search icon

Ευρώπη

Δημοσκόπηση Bloomberg: Tρεις νέες αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης από την ΕΚΤ

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των επιτοκίων κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης το τρίμηνο Μαΐου - Ιουνίου - Ιουλίου - Γέλεν: Είναι πιθανό η Fed να μην χρειαστεί να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια

Ακόμη τρεις αυξήσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης περιμένουν οι αναλυτές από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όπως προκύπτει από δημοσκόπηση του πρακτορείου Bloomberg.

Συγκεκριμένα, οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Φρανκφούρτη θα προχωρήσει σε αναθεώρηση των επιτοκίων κατά συνολικά 75 μονάδες βάσης το τρίμηνο Μαΐου – Ιουνίου – Ιουλίου.

Αυτό σημαίνει ότι το επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο σήμερα βρίσκεται στο 3%, θα αυξηθεί στο 3,75%, όπου και θα παραμείνει έως το τέλος του τρέχοντος έτους.

Η έρευνα του Bloomberg δείχνει ότι οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων ευθυγραμμίζονται μ’ αυτές των επενδυτών, οι οποίοι έσπευσαν να «κατεβάσουν» μερικώς τον στόχο για το ανώτατο ύψος των επιτοκίων, λόγω των τραπεζικών καταρρεύσεων σε ΗΠΑ και Ελβετία.

Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι τα υψηλά επιτόκια ναι μεν αναχαιτίζουν τον πληθωρισμό, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν την ανάπτυξη και «φουσκώνουν» το κόστος δανεισμού.

Στο περιθώρια της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΕΚΤ), οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ προανήγγειλαν και νέες αυξήσεις επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίαση της 4ης Μαΐου.

Ωστόσο, το μέγεθος της παρέμβασης φαίνεται ότι δεν έχει «κλείσει» ακόμη, καθώς υπάρχουν και φωνές, οι οποίες ζητούν μια αύξηση των 50 μονάδων βάσης.

Πάντως, η επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι η πρόσφατη τραπεζική αναταραχή ενδεχομένως θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα, καθώς θα συμβάλλει στη σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών.

«Εάν (οι τράπεζες) δεν παρέχουν τόσες πολλές πιστώσεις και αν καταφέρουν να διαχειριστούν τους κινδύνους, ίσως βοηθήσουν να μειώσουμε τη δουλειά που πρέπει να κάνουμε για την αναχαίτιση του πληθωρισμού» τόνισε, χαρακτηριστικά.

Όμως, αν το κάνουν σε υπερβολικό βαθμό -πρόσθεσε- τότε είναι πιθανό να θέσουν σε κίνδυνο την πορεία της οικονομίας.

Ο γενικός πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, παρά την αισθητή επιβράδυνσή του μέσα στο 2023, παραμένει τρεις φορές υψηλότερος σε σχέση με τον στόχο των νομισματικών αρχών (2%).

Ταυτόχρονα, ο λεγόμενος «σκληρός» πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί το κόστος σε ενέργεια και τρόφιμα, κάθε μήνα καταγράφει και ένα νέο ιστορικό ρεκόρ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία.

Διαβάστε ακόμα 

Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι εξαγορών στις κατασκευές

Dr Truth: Το ιστορικό τετ-α-τετ Φρόυντ – Αϊνστάιν και η απληστία της Wall Street

Έρχεται το «ολιστικό» e-περιουσιολόγιο της εφορίας

Exit mobile version