Διαφορετικά σενάρια αναθεώρησης του Συμφώνου Σταθερότητας της Ε.Ε. είναι υπό μελέτη από ομάδες εργασίας στους κόλπους των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων, καθώς επικρατεί η εκτίμηση ότι το σοκ της πανδημίας καθιστά αναγκαίο έναν βαθμό δημοσιονομικής χαλάρωσης σε βάθος χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες από έγκυρες πηγές, το βασικό σενάριο που εξετάζεται είναι να εξαιρεθούν από τους περιορισμούς για τα κρατικά ελλείμματα ορισμένες επενδυτικές δαπάνες, οι οποίες θα συνδέονται με κρίσιμες υποδομές, με την ανάκαμψη της οικονομίας καθώς και με στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. όπως είναι πλέον η αναβάθμιση των υγιειονομικών υποδομών, καθώς και η πράσινη και η ψηφιακή μετάβαση.
Η γενική ιδέα είναι ότι κάποιες από τις δαπάνες αυτές, υπό προϋποθέσεις, δεν θα «μετράνε» για τον υπολογισμό του «κατά Μάαστριχτ» ελλείμματος, έτσι ώστε οι χώρες μέλη να έχουν τα περιθώρια να διατηρήσουν τις δημόσιες δαπάνες σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια, ώστε η προσαρμογή μετά το σοκ του κορωνοϊού να είναι ομαλή.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας στην ουσία «απαγορεύει» τα δημόσια ελλείμματα, θέτοντας ένα ανώτατο όριο στο 3% του ΑΕΠ, το οποίο όλες οι χώρες μέλη έχουν ξεπεράσει λόγω των δαπανών για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.
Επίσης, το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει στόχο 60% του ΑΕΠ για το δημόσιο χρέος και σε κάθε περίπτωση ακόμα και οι χώρες που το ξεπερνούν θα πρέπει να είναι σε πορεία μείωσής του προς το στόχο. Και στο πεδίο αυτό όμως τα όρια και οι στόχοι έχουν ξεπεραστεί, λόγω της πανδημίας και υπολογίζεται ότι, κατά μέσο όρο, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 100% του ΑΕΠ στις χώρες μέλη.
Προσωρινά, το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει τεθεί σε αναστολή, λόγω της πανδημίας αλλά είναι πλέον προφανές ότι ακόμα και στο καλύτερο δυνατό σενάριο εξέλιξης της πανδημίας είναι πρακτικά αδύνατον οι χώρες μέλη να επιστρέψουν «αυτόματα» στις συνθήκες που ορίζει το Σύμφωνο Σταθερότητας.
Παρόλο που σε πολιτικό επίπεδο ουδείς ανοίγει τη συζήτηση για αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας, οι συνθήκες σταδιακά ωριμάζουν για να γίνει κάτι τέτοιο, καθώς το ζήτημα θέτουν ορισμένες χώρες μέλη, όπως π.χ. η Ιταλία, ενώ παρόμοιες συζητήσεις έχουν γίνει και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η ίδια η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, η Κριστίν Λαγκάρντ, μάλιστα, απαντώντας σε ερωτήσεις ευρωβουλευτών πρόσφατα αναγνώρισε ότι υφίσταται τέτοιο θέμα.
Σύμφωνα με πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων που γίνονται, ατύπως μέχρι στιγμής, το κεντρικό σημείο προβληματισμού είναι με ποιον τρόπο θα περάσουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας, χωρίς ταυτόχρονα να δοθεί το μήνυμα στις αγορές ότι περνάμε σε γενική χαλάρωση των κανόνων στους οποίους βασίζεται η ευρωζώνη, διότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πυροδοτήσει νέο κύκλο αμφισβήτησης της συνοχής της τελευταίας.
Διαβάστε ακόμη:
Ηλεκτρονικός κατάσκοπος για τα παράνομα ΙΧ
Οι μέτοχοι ψηφίζουν για τον «νέο» ΟΤΕ – Το πλάνο για τις νέες θυγατρικές και τα οφέλη
Hewlett Packard: Εγκαταλείπει τη Silicon Valley και μετακομίζει στο Χιούστον