Σήμερα αναμένονται οι επίσημες ανακοινώσεις, καθώς χθες συνεδρίασε εκτάκτως η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, η οποία εισηγείται στην κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου. Στον αστερισμό της Όμικρον, όμως, ζει πλέον ολόκληρος ο πλανήτης. Η παραλλαγή του ιού έχει ήδη κυριαρχήσει σε πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Δανίας, της Πορτογαλίας και του Ηνωμένου Βασιλείου. «Οι αριθμοί διπλασιάζονται κάθε μιάμιση με τρεις ημέρες, προκαλώντας άνευ προηγουμένου ποσοστά μετάδοσης», δήλωσε ο Δρ Χανς Κλούγκε, ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη.
Έτσι, η μία χώρα μετά την άλλη καλείται να λάβει περαιτέρω μέτρα, ώστε να αναχαιτίσει την πανδημία. Η Ολλανδία βρίσκεται ήδη σε καθολικό λοκντάουν για την εορταστική περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Η Επιτροπή Διαβούλευσης στο Βέλγιο ανακοίνωσε ότι από τις 26 Δεκεμβρίου μπαίνουν λουκέτα σε κινηματογράφους, θέατρα και αίθουσες συναυλιών. Τα μουσεία, οι βιβλιοθήκες και οι αθλητικοί χώροι παραμένουν ανοιχτά, ενώ οι αγορές στα καταστήματα θα πραγματοποιούνται ανά δύο άτομα. Η Ισπανία επανέφερε τη χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους, τη στιγμή που βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αριθμό-ρεκόρ των 50.000 νέων μολύνσεων μέσα σε 24 ώρες. Στη Μαδρίτη συγκαλείται έκτακτο υπουργικό συμβούλιο σήμερα, ώστε να εγκρίνει το σχετικό διάταγμα. Η υπουργός Υγείας της Πορτογαλίας προέβλεψε χθες ότι η παραλλαγή Όμικρον θα προκαλέσει αριθμό ρεκόρ μολύνσεων τις επόμενες ημέρες. Οι αρχές ανακοίνωσαν την Τετάρτη σχεδόν 9.000 νέα κρούσματα. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό που έχει καταγραφεί εδώ και μήνες. Εντύπωση προκαλεί ότι η χώρα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού κατά της COVID-19 στον κόσμο, με περίπου το 87% των 10 εκατομμυρίων κατοίκων της να είναι πλήρως εμβολιασμένοι. Υπό την πίεση των νέων αυτών δεδομένων, η κυβέρνηση αποφάσισε νέους περιορισμούς. Από τα Χριστούγεννα κλείνει τα νυχτερινά κέντρα και τα μπαρ, ενώ πρότεινε στον κόσμο να επιστρέψει στο εργασιακό καθεστώς της τηλεργασίας. Ο πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα προέτρεψε τους πολίτες να περιορίσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τις επαφές τους. Μεταξύ άλλων, έχει αυξήσει τα τεστ, τα οποία αγγίζουν τα 133.000 ημερησίως.
Η Βρετανία είναι από τις χώρες που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την μετάλλαξη. Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θα επιβάλει νέους περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, ωστόσο επισήμανε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη και η κυβέρνηση ενδέχεται να χρειαστεί να αναλάβει δράση μετά τις γιορτές. Αντιθέτως, η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται εξαιτίας της Όμικρον, οι παραδοσιακοί, τριήμεροι εορτασμοί για την Πρωτοχρονιά. Στην Ουαλία, η τοπική κυβέρνηση θα επιβάλει πρόστιμο σε όποιους δεν εφαρμόζουν την τηλεργασία. Οι παραβάτες εργαζόμενοι θα τιμωρούνται με πρόστιμο ύψους 60 λιρών (70 ευρώ) και οι εργοδότες με πρόστιμο από 1.000 έως 10.000 λίρες.
Διαβάστε περισσότερα στο protothema.gr