Ο Πέτερ Άλτμάιερ έχει μεγάλο φόρτο εργασίας αυτές τις δύσκολες ημέρες. Μαζί με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς πέρασαν τις προάλλες ώρες μαζί μέχρι τα χαράματα για να διαμορφώσουν τις λεπτομέρειες του αστρονομικού ύψους πακέτο στήριξης της γερμανικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομίας δεν αφήνει καμιά αμφιβολία ότι η γερμανική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να κάνει χρήση κάθε μέσου, ακόμη και αντισυμβατικού, προκειμένου να συγκρατήσει την κατάρρευση της οικονομίας.
“Περισσότερη Ευρώπη”
Ο κ. Αλτμάιερ βρήκε ωστόσο χρόνο να δώσει συνέντευξη στη Handelsblatt για να διαλύσει κάποιες λανθασμένες εντυπώσεις. Επιμένει ότι παρά την μαζική κρατική παρέμβαση, η κοινωνική οικονομία της αγοράς παραμένει η πιο επιτυχημένη αρχή διαμόρφωσης της οικονομίας. “Λόγω της κορωνοκρίσης δοκιμάζεται σοβαρά η λειτουργικότητα της οικονομίας της αγοράς” επισημαίνει ο Άλτμάιερ. “Ολόκληρες αγορές καταρρέουν, τζίροι, που μόλις πριν λίγες εβδομάδες εκτοξεύονταν στα ύψη, έπεσαν σε μηδενικά επίπεδα. Δεν πρόκειται για κανονικές συνθήκες της οικονομίας της αγοράς”. Ο Γερμανός υπουργός διευκρινίζει ότι τα μέτρα βοήθειας θα παραμείνουν η απόλυτη εξαίρεση, έχουν χρονικό προσδιορισμό και χρησιμεύουν “στο να ξεπεραστεί μια χρονικά συγκεκριμένη αλλά σοβαρή πρόκληση της οικονομίας μας”.
Τον ίδιο αγώνα δίνουν και οι χώρες της ΕΕ. “Πρέπει να ανοσοποιήσουμε την Ευρώπη” υπογραμμίζει ο Αλτμάιερ. “Η Ευρώπη είναι τμήμα της συλλογικής μας ταυτότητας, για πολιτικούς λόγους αλλά και οικονομικούς. Η ευρωπαϊκή εσωτερική αγορά αντιπροσωπεύει την παγκοσμιοποίηση, τον διεθνή καταμερισμό εργασίας. Στην Ευρώπη χρωστάμε μεγάλο τμήμα της ευημερίας μας, αλλά αυτά τα επιτεύγματα μπαίνουν τώρα σε σοβαρή δοκιμασία”. Για τον Πέτερ Αλτμάιερ ένα είναι σαφές, ότι στην κρίση “χρειαζόμαστε περισσότερη και όχι λιγότερη Ευρώπη, περισσότερη και όχι λιγότερη διεθνή αλληλεγγύη”.
“Καινοτομία σημαντικότερη από επιδοτήσεις”
Περισσότερη Ευρώπη, σημαίνει και κορωνομόλογο; “Αυτό είναι στην αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομικών, αλλά είμαστε όλοι αποφασισμένοι να εμποδίσουμε επανάληψη της κρίσης χρέους, όπου είναι εφικτό” απαντά. “Με ποια εργαλεία θα συμβεί, θα το συζητήσουμε. Αλλά συμβουλεύω προσοχή στα διάφορα δήθεν ιδιοφυή σχέδια. Με την ομπρέλα προστασίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και με τα μέτρα που αποφάσισε η Γερμανία ως ηγετική οικονομική δύναμη, έχουμε δώσει ένα ισχυρό μήνυμα για τη σταθερότητα του ευρώ. Η συζήτηση για ευρωομόλογο είναι εικονική συζήτηση”. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, η χώρα του οποίου δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό, ζήτησε ένα νέο σχέδιο Μάρσαλ για την Ευρώπη.
Ο Πέτερ Αλτμάιερ παραδέχεται ότι η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι σημαντική κι αυτό φαίνεται από τα ισχυρά εργαλεία που διαθέτει η Ευρώπη, όπως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας ESM και η βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως τονίζει. “Αλλά μακροπρόθεσμα δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι, χωρίς ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των οικονομιών της ΕΕ. Γι αυτό η επεξεργασία ευρωπαϊκής στρατηγικής στο πεδίο της βιομηχανίας ανήκει στα βασικά σχέδια της γερμανικής προεδρίας (το δεύτερο εξάμηνο του 2020) στον οικονομικό τομέα. Η καινοτομία είναι σημαντικότερη από τις επιδοτήσεις, και σε αυτόν τον τομέα ετοιμάζουμε σχέδια”.
Πηγή: DW