search icon

Ευρώπη

Ε.Ε.: «Βγήκαν μαχαίρια» με τις προτάσεις Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Πριν καλά-καλά... κάτσει η σκόνη από την ανακοίνωση των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ακούστηκαν οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας πως, είτε οι νέοι κανόνες είναι πολύ χαλαροί είτε αντιθέτως ότι παραμένουν υπερβολικά σκληροί

Το πρώτο κύμα ενστάσεων από τρεις από τις κυριότερες οικονομίες της ΕΕ δέχτηκε ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μόλις λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση των προτάσεων της για τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου Σταθερότητας. Αν και οι απόψεις ήταν αντιμαχόμενες για το αν οι μεταρρυθμίσεις είναι υπερβολικά μετριοπαθείς ή αντιθέτως αρκετά αυστηρές!

Από το Βερολίνο η αρνητική αντίδραση ήταν αναμενόμενη και δεν αιφνιδίασε τις Βρυξέλλες, δεδομένων των μέχρι τώρα απόψεων που είχε εκφράσει ο υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ.

Ο κ. Λίντνερ παρέμεινε σταθερός στη γραμμή του δηλώνοντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν δεν πηγαίνουν… αρκετά μακριά, ώστε να περιορίσουν το υψηλά δημόσια χρέη της ΕΕ. Μάλιστα ξεκαθάρισε ότι οι προτάσεις θα πρέπει να υποστούν «σημαντικές τροποποιήσεις», ώστε οι κανόνες να είναι σταθεροί, δεσμευτικοί και διαφανείς, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το Βερολίνο δεν θα δώσει το πράσινο φως στην τωρινή τους μορφή. «Κανείς δεν θα πρέπει να έχει την λανθασμένη εντύπωση ότι η συναίνεση της Γερμανίας είναι αυτόματη».

Κύμα αντιρρήσεων

Το Παρίσι διεμήνυσε ότι έχει επίσης σοβαρές αντιρρήσεις, αλλά ακριβώς για τον αντίθετο λόγο. Διαμαρτυρήθηκε ότι, παρά τις αλλαγές, το πλαίσιο των δημοσιονομικών κανόνων παραμένει υπερβολικά αυστηρό.

Κατά τον Γάλλο υπουργό Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, κάποια τμήματα του σχεδίου θα πρέπει να υποβληθούν σε νέα επεξεργασία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση του «αντιδρά στους ενιαίους αυτόματους κανόνες μείωσης του ελλείμματος και του χρέους», κρίνοντας ότι είναι αναποτελεσματικοί.

Στο ίδιο μοτίβο και η Ιταλία που κατέκρινε την έλλειψη επαρκούς ευελιξίας, ισχυριζόμενη πως δεν αφήνει περιθώρια για αναπτυξιακές επενδύσεις και δαπάνες για την πράσινη μετάβαση των οικονομιών. Ειδικά δε, με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν επιβαρυνθεί δημοσιονομικά από τα πακέτα στήριξης για την αντιμετώπιση της κρίσης της πανδημίας, αλλά και της ενεργειακής κρίσης που πυροδότησε ο πόλεμος.

Συγκεκριμένα ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιανκάρλο Τζιορτζέτι δήλωσε απογοητευμένος επειδή οι Βρυξέλλες δεν εισάκουσαν την έκκληση της Ρώμης, ώστε να εξαιρέσουν τις δαπάνες για επενδύσεις, ειδικά δε, τις πράσινες επενδύσεις, από τον υπολογισμό των δημοσιονομικών στόχων που θα πρέπει να εκπληρώνουν τα κράτη μέλη.

Η δέσμη των προτάσεων

Πραγματικά, αναλυτές σχολίασαν ότι η τελική μορφή των προτάσεων που παρουσίασε η Κομισιόν ήταν σαφώς πιο… σκληρή, από τις αρχικές θέσεις που είχε διατυπώσει όταν ξεκίνησε να επεξεργάζεται τη μεταρρύθμιση των κανόνων του Συμφώνου. Κι αυτό με δεδομένη την αρνητική στάση των δημοσιονομικών γερακιών, ήτοι της Γερμανίας και των βορεινών συμμάχων της.

Οι προτάσεις αφήνουν, πράγματι, μεγαλύτερα περιθώρια στα κράτη μέλη για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων για πράσινες και ψηφιακές τεχνολογίας, με βασική διαφορά από το τωρινό πλαίσιο ότι θα είναι οι ίδιες οι κυβερνήσεις αυτές που θα υποβάλλουν ένα σχέδιο για τη μείωση των χρεών τους. Όμως, σαφώς δεν φτάνουν στα επίπεδα ευελιξίας που είχαν αρχικά ακουστεί, περιλαμβάνοντας μίνιμουμ στάνταρ και δικλείδες ασφαλείας για να αποτραπούν φαινόμενα… χαλαρότητας (όπως δηλαδή απαιτούσε το Βερολίνο).

Ενδεικτικά, τα κράτη – μέλη των οποίων το δημόσιο χρέος υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ θα πρέπει, σε συνεννόηση με την Κομισιόν, να καταρτίσουν ένα τετραετές σχέδιο απομείωσής του. Μάλιστα, σε περίπτωση παρέκκλισης από την εφαρμογή του σχεδίου, θα αντιμετωπίσουν πολύ αυστηρές οικονομικές κυρώσεις.

Επίσης, θα πρέπει να μειώσουν το ποσοστό του χρέους τους κατά 0,5% του ΑΕΠ ετησίως και παράλληλα, εάν το ποσοστό επί το ΑΕΠ ξεπεράσει το όριο του 3%, οι δημόσιες δαπάνες θα πρέπει να περιοριστούν σε συνεννόηση πάντα με την Κομισιόν.

Συγκριτικά η πρόταση του Βερολίνου έκανε λόγο για μείωση του χρέους κατά 1% ετησίως για τις χώρες με υψηλά χρέη και κατά 0,5% για τις χώρες με μεσαία επίπεδα χρέους.

Διαβάστε ακόμη

UBS: Τι «είδε» στην Αθήνα ο οίκος και τι «έμαθε» στα ραντεβού με τους τραπεζίτες 

Τα τιμολόγια της κηραλοιφής, η μάχη των «φουρναραίων», οι υποψίες της ΑΓΕΤ και ο νέος παίκτης του leasing 

Islalink- Fiera: Τα εγκαίνια του project IONIAN και οι επενδύσεις 150+ εκατ. ευρώ στην Ελλάδα (pics) 

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Exit mobile version