Η ακριβής ημερομηνία ένταξης της Βουλγαρίας στην Ευρωζώνη δεν είναι τόσο σημαντική όσο η ένταξη αυτή καθαυτή, η οποία θα μπορούσε ρεαλιστικά να γίνει το 2025 είπε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα μιλώντας στα ΜΜΕ στη Σόφια.
«Γνωρίζουμε ότι για τη Βουλγαρία η ένταξή της στην Ευρωζώνη αποτελεί προτεραιότητα, και δικαίως, γιατί αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο μπορούμε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα της βουλγαρικής οικονομίας, να μειώσουμε το κόστος συναλλαγών στο εμπόριο και στον χρηματοπιστωτικό τομέα, για ορισμένους τομείς της οικονομίας να αυξήσουμε την ελκυστικότητα της Βουλγαρίας και να κάνουμε πιο ελκυστικές τις εσωτερικές επενδύσεις», δήλωσε η Γκεοργκίεβα.
Όπως τόνισε, το καθετί γίνεται για να μπορέσει η Βουλγαρία να πληροί όλους τους δείκτες για την ένταξή της στην Ευρωζώνη μέχρι το τέλος της φετινής χρονιάς. “Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν καλές προϋποθέσεις για να τις εκπληρώσει η χώρα μέχρι το τέλος του έτους, πράγμα που θα σημαίνει ότι την επόμενη χρονιά κάποια στιγμή θα μπορούσε να είναι στην Ευρωζώνη”, πρόσθεσε. Αναφερόμενη στους φόβους του κόσμου σχετικά με τη μετάβαση στο ευρώ, η Γκεοργκίεβα επισήμανε ότι ενώ θα υπάρχει μια νοσταλγική πλευρά που η χώρα θα αφήσει το λεβ στην ιστορία, η Βουλγαρία χρειάζεται την ανταγωνιστικότητα που θα φέρει το ευρώ.
Σημείωσε ότι επί του παρόντος η Βουλγαρία βρίσκεται σε μοναδική θέση, καθώς λόγω του νομισματικού συμβουλίου η βουλγαρική νομισματική πολιτική καθορίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα χωρίς να μπορεί να την επηρεάσει η κυβέρνηση της χώρας, όπως συμβαίνει με άλλα μέλη της ευρωζώνης.
Η επικεφαλής του ΔΝΤ εκτιμά ότι η είσοδος στη ζώνη του ευρώ συνιστά υπεύθυνη απόφαση για τη Βουλγαρία.
Η Γκεοργκίεβα τόνισε ότι η οικονομία της Βουλγαρίας φαίνεται καλή συγκριτικά με την παγκόσμια κατάσταση. Η χώρα κατάφερε να διατηρήσει την ανάπτυξη σε θετικά επίπεδα τόσο πέρυσι όσο και φέτος.
Για φέτος οι προβλέψεις είναι γύρω στο 2,7%, επεσήμανε, προσθέτοντας ότι περισσότερες λεπτομέρειες για το θέμα θα υπάρξουν στις 19 Μαρτίου με την ολοκλήρωση της αποστολής εμπειρογνωμόνων του ΔΝΤ που επισκέπτεται τη Βουλγαρία.
Στο μεταξύ, ο πληθωρισμός έχει μειωθεί επίσης, και αναμένεται να μειωθεί κάτω από το 4% έως το τέλος του έτους, υπογράμμισε η Γκεοργκίεβα.
Σύμφωνα με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, η Βουλγαρία συγκαταλέγεται στα κράτη-μέλη του ΔΝΤ που αποτελούν πηγή καλών διδαγμάτων – μερικές φορές επώδυνων, αλλά και πάλι καλών. Απαντώντας σε ερώτηση του BTA κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης του Τύπου, η Γκεοργκίεβα χαρακτήρισε πολύ καλές τις σχέσεις του ΔΝΤ με τη Βουλγαρία.
Το πρώτο μέρος της ιστορίας αυτής της σχέσης δεν ήταν εύκολο, ήταν η εποχή που η Βουλγαρία δεν είχε υγιή μακροοικονομική πολιτική και χρειαζόταν όχι μόνο τις συμβουλές και την αξιολόγηση του Ταμείου, αλλά και τη χρηματοδότηση του Ταμείου, δήλωσε η Γκεοργκίεβα. Πρόσθεσε ότι δεν είναι εύκολο μια χώρα να αντιμετωπίσει αυτά τα βαθιά προβλήματα που είχε η βουλγαρική οικονομία, αλλά η χώρα τα πολέμησε και τώρα είναι σε θέση να μην χρειάζεται χρηματοδότηση από το Ταμείο.
«Δεν χρειάζεστε χρήματα από το Ταμείο, αν δεν χρειάζεστε τη χρηματοδότησή μας, αυτό είναι μια μαρτυρία ότι η χώρα είναι μια χαρά», δήλωσε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Διαβάστε ακόμη:
Βίλα Βγενόπουλου: Στις 27 Μαρτίου ο εκούσιος πλειστηριασμός με τιμή €4,2 εκατ. (pics)
Morgan Stanley: Τι συζήτησαν οι Έλληνες τραπεζίτες στο συνέδριο του Λονδίνου
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ