Στην επιβεβαίωση της απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για άρνηση πρόσβασης σε έγγραφό της στον Γιάνη Βαρουφάκη και τον Γερμανό πρώην ευρωβουλευτή και νυν μέλος του Bundestag Φάμπιο Ντε Μάζι, προέβη το Δικαστήριο της ΕΕ, κρίνοντας ότι το Γενικό Δικαστήριο ορθώς θεώρησε ότι το επίμαχο έγγραφο προοριζόταν για εσωτερική χρήση της ΕΚΤ.
Το 2017, οι Ντε Μάζι και Βαρουφάκης ζήτησαν από την ΕΚΤ πρόσβαση σε όλες τις εξωτερικές νομικές γνωμοδοτήσεις που φέρεται να ζήτησε η Φρανκφούρτη, με σκοπό την εξέταση των αποφάσεών της τής 4ης Φεβρουαρίου και της 28ης Ιουνίου 2015 σχετικά με την επείγουσα στήριξη της ρευστότητας (FLU) που παρασχέθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος σε ελληνικές τράπεζες.
Η ΕΚΤ τους ενημέρωσε ότι δεν είχε ζητήσει νομικές γνωμοδοτήσεις για τις εν λόγω αποφάσεις, ωστόσο αναφέρθηκε στην ύπαρξη εξωτερικής νομικής γνωμοδότησης, της 23ης Απριλίου 2015, με τίτλο «Απαντήσεις σε ερωτήσεις σχετικά με την ερμηνεία του άρθρου 14.4 του πρωτοκόλλου για το καταστατικό του ΕΣΚΤ και της ΕΚΤ». Στις 7 Ιουλίου 2017, οι Ντε Μάζι και Βαρουφάκης ζήτησαν από την ΕΚΤ την πρόσβαση στο έγγραφο αυτό. Με επιστολή της 3ης Αυγούστου 2017, η ΕΚΤ αρνήθηκε την πρόσβαση και με επιστολή της 16ης Οκτωβρίου 2017 επιβεβαίωσε την απόφασή της.
Κατά της τελευταίας απόφασης της ΕΚΤ, οι Ντε Μάσι και Βαρουφάκης άσκησαν προσφυγή ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου (ΓΔΕΕ), υποστηρίζοντας ότι η εξαίρεση που αφορά την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση δεν έχει εφαρμογή εν προκειμένω. Ωστόσο, εκτιμώντας ότι η ΕΚΤ ορθώς θεώρησε ότι το επίμαχο έγγραφο αποτελούσε έγγραφο για εσωτερική χρήση, το ΓΔΕΕ απέρριψε στις 12 Μαρτίου 2019 την προσφυγή στο σύνολό της. Κατά της απόφασης του ΓΔΕΕ οι Ντε Μάσι και Βαρουφάκης άσκησαν αίτηση αναίρεσης.
Στις 9 Ιουλίου 2020, ο γενικός εισαγγελέας P. Pikamäe πρότεινε στο ΔΕΕ να δεχτεί την αναίρεση και να αναπέμψει την υπόθεση στο ΓΔΕΕ .
Με την σημερινή του απόφασή του, το Δικαστήριο του Λουξεμβούργου απορρίπτει την αίτηση αναίρεσης.
Επί της παράβασης της υποχρέωσης αιτιολόγησης
Το Δικαστήριο της ΕΕ κρίνει ότι στο πλαίσιο της εξαίρεσης σχετικά με την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση δεν απαιτείται το ΓΔΕΕ να ελέγξει αν η ΕΚΤ είχε παράσχει εξηγήσεις ως προς τον κίνδυνο σοβαρής παράβασης της διαδικασίας λήψης αποφάσεων που μπορούσε να συνεπάγεται η πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο. Η άρνηση πρόσβασης της ΕΚΤ σε έγγραφο βάσει της εν λόγω διάταξης προϋποθέτει να αποδεικνύεται, αφενός, ότι το έγγραφο προορίζεται ιδίως για εσωτερική χρήση στο πλαίσιο συσκέψεων και προκαταρκτικών διαβουλεύσεων εντός της ΕΚΤ και, αφετέρου, ότι δεν υφίσταται υπέρτερο δημόσιο συμφέρον που να δικαιολογεί τη γνωστοποίησή του. Ως εκ τούτου, το ΓΔΕΕ δεν παραβίασε την υποχρέωση αιτιολόγησης των πράξεων των θεσμικών οργάνων της Ένωσης.
Ως προς τις εξαιρέσεις που αιτιολογούν την άρνηση πρόσβασης στο επίμαχο έγγραφο, το ΔΕΕ επιβεβαιώνει την κρίση του ΓΔΕΕ κατά την οποία η εξαίρεση σχετικά με την προστασία της παροχής νομικών συμβουλών δεν αποτελεί lex specialis σε σχέση με την εξαίρεση σχετικά με την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση.
Το ΔΕΕ υπογραμμίζει ότι το ΓΔΕΕ δεν υπέπεσε σε πλάνη περί το δίκαιο, κρίνοντας ότι η ΕΚΤ ορθώς θεώρησε ότι το επίμαχο έγγραφο αποτελούσε έγγραφο που προοριζόταν για εσωτερική χρήση. Η εν λόγω διάταξη που προβλέπει την εξαίρεση σχετικά με την προστασία των εγγράφων για εσωτερική χρήση δεν επιφυλάσσει την προστασία αποκλειστικώς στα έγγραφα που συνδέονται με συγκεκριμένη διαδικασία λήψης αποφάσεων. Πράγματι, προϋποθέτει απλώς ότι ένα έγγραφο χρησιμοποιείται «στο πλαίσιο συσκέψεων και προκαταρκτικών διαβουλεύσεων εντός της ΕΚΤ» και έχει ως αποτέλεσμα να καταλαμβάνει, κατά ευρύ τρόπο, τα έγγραφα που συνδέονται με εσωτερικές διαδικασίες της ΕΚΤ.
Επίσης, ενώ ο κανονισμός 1049/2001, για την πρόσβαση στα έγγραφα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, του Συμβουλίου και της Επιτροπής, εξαρτά την άρνηση παροχής πρόσβασης σε έγγραφο από το γεγονός ότι αυτό «σχετίζεται με θέμα επί του οποίου το [θεσμικό όργανο] δεν έχει αποφασίσει», η ΕΚΤ θέλησε να προστατεύει τα έγγραφά της ακόμη και σε περίπτωση κατά την οποία έχει περατωθεί η διαδικασία λήψης απόφασης, δεδομένου ότι η πρόσβαση στο έγγραφο δεν επιτρέπεται «ακόμη και κατόπιν» της λήψης της απόφασης.
Συνεπώς, το ΔΕΕ απορρίπτει συνολικά την αίτηση αναίρεσης των Ντε Μάζι και Βαρουφάκη και επιβεβαιώνει την απόφαση της ΕΚΤ με την οποία τους αρνήθηκε την πρόσβαση στο επίμαχο έγγραφο.
Διαβάστε ακόμη:
e-αποδείξεις: Πιθανή η μείωση του 30% για το 2021 – Ποια σενάρια είναι στο τραπέζι
«Γκαζώνει» η Adidas με νέα καταστήματα ανά τον κόσμο
Βρούτσης: «Το επίδομα Χριστουγέννων θα καταβληθεί σε 1.050.000 εργαζομένους»