Κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτευχθεί μια συμφωνία, μέχρι το τέλος του έτους, για την αναθεώρηση των κανόνων για το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα, γνωστό ως Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης καταβάλουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ώρα που οι διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη παραμένουν, φαινομενικά, αγεφύρωτες.
Στο σημερινό Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (Ecofin) στις Βρυξέλλες οι 27 υπουργοί Οικονομικών έκαναν μια ακόμα προσπάθεια στη μάχη τους απέναντι στον χρόνο, καθώς οι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ έχουν μεν ανασταλεί από το 2020, λόγω της πανδημίας και έπειτα της ρωσικής εισβολής, αλλά πρόκειται να τεθούν και πάλι σε ισχύ το 2024 και τόσο το Συμβούλιο της ΕΕ, όσο και η Κομισιόν επιθυμούν την επικαιροποίηση των δημοσιονομικών κανόνων προτού τεθούν ξανά σε εφαρμογή.
Ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην ανάγκη να υπάρξει συναίνεση μέχρι το τέλος του έτους, είναι το γεγονός ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχουν λάβει χώρα τουλάχιστον 15 άτυπες ή και επίσημες συνεδριάσεις για τον σκοπό αυτό, ενώ η ισπανική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να συγκαλέσει και έκτακτο ECOFIN στα τέλη Νοεμβρίου, ώστε στο επίσημο ECOFIN του Δεκεμβρίου να υπάρξει έστω μια καταρχήν συμφωνία.
Ωστόσο, παρά τις προσπάθειές της Ισπανίας να ισορροπήσει ανάμεσα στα αντίπαλα στρατόπεδα, προτείνοντας τις λεγόμενες «ζώνες προσγείωσης», δηλαδή σημεία στα οποία μπορεί να υπάρξει άμεση συναίνεση ανάμεσα στα κράτη – μέλη, οι διαφωνίες είναι μεγάλες.
Η Γερμανία ζητεί μετ επιτάσεως στους νέους δημοσιονομικούς κανόνες να υπάρχουν διασφαλίσεις που να προβλέπουν ρητώς τη μείωση του δημοσίου χρέους και των ελλειμμάτων, θέση με την οποία διαφωνεί η Γαλλία, αλλά και η Ιταλία, οι οποίες θεωρούν ότι οι Γερμανικές απαιτήσεις μπορεί να επαναλάβουν λάθη τους παρελθόντος, οδηγώντας εκ νέου στην επιβολή μέτρων λιτότητας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και η Γαλλία συμφωνούν μεν στην ανάγκη μείωσης του χρέους, αλλά διαφωνούν στην υποχρέωσης απομείωσής τους κατά συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ ανά έτος, υποστηρίζοντας ότι θα το χρονικό διάστημα θα έπρεπε να επεκταθεί στα τέσσερα χρόνια και να δίνεται παράταση σε περίπτωση που τα κράτη – μέλη επενδύουν σε πολιτικές, όπως η καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής. Παράλληλα η Ιταλία, η Ελλάδα και οι χώρες της Βαλτικής ζητούν την εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από τον υπολογισμό των ελλειμμάτων.
Χατζηδάκης: Οι αμυντικές δαπάνες να «μετρούν» στα υπερβολικά ελλείμματα
«Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα πρέπει να διασφαλίζουν ταυτόχρονα τη δημοσιονομική πειθαρχία και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα για τις χώρες με υψηλές αμυντικές δαπάνες. Σήμερα κάναμε ένα βήμα μπροστά και είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα καταλήξουμε σε μια ισορροπημένη συμφωνία που θα αντανακλά αυτές τις βασικές αρχές».
Αυτό σημείωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, ο οποίος συμμετείχε χθες και σήμερα στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του ECOFIN στις Βρυξέλλες, μιλώντας για το θέμα του υπό αναθεώρηση Συμφώνου Σταθερότητας.
Στη συζήτηση για τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες σημειώθηκε πρόοδος όσον αφορά τα εκκρεμή ζητήματα και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των διεργασιών σε όλα τα επίπεδα με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. Στην παρέμβασή του ο κ. Χατζηδάκης επεσήμανε ότι το συμβιβαστικό κείμενο που παρουσίασε η Ισπανική Προεδρία αποτελεί καλή βάση περαιτέρω συζήτησης ενώ εστίασε ιδιαίτερα στο ελληνικό αίτημα για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών στους σχετικούς υπολογισμούς.
Στο πλαίσιο του Eurogroup διεξήχθη συζήτηση για την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών οικονομιών.
Ο κύριος Χατζηδάκης στην παρέμβασή του επεσήμανε ότι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας αποτελεί, μαζί με το δημογραφικό και το μεταναστευτικό, μια από τις βασικότερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν σήμερα οι χώρες της Ευρώπης. «Για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πρόκληση θα πρέπει να δράσουμε με αποφασιστικότητα τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα πρέπει να διευρύνουμε την συνεργασία μας σε κρίσιμους τομείς αλλά και να αποκτήσουμε μεγαλύτερη στρατηγική αυτονομία έναντι των ανταγωνιστών μας. Σε εθνικό επίπεδο θα πρέπει να επιταχύνουμε τις φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και φέρνουν επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης.
Στο πλαίσιο των συνεδριάσεων συζητήθηκαν επίσης το θέμα του οικονομικού αντίκτυπου του πολέμου στην Ουκρανία, οι μακροοικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και η Ετήσια Έκθεση του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (ΕΔΣ) για το 2023.
Προσπάθεια για συμφωνία στο ECOFIN του Δεκεμβρίου
«Δεν έχουμε συμφωνήσει σε τίποτα, μέχρι να συμφωνήσουμε στα πάντα», δήλωσε χαρακτηριστικά η Νάντια Καλβίνο, εκ μέρους της ισπανικής προεδρίας του Συμβουλίου, κατά τη διάρκεια της σημερινής συνέντευξης Τύπου. Σύμφωνα με την ίδια, “αυτό που μένει είναι η τελειοποίηση των λεπτομερειών. Και για να γίνει αυτή η διαδικασία πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη να αρχίσουμε να εργαζόμαστε για το νομικό κείμενο της συμφωνίας. Και τις επόμενες ημέρες, σκοπεύουμε να στείλουμε μια πρόταση νομικού κειμένου και να αρχίσουμε να συζητάμε σε τεχνικό και πολιτικό επίπεδο για τις τελικές διαπραγματεύσεις με σκοπό να έχουμε τη γενική προσέγγιση στο ECOFIN του Δεκεμβρίου’.
Από την πλευρά του ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις υπογράμμισε ότι ο στόχος της Κομισιόν είναι να διασφαλίσει την ισορροπία μεταξύ του στόχου της μείωσης των αναλογιών του χρέους και του ελλείμματος ως προς το ΑΕΠ και της υποστήριξης της ανάπτυξης που ενισχύει τις επενδύσεις και τις μεταρρυθμίσεις που ανταποκρίνονται στις ευρωπαϊκές προτεραιότητες.
Για να υπάρξει μια τελική συμφωνία για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ απαιτείται πρώτα συμφωνία στο πλαίσιο του Συμβουλίου της ΕΕ (μεταξύ των κρατών – μελών” και στη συνέχεια χρειάζεται η συμφωνία να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αν κάτι τέτοιο συμβεί μέχρι το ECOFIN του Δεκεμβρίου, τότε οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες θα μπορούσαν να λάβουν το πράσινο φως την ερχόμενη άνοιξη.
Διαβάστε ακόμη
Γιατί «ξεθωριάζει» το σενάριο για πετρέλαιο στα $100
Γερμανία: Παράταση 5 χρόνων στις επιδοτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας για τη βιομηχανία
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ