Σε αδιέξοδο φαίνεται πως βρίσκεται η Βρετανία καθώς αργά χθες το βράδυ κατά τη διάρκεια της κρίσιμης ψηφοφορίας δεν εγκρίθηκε καμία από τις οκτώ ενδεικτικές τροπολογίες που κατατέθηκαν στο βρετανικό Κοινοβούλιο. Την ίδια ώρα άγνωστες παραμένουν οι εξελίξεις για το Brexit, καθώς ο μόνος νόμος που εγκρίθηκε είναι η αναβολή της ημερομηνίας εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.
Η χθεσινοβραδινή ψηφοφορία διεξήχθη υπό τη σκιά της δήλωσης της Τερέζα Μέι ότι είναι διατεθειμένη να παραιτηθεί, στην περίπτωση που το Κοινοβούλιο εγκρίνει τη δική της συμφωνία για το Brexit.
Οι ενδεικτικές τροπολογίες έλαβαν τις εξής ψήφους:
1.Έξοδος χωρίς συμφωνία: 160 «ΝΑΙ», 400 «ΟΧΙ»
2. Σχέδιο συμμετοχής στην Κοινή Αγορά 2.0 (νορβηγικό μοντέλο): 188 «ΝΑΙ», 283 «ΟΧΙ»
3. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Κοινή Αγορά και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, αλλά όχι στην τελωνειακή ένωση: 65 «ΝΑΙ», 377 «ΟΧΙ»
4. Μόνιμη συμμετοχή στην τελωνειακή ένωση: 264 «ΝΑΙ», 272 «ΟΧΙ»
5. Το Εναλλακτικό Σχέδιο για Brexit (Πρόταση των Εργατικών) για συμμετοχή στην τελωειακή ένωση και ευθυγράμμιση με την ενιαία αγορά: 237 «ΝΑΙ», 307 «ΟΧΙ»
6. Ανάκληση του άρθρου 50 και αποφυγή εξόδου χωρίς συμφωνία: 184 «ΝΑΙ», 293 «ΟΧΙ»
7. Δημοψήφισμα ώστε ο λαός να εγκρίνει νέα συμφωνία: 268 «ΝΑΙ», 295 «ΟΧΙ»
8. Εισαγωγή προνομιακών εμπορικών σχέσεων με την Ε.Ε. αν δεν επιτευχθεί συμφωνία εξόδου: 139 «ΝΑΙ», 422 «ΟΧΙ».
Το ψηφοδέλτιο όπου κατέγραψαν τις επιλογές τους οι Βρετανοί βουλευτές, όπως το «ανέβασε» στο Twitter η ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου
Στενεύουν δραματικά τα χρονικά περιθώρια
Οι Βρετανοί βουλευτές προτίθενται να περιορίσουν τον αριθμό των εναλλακτικών προτάσεων και να τις καταθέσουν ξανά προς συζήτηση και ψηφοφορία τη Δευτέρα.
Αν κάποιες από αυτές εγκριθούν, θα πρέπει να πειστεί η κυβέρνηση να τις εφαρμόσει και να τις προωθήσει και στις Βρυξέλλες ως εναλλακτική λύση της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Η Βρετανία πρέπει να καταλήξει σε μια απόφαση για το Brexit μέχρι τις 12 Απριλίου, διαφορετικά θα πρέπει να φύγει από την Ε.Ε. χωρίς συμφωνία, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό όσον αφορά τις επιπτώσεις ενός χαοτικού Brexit.
Εκτός από τις ενδεικτικές τροπολογίες, στη Βουλή των Κοινοτήτων συζήτησαν και ψήφισαν τον νόμο που προβλέπει αναβολή της ημερομηνίας για το Brexit από τις 29 Μαρτίου στις 22 Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 12 Απριλίου, όπως είχε συμφωνηθεί στη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 441 ψήφους υπέρ και 105 κατά.
Στίβεν Μπάρκλεϊ (υπουργός Brexit): Οι εξελίξεις οδηγούν στη Συμφωνία της Μέι
Το γεγονός ότι καμία από τις εναλλακτικές προτάσεις για το Brexit δεν ψηφίστηκε σήμερα από τους Βρετανούς βουλευτές δείχνει ότι η συμφωνία που πέτυχε η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι είναι η καλύτερη επιλογή, δήλωσε απόψε ο υπουργός Στίβεν Μπάρκλεϊ που είναι αρμόδιος για το Brexit.
«Τα αποτελέσματα της διαδικασίας στη Βουλή (…) ενισχύουν την άποψή μας ότι η συμφωνία που διαπραγματεύτηκε η κυβέρνηση είναι η καλύτερη επιλογή», είπε ο Μπάρκλεϊ στο κοινοβούλιο.
Από την πλευρά του, ο βουλευτής Όλιβερ Λέτουιν, εμφανίστηκε απογοητευμένος από τη σημερινή εξέλιξη, όμως είπε ότι θα υπάρξει άλλη μια ευκαιρία, την Δευτέρα, για να καταλήξει το Σώμα σε μια απόφαση και να αρθεί το αδιέξοδο. Ταυτόχρονα όμως, εξέφρασε την ελπίδα ότι οι βουλευτές θα εγκρίνουν τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι πριν από την Παρασκευή.
Έτοιμη να «θυσιαστεί» η Μέι για να περάσει η συμφωνία για το Brexit
Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε σε βουλευτές του Συντηρητικού Κόμματος ότι θα αποχωρήσει από την Ντάουνινγκ Στριτ, αν εγκριθεί το σχέδιό της για το Brexit, το οποίο έχει ήδη απορριφθεί δύο φορές από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Η Μέι «θα φύγει αν περάσει η συμφωνία», είπε ένας βουλευτής, που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. «Αφήνει να εννοηθεί ότι θα φύγει μετά τη συμφωνία», πρόσθεσε.
Ένας άλλος βουλευτής του ίδιου κόμματος είπε ότι μολονότι η πρωθυπουργός δεν καθόρισε μια ημερομηνία, έδωσε την εντύπωση ότι πρόκειται να παραιτηθεί «σχετικά σύντομα».
«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε η Βρετανίδα πρωθυπουργός
Μιλώντας στην Επιτροπή 1922 των Συντηρητικών, η Μέι είπε ότι θα παραιτηθεί αν το σχέδιό της για το «διαζύγιο» από την ΕΕ υπερψηφιστεί από το κοινοβούλιο, ώστε ένας νέος ηγέτης να αναλάβει την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων που θα αφορούν τη μελλοντική σχέση του Λονδίνου με τις Βρυξέλλες.
«Γνωρίζω ότι υπάρχει επιθυμία (εντός του κόμματος) για μια νέα προσέγγιση – και μια νέα ηγεσία– στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Και δεν θα σταθώ εμπόδιο», τόνισε.
Η ανακοίνωση της Μέι είναι η τελευταία δραματική τροπή που παίρνει η κρίση του Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο. Προς το παρόν παραμένει αβέβαιο το πώς και πότε θα αποχωρήσει η χώρα από την ΕΕ.
Εγκρίθηκε η πρόταση για μετάθεση της ημερομηνίας εξόδου
Η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία, την πρόταση για αλλαγή της ημερομηνίας του Brexit από τις 23.00 της 29ης Μαρτίου στις 22.00 της 22ας Μαΐου ή, αν όχι τότε, στις 22.00 της 12ης Απριλίου. Η τροπολογία εγκρίθηκε με ψήφους 441 υπέρ έναντι 105 κατά.
Η Μέι δεν έπεισε με την παραίτησή της βουλευτές του κόμματός της
Η υπόσχεση της Τερέζα Μέι να παραιτηθεί από την πρωθυπουργία αν το κοινοβούλιο εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρησης φαίνεται ότι δεν έπεισε τα μέλη της σκληροπυρηνικής συντηρητικής ομάδας ERG του κόμματός της.
Ένας εκπρόσωπος του αποκαλούμενου European Research Group, μετά τη συνάντηση που είχαν τα μέλη του σήμερα το απόγευμα, είπε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση» να συγκεντρωθούν αρκετές ψήφοι ώστε να περάσει η Συμφωνία Αποχώρησης από τη Βουλή των Κοινοτήτων.
Τζέρεμι Κόρμπιν: Η δήλωση της Μέι για παραίτηση δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται για το δημόσιο συμφέρον
«Η δέσμευση της Τερέζα Μέι προς τους βουλευτές των Τόρις, να παραιτηθεί αν υπερψηφίσουν την συμφωνία της, δείχνει μια για πάντα, ότι οι χαοτικές της διαπραγματεύσεις για το Brexit αφορούσαν την διαχείριση του κόμματος και όχι τις αρχές ή το δημόσιο συμφέρον» έγραψε ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, σε μήνυμά του στο Twitter, σχολιάζοντας την ανακοίνωση της πρωθυπουργού, και πρόσθεσε ότι η αλλαγή κυβέρνησης είναι κάτι που πρέπει να αποφασίσουν οι πολίτες.
Από την πλευρά της, η πρωθυπουργός της Σκοτίας, Νίκολα Στέρτζον, επίσης σε μήνυμα στο Twitter δήλωσε: «Εάν το Brexit καταλήξει να επιβάλλεται στη βάση μίας συμφωνίας που κανείς δεν υποστηρίζει – μια τόσο κακή συμφωνία που η πρωθυπουργός έπρεπε να υποσχεθεί ότι θα παραιτηθεί για να την περάσει – θα κάνει ένα ήδη κακό σχέδιο ακόμη χειρότερο».
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα καταψηφίζει τη Συμφωνία Αποχώρησης της Μέι
Το βορειοϊρλανδικό κόμμα DUP που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ανακοίνωσε απόψε ότι η στάση του δεν έχει αλλάξει και δεν πρόκειται να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας Αποχώρησης.
Η ηγέτιδα του DUP Αρλίν Φόστερ είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky ότι δεν μπορεί να συνυπογράψει κάτι που θα έβλαπε τη χώρα.
Σε ανακοίνωσή του το κόμμα επισημαίνει ότι η συμφωνία που προωθεί η Μέι «θέτει μια απαράδεκτη απειλή για την ακεραιότητα του Ηνωμένου Βασιλείου και θα περιορίσει αναπόφευκτα τη δυνατότητα του Ηνωμένου Βασιλείου να διαπραγματευτεί το είδος της μελλοντικής σχέσης του με την Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αυτοί είναι οι επίδοξοι δελφίνοι της Μέι
Η Τερέζα Μέι ανακοίνωσε ότι θα παραιτηθεί από την πρωθυπουργία πριν ξεκινήσει η επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων για το Brexit. Οι πιθανότεροι διεκδικητές της ηγεσίας του κόμματος και της Ντάουνινγκ Στριτ είναι:
Μπόρις Τζόνσον, ο «αιώνιος αντίπαλος»
Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες της νίκης του “ναι” στην αποχώρηση από την ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016. Αμέσως μετά η Μέι τον διόρισε υπουργό Εξωτερικών, όμως εκείνος συνέχισε να της πριονίζει την καρέκλα, επικρίνοντας τη στρατηγική της στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Τελικά παραιτήθηκε, τασσόμενος υπέρ μιας ξεκάθαρης ρήξης με την ΕΕ. Ο 54χρονος χαρισματικός και δημοφιλής πολιτικός έχει ωστόσο αρκετούς εχθρούς στους κόλπους του Συντηρητικού κόμματος. Και το έργο του στο υπουργείο Εξωτερικών, που σημαδεύτηκε από πολλές γκάφες και μια δόση ερασιτεχνισμού, δεν μετράει στα υπέρ του. Παραμένει όμως το φαβορί των μπουκμέικερς.
Μάικλ Γκόουβ, το ατίθασο πνεύμα
Ο υπουργός Περιβάλλοντος, πολέμιος των πλαστικών, έπαιξε τον ρόλο του εγγυητή για τους υποστηρικτές του Brexit στην κυβέρνηση της Μέι. Ο 51χρονος πολιτικός, “υπαρχηγός” του Μπόρις Τζόνσον στην εκστρατεία για το δημοψήφισμα του 2016, τον εγκατέλειψε ακριβώς τη στιγμή που ο τελευταίος ετοιμαζόταν να διεκδικήσει την πρωθυπουργία, για να θέσει και ο ίδιος υποψηφιότητα. Αν και είναι δεδηλωμένος ευρωσκεπτικιστής, κινείται με ευελιξία και θα μπορούσε να θεωρηθεί ως συναινετικός υποψήφιος.
Τζέρεμι Χαντ, ο «νεοφώτιστος» Brexiteer
Ο 52χρονος υπουργός Εξωτερικών είχε στηρίξει την παραμονή στην ΕΕ το 2016. Στη συνέχεια όμως άλλαξε άποψη, απογοητευμένος από την “αλαζονική” στάση των Βρυξελλών στις διαπραγματεύσεις. Ο πρώην επιχειρηματίας, που μιλά άπταιστα ιαπωνικά, έχει τη φήμη πολιτικού που δεν φοβάται τις προκλήσεις, αφού επί έξι χρόνια, ως υπουργός Υγείας, είχε στα χέρια του την τύχη του εθνικού συστήματος υγείας (NHS) το οποίο αντιμετωπίζει βαθύτατη κρίση.
Ντόμινικ Ράαμπ, ο «νέος»
Ο Ράαμπ διορίστηκε υπουργός αρμόδιος για το Brexit τον περασμένο Ιούλιο αλλά παρέμεινε σε αυτή τη θέση μόνο για τέσσερις μήνες: παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη Μέι για τη Συμφωνία Αποχώρησης, την οποία χαρακτήριζε «κακή για την οικονομία και τη δημοκρατία μας». Θα μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του στην Ντάουνινγκ Στριτ; «Ποτέ μην λες ποτέ», απάντησε πρόσφατα ο 45χρονος φιλελεύθερος, ευρωσκεπτικιστής πολιτικός. Ο Ράαμπ έχει τρία νταν στο καράτε. Έχει σπουδάσει νομικά, με ειδίκευση στο διεθνές δίκαιο και θεωρείται μια από τις κορυφαίες μορφές της νέας γενιάς των Συντηρητικών.
Σατζίντ Τζαβίντ, ο αντι-Brexit
Ο πρώην τραπεζίτης, γιος ενός Πακιστανού οδηγού λεωφορείου, είναι ένα από τα σημαίνοντα στελέχη του Συντηρητικού κόμματος. Ο 49χρονος Τζαβίντ ανέλαβε τον Απρίλιο του 2018 υπουργός Εσωτερικών, κατάφερε να επιβάλει το στυλ του και να κερδίσει τον σεβασμό των βουλευτών των Τόρις που τον ευγνωμονούν για τους χειρισμούς του στο σκάνδαλο «Γουίντμπρας» – την αντιμετώπιση που επιφύλαξε το Λονδίνο στους μετανάστες από την Καραϊβική οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη χώρα μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οπαδός της ελεύθερης αγοράς και του θατσερισμού, ο πρώην ευρωσκεπτικιστής πολιτικός είχε ταχθεί κατά του Brexit στο δημοψήφισμα.
Τα αουτσάιντερ
Άμπερ Ραντ: στήριξε την Τερέζα Μέι όταν διεκδικούσε την πρωθυπουργία και ανταμείφθηκε με τα υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας. Όμως η φήμη της ως «φιλοευρωπαία» μπορεί να της στοιχίσει.
Τζέικομπ Ρις-Μογκ: έχει δραστηριοποιηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ως επικεφαλής του European Research Group, μιας ομάδας ευρωσκεπτικιστών, συντηρητικών βουλευτών.
Άντρια Λίντσομ: η υπουργός, αρμόδια για τις σχέσεις της κυβέρνησης με το κοινοβούλιο είχε ηττηθεί από την Μέι στην κούρσα για την πρωθυπουργία το 2016 και είναι ένθερμη υποστηρίκτρια του Brexit.