σύνοδο Κορυφής.
Η Βόρεια Μακεδονία είναι υποψήφια για ένταξη από το 2005, το Μαυροβούνιο από το 2010, η Σερβία από το 2012 και η Αλβανία από το 2014. Η Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο, το οποίο δεν αναγνωρίζεται από πέντε χώρες μέλη της ΕΕ, δεν είναι ακόμη παρά «εν δυνάμει» υποψήφιες χώρες.
Σοβαρές εμπλοκές
Η Βουλγαρία προβάλλει βέτο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με τη Βόρεια Μακεδονία για ιστορικούς και πολιτισμικούς λόγους. Αντίστοιχα, η Σόφια μπλοκάρει και τις διαπραγματεύσεις με την Αλβανία, η υποψηφιότητα της οποίας συνδέεται με την υποψηφιότητα της Βόρειας Μακεδονίας. Και η πτώση της κυβέρνησης του Κίριλ Πετκόφ, που ανατράπηκε χθες το βράδυ με πρόταση μομφής, δεν βοηθά στη διευθέτηση του θέματος.
Η διαφορά ανάμεσα στη Σερβία και το Κόσοβο μπλοκάρει από την πλευρά της τις βλέψεις του Βελιγραδίου. Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς είναι κατηγορηματικός: Δεν τίθεται θέμα αναγνώρισης του Κοσόβου. Και καταγγέλλει την άρνηση των χωρών – μελών να αναγνωρίσουν την εδαφική ακεραιότητα της Σερβίας, που θεωρεί το Κόσοβο τμήμα της σερβικής επικράτειας, την ώρα που, «όπως και η Σερβία», υπεραμύνονται της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας απέναντι στην Ρωσία.
Παράλληλα, η Πρόεδρος του Κοσόβου, Βιόσα Οσμάνι – Σαντρίου, προειδοποίησε την ΕΕ να μην αφήσει χώρο για επιρροή «άλλων παραγόντων», διότι «είναι προφανές ότι θα τον εκμεταλλευθούν». Την ίδια στιγμή, η Ρωσία, η Κίνα, η Τουρκία και οι χώρες του Κόλπου αυξάνουν την επιρροή τους στις χώρες των δυτικών Βαλκανίων, οι ευρωπαϊκές προσδοκίες των οποίων διαψεύδονται από την αναβλητικότητα των Βρυξελλών.
Η απελευθέρωση της βίζας για το Κόσοβο, η αποσύνδεση των υποψηφιοτήτων της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας και η χορήγηση του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Βοσνία – Ερζεγοβίνη υπό τους ίδιους όρους, όπως για την Ουκρανία και την Μολδαβία, είναι μερικά από τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.
«Η επιλογή της χορήγησης του καθεστώτος της υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και την Μολδαβία είναι μια πολύ ισχυρή πολιτική κίνηση, αλλά οι όροι για την έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι απαιτητικοί και η απόφαση απαιτεί ομοφωνία», υπενθυμίζει εκπρόσωπος κράτους – μέλους.
Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την πρόταση για τη δημιουργία μιας «Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας» που παρουσιάστηκε από τον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, και υποστηρίζεται από τον Σαρλ Μισέλ, για να επιτραπεί η προετοιμασία των υποψηφίων για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Συνολικά πλέον οι υποψήφιες χώρες θα είναι εννέα, μαζί με την Ουκρανία και την Μολδαβία. Διότι η Τουρκία περιμένει στην πόρτα εδώ και 23 χρόνια.
Διαβάστε ακόμη
Συμφόρηση πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια προκαλεί αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα
Παράταση 1 μήνα για υποβολή φορολογικών δηλώσεων αποφασίζει το ΥΠΟΙΚ
Στο κινητό όλοι οι λογαριασμοί με την εφορία – Ψηφιακή Ενημέρωση Κίνησης από την ΑΑΔΕ