Την αντιμετώπιση των λεγόμενων «φορολογικών παραδείσων», την κοινή τους θέση στο πλαίσιο της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), και το Ταμείο Ανάκαμψης συγκεκριμένων κρατών – μελών της ΕΕ, συζήτησαν χθες και απόψε στο Λουξεμβούργο, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Απόψε, το Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (ECOFIN) της ΕΕ αποφάσισε να προσθέσει την Αντίγκουα και Μπαρμπούντα, το Μπελίζ και τις Σεϋχέλλες στον κατάλογο της ΕΕ των μη συνεργάσιμων κρατών σε ζητήματα φορολογικών υποθέσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κατάλογος της ΕΕ για τις μη συνεργάσιμες χώρες περιλαμβάνει πλέον τα εξής τρίτα κράτη.
- Αμερικάνικη Σαμόα
- Αντίγκουα και Μπαρμπούντα
- Ανγκουίλα
- Μπαχάμες
- Μπελίζ
- Φίτζι
- Γκουάμ
- Παλάου
- Παναμάς
- Ρωσία
- Σαμόα
- Σεϋχέλλες
- Τρινιντάντ και Τομπάγκο
- Νήσοι Τερκς και Κάικος
- Παρθένοι Νήσοι των ΗΠΑ
- Βανουάτου
Παράλληλα οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ υιοθέτησαν κοινό κείμενο συμπερασμάτων ενόψει της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι, το οποίο προβλέπει ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της, ως οι μεγαλύτεροι συνεισφέροντες στον κόσμο στη χρηματοδότηση για την προστασία του περιβάλλοντος, έχουν υπερδιπλασιάσει τη συνεισφορά τους για τη στήριξη των αναπτυσσόμενων χωρών.
Το ECOFIN συζήτησε επίσης και για τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της Τσεχίας, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, της Πορτογαλίας και της Σλοβενίας, που αναλογούν σε ευρωπαϊκά κονδύλια άνω των 210 δισ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι σήμερα, 22 κράτη – μέλη της ΕΕ έχουν λάβει 174,7 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του σχεδίου Ανάκαμψης της ΕΕ μετά την πανδημική κρίση.
Κ. Χατζηδάκης: Η ΕΕ να βρει την ισορροπία μεταξύ δημοσιονομικής πειθαρχίας και οικονομικής ανάπτυξης
«Στους νέους ευρωπαϊκούς κανόνες δημοσιονομικής διακυβέρνησης που αναθεωρούν το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να συνδυάζεται η δημοσιονομική πειθαρχία με την ανάπτυξη. Και αυτό παρότι η Ελλάδα προχωρεί και θα συνεχίσει να προχωρεί με αξιόπιστες πολιτικές, τόσο απέναντι στην ΕΕ όσο και απέναντι στις αγορές». Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα, στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στο Λουξεμβούργο, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.
Ο κ. Χατζηδάκης εστίασε στην υπεραπόδοση του προϋπολογισμού και της ελληνικής οικονομίας, ενώ υπογράμμισε ότι ανεξαρτήτως των νέων κανόνων, η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να ακολουθεί τον δρόμο της δημοσιονομικής υπευθυνότητας, διότι αυτό προστάζει η κοινή λογική, αλλά και διότι γνωρίζουμε ότι οι πολιτική μας θα κρίνεται πάντοτε από τις αγορές και τους επενδυτές. Ωστόσο, ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, σημείωσε ότι παρόλα αυτά υπάρχει ανάγκη εξεύρεσης μιας ισορροπημένης συμφωνίας που θα διασφαλίζει τον περιορισμό των ελλειμμάτων και του δημόσιου χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, χωρίς όμως να υπονομεύει την οικονομική ανάπτυξη με υπέρμετρους και άκαμπτους περιορισμούς. Υπογράμμισε επίσης την ελληνική θέση ότι θα πρέπει να προβλέπεται επιτέλους ειδική μεταχείριση στους σχετικούς υπολογισμούς για τις αμυντικές δαπάνες, καθώς ορισμένες χώρες μέλη διαφοροποιούνται σαφώς για το συγκεκριμένο θέμα σε σχέση με άλλες.
Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση με την Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γιέλεν, πάνω στις οικονομικές προοπτικές ΗΠΑ-ΕΕ, την κατάσταση στην Ουκρανία και τις σχέσεις της Δύσης με την Κίνα. Ο κ. Χατζηδάκης στην παρέμβασή του στάθηκε ιδιαίτερα στο ενδεχόμενο να υπάρξουν ευρύτερες επιπτώσεις από την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή. Από την πλευρά της η κυρία Γιέλεν είπε ότι είναι πολύ νωρίς για να εκτιμηθεί ο αντίκτυπος και ότι τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ θα πρέπει να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα εφόσον χρειαστεί.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων οι Υπουργοί υιοθέτησαν κοινό κείμενο Συμπερασμάτων ενόψει της 28η διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το κλίμα (COPS28), που θα διεξαχθεί στο Ντουμπάι. Επίσης συζήτησαν θέματα που αφορούν τις προτεραιότητες της ευρωζώνης, το μέλλον των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών και το ψηφιακό ευρώ.
Διαβάστε ακόμη
Πόλεμος στο Ισραήλ: Πώς θα επηρεάσει την ναυτιλία – Τι εκτιμούν οι Έλληνες εφοπλιστές (pics)
Στρατηγική επένδυση της KKR στην ελληνικών συμφερόντων Catalio Capital Management
Σκυλακάκης: Νέο μοντέλο στα τιμολόγια ρεύματος – Οι καταναλωτές θα διαλέγουν όποιο θέλουν
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ