«Σε δημοσιονομικές προσαρμογές» πρέπει να προχωρήσουν Ιταλία, Γαλλία και Ισπανία, σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σε συνέντευξη που δημοσιεύεται σε ευρωπαϊκέ εφημερίδες εκδηλώνοντας επίσης ανησυχία για τον πόλεμο στην Μέση Ανατολή και την άνοδο του λαϊκισμού.
Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία «έχουν δει την αναλογία χρέους/ΑΕΠ να αυξάνεται σημαντικά», σημειώνει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Η δημοσιονομική τους απόκριση στην Covid υπήρξε, δικαιολογημένα, πολύ αποφασιστική, αλλά οδήγησε σε αύξηση των επιπέδων χρέους και επίσης σε αύξηση των ελλειμμάτων», διαπιστώνει η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα ζητώντας πλέον πραγματικές «δημοσιονομικές προσαρμογές».
Για την Ιταλία, «το πρόβλημα επιδεινώνεται από την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης που είναι προϊόν της απόσυρσης των μέτρων πολιτικής στήριξης». «Αυτό που υπάρχει αυτήν την στιγμή στον ιταλικό προϋπολογισμό πρέπει να ενισχυθεί: η δημοσιονομική προσαρμογή που η Ιταλία εφαρμόζει τώρα δεν θα λειτουργήσει αρκετά γρήγορα για να υπάρξει μείωση των ελλειμμάτων και του επιπέδου του χρέους», σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του ΔΝΤ.
Σημειώνοντας ότι η Γαλλία βρίσκεται «σε καλύτερη θέση διότι η ανάπτυξη επιτρέπει κάποια δημοσιονομική προσαρμογή», η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα κρίνει ωστόσο ότι «το 2024 πρέπει να είναι σημείο καμπής προς την δημοσιονομική περιστολή».
Η Ισπανία, η οποία ωφελήθηκε από την ισχυρή ανάκαμψη των υπηρεσιών και του τουρισμού, προβλέπει δημοσιονομική προσαρμογή της τάξεως του 0,3%, πράγμα που το ΔΝΤ κρίνει «αποδεκτό, εφόσον η Ισπανία δεν ανανεώσει τα μέτρα πολιτικής στήριξης που εκπνέουν στο τέλος του έτους».
Αναφερόμενη στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και την Χαμάς, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα δηλώνει ότι «αν παραταθεί ή ενισχυθεί, θα έχει αισθητές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία».
«Αναπόφευκτα θα επηρεασθεί η ανάπτυξη στο Ισραήλ», πρόσθεσε και «το ίδιο ισχύει για τις γειτονικές χώρες όπως ο Λίβανος, η Ιορδανία και η Αίγυπτος, όπου ο τουρισμός είναι επίσης σημαντικός».
Σε ερώτηση σχετικά με την άνοδο του λαϊκισμού, η Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα θεωρεί ότι «αν δεν συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη για διαρκή βελτιστοποίηση των γνώσεων των ανθρώπων (…), θα τροφοδοτούμε ακόμη περισσότερο τον λαϊκισμό».
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ δίνει έμφαση στον ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, «μίας πλατφόρμας για τους πιο θορυβώδεις, τους πιο οργισμένους, τους έμπλεους μίσους».
Σε ερώτηση σχετικά με το οικονομικό πρόγραμμα του νεοεκλεγέντα προέδρου της Αργεντινής Χαβιέρ Μιλέι, τονίζει ότι «η χώρα έχει ανάγκη από ένα πρόγραμμα φιλόδοξων μεταρρυθμίσεων».
«Αυτό είναι το μήνυμά μας προς την Αργεντινή εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα και παραμένει αμετάβλητο».
Διαβάστε ακόμη
Mε… αλγόριθμο θα γίνονται οι ρυθμίσεις για χρέη στην Εφορία
Γερμανία: Με αναστολή του «φρένου χρέους» για το 2023 θέλει να κλείσει την «τρύπα» των €60 δισ.
Φινλανδία: Πώς κατέρρευσαν οι τιμές του ρεύματος… κατά λάθος
Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ