search icon

Ευρώπη

Δυτικά Βαλκάνια: Τι αναμένεται στη σύνοδο κορυφής – Τα εμπόδια και η πρόοδος

Αν και δεν υπάρχουν ημερομηνίες ένταξης για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, η ΕΕ επιδιώκει να τις προσεγγίσει με οικονομικά κίνητρα

Λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕΔυτικών Βαλκανίων «το αίσθημα είναι παρόμοιο με αυτό των παιδιών την παραμονή των Χριστουγέννων που ανυπομονούν να πάρουν τα δώρα τους», όπως δήλωσε ανώτατος αξιωματούχος της ΕΕ.

Εν προκειμένω τα πιθανά «δώρα» θα παρουσιαστούν στους επικεφαλής των κρατών της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, της Βορείου Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου σήμερα Τετάρτη (13 Δεκεμβρίου) στις Βρυξέλλες.

Το ποιος θα λάβει τι, θα αποφασιστεί βέβαια την Πέμπτη κατά τη σύνοδο κορυφής των 27 κρατών – μελών της ΕΕ χωρίς τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων.

Όσον αφορά την ένταξη της Αλβανίας, της Σερβίας, του Μαυροβουνίου ή της Βόρειας Μακεδονίας, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ημερομηνίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι σε διαπραγματεύσεις με τα τέσσερα αυτά κράτη σχετικά με τις αλλαγές στις εθνικές νομοθεσίες, την κρατική δομή και τις κυβερνητικές πρακτικές, προκειμένου να εναρμονιστούν με τα ενωσιακά πρότυπα.

Ανοιχτό παραμένει ακόμη το πώς θα προσαρμοστεί και η ΕΕ για το ενδεχόμενο ένταξης νέων μελών, καθώς οι υπάρχοντες κανονισμοί και δομές λήψης αποφάσεων καθιστούν αδύνατη μία τέτοια εξέλιξη. Εδώ και χρόνια τα κράτη – μέλη διαφωνούν σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να γίνουν.

Σε ομιλία του στη Σλοβενία, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε θέσει το 2030 ως προθεσμία για τη διεύρυνση της Ένωσης. Ωστόσο η ΕΕ δεν επιβεβαίωσε ποτέ επισήμως σε σύνοδο κορυφής αυτόν τον χρονικό ορίζοντα.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW

 

Exit mobile version