Την διαφωνία της με την άποψη του Προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος νωρίτερα σήμερα χαρακτήρισε το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό», εξέφρασε πριν από λίγη ώρα η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, χαρακτηρίζοντας την Συμμαχία «ακρογωνιαίο λίθο» της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Ένα ισχυρό ΝΑΤΟ είναι προς το γερμανικό και το ευρωπαϊκό συμφέρον, τόνισε η κυρία Μέρκελ κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γενικό Γραμματέα της Συμμαχία Γενς Στόλτενμπεργκ και σημείωσε ότι δεν συμμερίζεται τον αφορισμό του Προέδρου Μακρόν. «Ο γάλλος Πρόεδρος βρήκε έναν πολύ δραστικό όρο για να εκφράσει τις απόψεις του. Δεν είναι αυτή η άποψή μου. Δεν είναι απαραίτητη μια τόσο αφοριστική κρίση, παρότι προφανώς διαφωνούμε μεταξύ μας σε πολλά θέματα», δήλωσε η Καγκελάριος, για να προσθέσει: «Αλλά το ΝΑΤΟ είναι προς το συμφέρον μας. Είναι η Συμμαχία ασφαλείας μας. Έχω πει πολλές φορές ότι πρέπει στην Ευρώπη να πάρουμε λίγο περισσότερο την κατάσταση στα χέρια μας, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου το ΝΑΤΟ λειτουργεί πάρα πολύ καλά. Έχει διευρύνει την δράση του τα τελευταία χρόνια, και στο πολιτικό επίπεδο, κι αυτό πρέπει να το συνεχίσουμε και να το καλλιεργήσουμε και όπου υπάρχουν προβλήματα να τα λύσουμε».
Ο κ. Στόλτενμπεργκ από την πλευρά του τόνισε ότι το ΝΑΤΟ παραμένει ισχυρό, σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ με την Ευρώπη «συνεργάζονται πιο στενά από ό,τι είχαν κάνει εδώ και δεκαετίες». Ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας προειδοποίησε ακόμη ότι «κάθε απόπειρα να απομακρύνουμε την Ευρώπη από την Βόρεια Αμερική κινδυνεύει όχι μόνο να εξασθενίσει την Συμμαχία, τον διατλαντικό δεσμό, αλλά και να διχάσει την Ευρώπη».
Καλωσορίζω την ευρωπαϊκή ενότητα και τις προσπάθειες για ενίσχυση της ευρωπαϊκής ασφάλειας, δήλωσε ο κ. Στόλτενμπεργκ, «αλλά η ευρωπαϊκή ενότητα δεν μπορεί να αντικαταστήσει την διατλαντική ενότητα».
Σε ό,τι αφορά την Γερμανία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ έκανε λόγο για κεντρικό και ηγετικό ρόλο στην Συμμαχία και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για αύξηση των αμυντικών δαπανών της. Για το ίδιο θέμα η κυρία Μέρκελ τόνισε ότι το Βερολίνο μένει προσηλωμένο στις δεσμεύσεις που ανέλαβε στην Σύνοδο της Ουαλίας για αμυντικές δαπάνες σε ύψος 1,5% του ΑΕΠ έως το 2024, παραδεχόμενη ταυτόχρονα ότι «αυτό δεν μας τοποθετεί μεταξύ των χωρών με τις υψηλότερες δαπάνες».