search icon

Ευρώπη

Διοικητής Banque de France: Το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει ελαστικό

Γιατί δεν πρέπει η ΕΚΤ να λαμβάνει υποχρεωτικά υπόψη το μέγεθος μιας οικονομίας όταν αγοράζει από αυτήν ομόλογα στο πλαίσιο του PEPP

Η ΕΚΤ δεν πρέπει υποχρεωτικά να λαμβάνει υπόψη το μέγεθος μιας οικονομίας όταν αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης για τον κορωνοϊό, ανέφερε μιλώντας στο CNBC ο κεντρικός τραπεζίτης της Γαλλίας, François Villeroy de Galhau.

Τα σχόλια αυτά έρχονται ως απάντηση στις παρατηρήσεις του γερμανικού Συνταγματικού Δικαστηρίου ότι η ΕΚΤ πρέπει να κοιτάζει το μέγεθος των οικονομιών προκειμένου να αποφεύγει τον κίνδυνο στρέβλωσης των αγορών.

Η ΕΚΤ αγοράζει μεγάλες ποσότητες κρατικών ομολόγων , στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας να μετριάσει τις οικονομικές συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού. Το πρόγραμμα PEPP (Έκτακτο Πρόγραμμα Αγοράς Στοιχείων Ενεργητικού λόγω πανδημίας) που ανακοινώθηκε τον Μάρτιο προβλέπει την αγορά ομολόγων ύψους 750 δισ. ευρώ ως τα τέλη του έτους. Ωστόσο, το πρόγραμμα είναι διαφορετικό από άλλες πρωτοβουλίες αγοράς ομολόγων, όπου η κεντρική τράπεζα συνδέει τις μηνιαίες αγορές με το μέγεθος της οικονομίας μιας χώρας.

Μιλώντας στο CNBC σήμερα, ο de Galhau ανέφερε ότι το πρόγραμμα στήριξης θα πρέπει να παραμείνει ελαστικό.

«Είμαστε ανοιχτοί σε ό,τι αφορά τον όγκο και την ημερομηνία λήξης του προγράμματος, που συνδέεται με την ημερομηνία λήξης της κρίσης και σε κάθε περίπτωση όχι πριν το τέλος του τρέχοντος έτους. Αλλά επιπλέον, αν θέλουμε να εγγυηθούμε τη μέγιστη αποτελεσματικότητα του PEPP, δεν πρέπει να έχουμε δεσμεύσεις σε κεφαλαιώδη ζητήματα», ανέφερε.

«Κάποιες κεντρικές τράπεζες θα πρέπει να μπορούν να αγοράζουν περισσότερα και άλλες λιγότερα, αν χρειάζεται να αποφευχθεί ο αδικαιολόγητος κατακερματισμός, η αδικαιολόγητη δυναμική της αγοράς ή τα κενά ρευστότητας που θα μπορούσαμε να έχουμε στην αγορά».

Οι παρατηρήσεις του De Galhau ακολούθησαν χθεσινή ομιλία του κατά την οποία είπε ότι η ΡΚΤ θα χρειαστεί πιθανότατα να κάνει περισσότερα για να κρατήσει την ευρωζώνη όρθια.

Exit mobile version