search icon

Ευρώπη

ΔΝΤ: Ζητά έκτακτα μέτρα από την Ευρωζώνη για τον οικονομικό κατήφορο

Ανάπτυξη 1,4% προβλέπει για το 2020 και 2021 το ΔΝΤ για την Ευρωζώνη από 1,5% προηγουμένως - Γερμανία και Ολλανδία θα πρέπει να ωθήσουν την ανάπτυξη -Σύσταση για προσωρινά βραδύτερο ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης, στις χώρες με ελλείμματα

Για την ανάγκη εκπόνησης σχεδιών έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κάμψης προειδοποιεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης καλώντας τες σε «συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση», όπως προκύπτει από την έκθεση του Ταμείου με τις προβλέψεις του.

Συγκεκριμένα,  όπως ανακοίνωσε σήμερα το ΔΝΤ η οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί περισσότερο από το αναμενόμενο καθώς η κρίση στον τομέα μεταποίησης του μπλοκ μπορεί να μετακυλισθεί στον τομέα υπηρεσιών λόγω της παρατεταμένης έντασης στο παγκόσμιο εμπόριο.

Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι η ευρωζώνη θα καταγράψει ρυθμό ανάπτυξης 1,2% φέτος, αναθεωρώντας προς τα κάτω τις προηγούμενες προβλέψεις του Απρίλιου για ανάπτυξη 1,3% στο μπλοκ. Πρόκειται για σημαντική επιβράδυνση σε σχέση με τον περυσινό ρυθμό ανάπτυξης του 1,9%.

Η οικονομία του μπλοκ αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 1,4% το 2020 και το 2021, σύμφωνα με το ΔΝΤ, που αναθεωρεί επί τα χείρω την προηγούμενη πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,5% και για τα δύο χρόνια.

Όπως μεταδίδει το Reuters, επικαλούμενο τις προβλέψεις του ΔΝΤ, το Ταμείο αποδίδει την πτωτική αναθεώρηση  κυρίως στην αναιμική ανάπτυξη στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, και τη στασιμότητα στην Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία.

Η Γερμανία αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό μόνο 0,5% φέτος, σε σχέση με 0,8% που ήταν η πρόβλεψη του ΔΝΤ τον Απρίλιο. Ο ρυθμός αυτός θα είναι το ένα τρίτο της ανάπτυξης του 2018.

Το ΔΝΤ αναθεώρησε επίσης πτωτικά την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη της Γαλλίας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του μπλοκ, παρά τις καλύτερες των αναμενόμενων εκτιμήσεις για το τρίτο τρίμηνο που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα. Η χώρα αναμένεται τώρα να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος, αντί για 1,3% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη.

Για να αντισταθμιστεί η επιβράδυνση, το Tαμείο επανέλαβε την έκκληση για μια «συγχρονισμένη δημοσιονομική απάντηση» από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, προειδοποιώντας μάλιστα την Ευρώπη να προετοιμάσει σχέδια έκτακτης ανάγκης για οικονομική κάμψη, καθώς οι κίνδυνοι για την εξάπλωση των προοπτικών της περιοχής και η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει το οπλοστάσιό της.

Ανέφερε ότι η επιβράδυνση, που μέχρι στιγμής έχει προκληθεί κυρίως από τον αντίκτυπο που έχει η ένταση στο παγκόσμιο εμπόριο στη εξαγωγική κυρίως βιομηχανία του μπλοκ, θα μπορούσε να μετακυλισθεί στις υπηρεσίες, που είναι ο μεγαλύτερος τομέας της οικονομίας της ευρωζώνης.

Όπως μεταδίδει το Bloomberg η έκθεση του ΔΝΤ προσδιόρισε τη Γερμανία και την Ολλανδία ως τις χώρες που θα πρέπει κάνουν περισσότερα για να ωθήσουν την ανάπτυξη. Μια τέτοια “μετρούμενη δημοσιονομική επέκταση” θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, να σταματήσει την επιβράδυνση, μειώνοντας ταυτόχρονα τις εξωτερικές ανισορροπίες.

Επιπλέον η έκθεση αναφέρει σύμφωνα με το Bloomberg ότι ακόμη και χώρες με υψηλά ελλείμματα και χρέη θα πρέπει να εξετάσουν “προσωρινά βραδύτερο ρυθμό δημοσιονομικής εξυγίανσης ή προσωρινή επέκταση” εάν προκύψουν αρνητικά σενάρια.

Όσον αφορά τη Βρετανία στην περίπτωση ενός συντεταγμένου Brexit, που μπορεί να επισυμβεί έως τα τέλη Ιανουαρίου, το ΔΝΤ επιβεβαίωσε τις προηγούμενες εκτιμήσεις του ότι η βρετανική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,2% φέτος και 1,4% την επόμενη χρονιά. Το 2018 η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 1,4%.

Το ΔΝΤ αναμένει ο πληθωρισμός στο μπλοκ να διαμορφωθεί στο 1,2% φέτος, στο 1,4% την επόμενη χρονιά και στο 1,5% το 2021, χαμηλότερα από τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για επίπεδα κοντά αλλά κάτω του 2%.

Exit mobile version