Στη διαμόρφωση ενός εθελοντικού συμφώνου στο μέτωπο της τεχνητής νοημοσύνης ενόψει και της εφαρμογής των νέων κανόνων από την ΕΕ συμφώνησαν να προχωρήσουν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Alphabet. Την είδηση έδωσε ο επίτροπος εσωτερικής αγοράς, Τιερί Μπρετόν μετά τη συνάντηση που είχε με τον CEO του μητρικού ομίλου της Google, Σουντάρ Πιτσάι.
«Ο Σουντάρ και εγώ συμφωνήσαμε πως δεν έχουμε τα περιθώρια να περιμένουμε έως ότου ο κανονισμός για το AI τεθεί σε πλήρη εφαρμογή, οπότε θα δουλεύουμε μαζί αλλά και με τους άλλους παραγωγούς τεχνητής νοημοσύνης με στόχο να δημιουργήσουμε ήδη ένα σύμφωνο για τον κλάδο του ΑΙ σε εθελοντική βάση» υποστήριξε ο Μπρετόν.
Σε κάθε περίπτωση παρότρυνε τόσο τα κράτη μέλη της ΕΕ όσο και τους νομοθέτες της Ευρωβουλής να επιταχύνουν τις διαδικασίες για τη μελέτη και επεξεργασία των κανόνων που έχει προτείνει η Κομισιόν για τον κλάδο της τεχνητής νοημοσύνης, ιδανικά μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Κι αυτό με δεδομένο ότι η διαδικασία εκτιμάται ότι θα καθυστερήσει.
Το θέμα της διαχείρισης του ανερχόμενου κλάδου της τεχνητής νοημοσύνης που πέρα από τις τεράστιες δυνατότητες που παρουσιάζει, κρύβει και κινδύνους, απασχολεί έντονα την ΕΕ, όπως και τις ΗΠΑ. Μάλιστα για το λόγο αυτό η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργκρέτε Βεστάγκερ υποστήριξε, σε δηλώσεις της την Τρίτη, ότι Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον σχεδιάζουν να εντείνουν τη συνεργασία τους στο κλάδο προκειμένου να θέσουν από κοινού ίδια στάνταρ, ακόμη και πριν την εφαρμογή των κανόνων που δρομολογεί η Ένωση.
Άλλωστε, το θέμα απασχολεί έντονα και τις εργατικές ενώσεις. Σε συνέντευξη της η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC), Έσθερ Λιντς έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την απειλή που ελλοχεύει από την νέα αυτή τεχνολογία για τους εργαζόμενους επισημαίνοντας πως «ουδείς εργαζόμενος δεν θα πρέπει να υπόκειται στη βούληση μιας μηχανής». Ζήτησε δε, τη θεσμοθέτηση κανόνων που θα καθιστούν βέβαιο ότι οι άνθρωποι θα είναι αυτοί που θα έχουν τον έλεγχο της τεχνητής νοημοσύνης, όχι μόνο για να μην χαθούν θέσεις εργασίας αλλά και για λόγους ασφαλείας.
Διαβάστε ακόμα
Tο εντυπωσιακό ράλι στις τραπεζικές μετοχές – Πώς φθάσαμε σε αποδόσεις έως και 95%
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ